Tribunal nije sudio narodima

Haški tribunal nije politička ustanova i na njemu se nije sudilo narodima nego odgovornima za teške ratne zločine i kršenje Ženevske konvencije, izjavio je glavni haški tužilac Serž Bramerc u razgovoru za ljubljansko "Delo".

Bosna i Hercegovina 02.12.2017 | 13:20
Tribunal nije sudio narodima
"Osuđeni počinoci nisu vojnici koji su se borili za domovinu, svoja sela ili porodice nego zapovjednici koji su ubijali ratne zarobljenike zaštićene Ženevskom konvencijom. Nema ništa herojskog u spaljivanju sela, iseljavanju ljudi iz njihovih domova ili posticanju vojnika na masovno polno nasilje", rekao je Bramerc.

Govoreći o presudi Ratku Mladiću, Bramerc je rekao da to nije presuda narodu već samo Mladiću.

"To je osuda Mladića i samo Mladića, a ne osuda naroda. Vrlo je važno da zajednica iz koje je počinilac razumije da mi to znamo razlikovati", rekao je on, dodajući da treba isticati kako osuđenici u Hagu nisu heroji nego oni koji se lažno prikazuju braniteljima svog naroda, "a zapravo su iskoristili i izdali njegovo povjerenje za svoje vlastite lične i političke interese".

Bramerc je rekao da trenutno nastavlja svoj rad u Hagu kako bi se zaključio prelaz sa Haškog tribunala na tzv. rezidualni mehanizam, dodavši da na taj mehanizam prelaze i preostali postupci u slučajevima Stanišić i Simatović te žalbe Karadžića i Mladića, što je od velike važnosti, ali da će mehanizam pružati i pomoć u suđenjima za ratne zločine pred nacionalnim sudovima.

"Samo u BiH je više od tri hiljade neriješenih slučajeva ratnih zločina. Naš kabinet ima 9 miliona stranica dokumenata o konfliktu u nekadašnjoj Jugoslaviji i sve te informacije su na raspolaganju nacionalnim istražnim kancelarijama", kaže je Bramerc.

Prema njegovim riječima, današnja situacija u pogledu suđenja za ratne zločine kao dio procesa pomirenja nije pozitivna.

Postupci koji se vode u Srbiji, Hrvatskoj i BiH su spori, a kvalitet saradnje među tužilaštvima tih država slabija je nego prije nekoliko godina, među ostalim i zbog izostanka potrebne političke volje.

Kaže da je potrebno da se od počinilaca zločina ograde političari i ne koriste nacionalističku retoriku, čime "oživljavaju tamne duhove iz 90-ih godina", te da je važno i djelovanje nevladinih organizacija. 

"Takav je primjer jednog udruženja mladih iz Hrvatske koje se javnim pismom izvinilo pripadnicima Srba za zločine počinjene u Oluji",rekao je Bramerc.

"To je istorijska činjenica koju hrvatska strana rado negira", dodao je Bramerc.

(Index.hr)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Legacy

02.12.2017 12:54

Dosta vise ! Niko nije nista dobio ! Svi su izgubili. Ponajviše običan marionetski narod koji ce se nadam opametiti za sva vremena. Sto političarima dobro to je loše za sve narode ovog svijeta bilo gdje. Politicari prozivaju i pozivaju za svoje dobro a ne za vase.

ODGOVORITE
Name

Razumljivo

02.12.2017 13:13

Meni je jasno zašto političaribrane osuđene ratne zločince jer braneći njih brane vlast koja ih je produkovala,odnosno brane se

ODGOVORITE
Name

Sistem obrazovanja

03.12.2017 07:16

Gospodin (hmm) Bramerc nam pokušava objasniti a mi kao glup narod nikako da razumijemo: "Zavadili smo vas kako bi počeo rat za interes Zapada, vi ste to preozbiljno shvatili pa ste se krvavo tukli skoro četiri godine. Mi izmislimo dejtonski završetak rata. Kad sve saberemo zločina na sve strane. Mi odlučimo da kaznimo Srbe drastično, Hrvate malkice a muslimane nikako. To je opet naš interes jer mi ne želimo unistiti sve što klanja. Muslimane iz BiH smo zaštitili jer su siromašni, od njih nemamo šta oteti a ove bogate pogodimo demokratijom kao što je Libija, Irak, Sirija itd. Hrvati su iz Vatikana zaštićeni a Srbi su mali Rusi koji nam se ne sviđaju. Sada se u Hagu sudi po ovom principu a za drugi put ćemo možda drugačije. I da napomenem, mi ne kažnjavamo sve vas već samo vođe kako bi u budućnosti potencijalni kandidati malo razmislili da li se isplati braniti svoj narod". Mislim da sad nema dileme, sud je pravičan i pravedan.

ODGOVORITE