БиХ за нови рок, а Хрватска 100 мил.

Рок за мирно рјешавање спора између Рудника и термоелектране Гацко и "Хрватске електропривреде" (ХЕП), а која тражи 100 милиона евра за пријератна улагања, истекао је у петак, а двије стране нису постигле никакав договор.

Босна и Херцеговина 02.12.2017 | 08:45
БиХ за нови рок, а Хрватска 100 мил.
Из одговора који су "Независне новине" добиле од ХЕП-а, може се наслутити како је међународна арбитража неизбјежна у овом случају.

"Надлежна државна тијела БиХ на која је упућен захтјев за мирним рјешењем спора у протеклих шест мјесеци нису службено контактирала ХЕП. Ми ћемо наставити с реализацијом правне процедуре у вези с улагањем у термоелектрану Гацко", казали су из "Хрватске електропривреде".

Млађан Мандић, правобранилац БиХ, каже како је од Хрватске затражено продужење рока од три мјесеца.

"Покушаћемо још једном тражити продужење рока како би се случај ријешио мирним спором", рекао је Мандић.

Подсјећамо, од почетка став Правобранилаштва БиХ је да Хрватска нема правни основ да тражи накнаду у овом случају.

Савјет министара БиХ је на приједлог Министарства спољне трговине и економских односа, на посљедњој сједници донио одлуку о формирању преговарачког тијела БиХ за мирно рјешавање међународних инвестицијских спорова, а да ли је касно да се то тијело укључи у овај случај, остаје да се види у наредним данима. Ипак, како нам је објашњено, његова функција ће бити само савјетодавна.

Са друге стране, у Министарству на чијем је челу Мирко Шаровић, кажу да у овом случају нису надлежни те да је то посао Правобранилаштва БиХ, односно РиТЕ Гацко.

"Министарство не учествује у поступку мирног рјешавања спора и није страна на било који начин, већ само надлежним институцијама достављамо информације којима располажемо, на њихов захтјев. Савјет министара је на прошлој сједници усвојио одлуку о формирању тима, чији је рад савјетодавног карактера и који не доноси одлуке", речено нам је у Министарству спољне трговине и економских односа БиХ.

Како је раније речено, формирањем преговарачког тијела жели се осигурати благовремено, координисано и ефикасно дјеловање надлежних институција у представљању и заштити интереса БиХ.

Њега чине представници како државних, тако и ентитетских министарстава, Правобранилаштва БиХ и још неколико институција.

ХЕП годинама тражи начин да му се исплате пријератна улагања у Гацко, а позива се на самоуправни споразум о заједничкој изградњи из 1986. године, према којем је имао трећину власништва у РиТЕ Гацко.

Према прорачунима на које се позивају, наводе да је свега седам од укупно 25 договорених година испоруке извршено у складу са споразумом и за тај период је испоручена струја.

"Самим тим, ХЕП има право на преосталих 17 година и осам мјесеци испоруке, у укупној количини од 10,2 терават-часа електричне струје", наводи се у захтјеву.

(Независне новине)

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Ззз

02.12.2017 09:01

Има Жељка нека она потпише са Колиндом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ори

02.12.2017 11:25

Од ових арбитраза само странци имају користи зато им одговарају конфликти и ко им висе плати у праву је.ја сам хрват и радије би ово опростио србима него потплацивао стране арбитре.

Name

Мустафа

02.12.2017 09:17

Сад це ”еxперти” из рс засрати ствар и направити мега дуг па це прецедник пребацити кривицу на дрзаву јер није заститила имовину ентитета. Тако је кад имас нефункционални дрзавни апарат. Немозе судзука и сухо месо и млијеко од исте краве. Вријеме је да Имамо јаку дрзаву као сви у региону и кренуце набоље. Не разумијем Засто сте против министарства пољопривреде или здравства на нивоу БиХ? За опсте Добро.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Посавки гониц

02.12.2017 09:55

Све је због нацианализма. Нек је нама Србима лосе, али ми цемо спроводит србство...

Name

Тако је то

02.12.2017 10:03

Као и до сада. Кад се новци убиру, онда је то рс а када се дугови плацају онда је то БИХ. Као и вани ако се деси неки криминал, онда обавезно криминалц потице из БИХ. Ако је ста добро уцинио онда му се помене властито име и казе одакле долази. Правна дрзава и остри закони, санкционисање прекрситеља...то је наса будуцност. Инаце, оде све у ПМ.

Name

ре Тако је то

02.12.2017 12:04

НЕЋЕ Ф БиХ платити кинту за овај дуг другог РС ентитета, БиХ је проформе ради у преговорима због тога што само државе преговарају а дуг ће платити РС. Сличних ситуација и уговора је било и у ЕП БиХ (федерација) али су ти дугови измирени и све је чисто. Нека велики Баја плати, доста је федерација плаћала његове марифетлуке, и превише.

Name

Сакиб

02.12.2017 10:14

Ријесице се то само ратом и коначном подјелом територија сваком своје и тачка. Нема овдје среће док се Босна не распарца на три дијела. Два већа и један мали за латине. Сад ако се договоре мозе и мирно. Босњаци то не дају али це морати јер це море бити нахебати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цоја1

02.12.2017 10:43

Све је то увезано, слабљење БиХ...агресори настављају запоцето!

Name

МИЛОС

02.12.2017 11:03

Нецете ви распарцавати БИХ него це те врацати покрадено и отето /проклето/ А питајте Додика гдје су покрадене паре термо. ел. Гацко, и јос тога--сто би трбала врацати дугове БИХ

Name

Побогу

02.12.2017 19:10

Па, не постоји бих, пропала територија, фуј.

Name

Требиње

02.12.2017 11:26

Залосне насе власти ниста не знају, дузна хтвацка ХЕТ-у 300 милиона и нико ниста не реагује од насих. Па тузите их

ОДГОВОРИТЕ
Name

фуд

02.12.2017 11:37

Ако рачунамо да је ХЕП морао годишње да издваја 5милионаЕвра за ремонт ТЕГацко пута 17година добијамо да је ЕРС дузан око 20 милионаЕвра,а то је НИШТА за гиганта какав је ЕРС......:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

срб

02.12.2017 12:03

Треба видјети и оно језеро сто хрватска користи а уствари припрада Босни и Херцеговини.

ОДГОВОРИТЕ