BiH za novi rok, a Hrvatska 100 mil.

Rok za mirno rješavanje spora između Rudnika i termoelektrane Gacko i "Hrvatske elektroprivrede" (HEP), a koja traži 100 miliona evra za prijeratna ulaganja, istekao je u petak, a dvije strane nisu postigle nikakav dogovor.

Bosna i Hercegovina 02.12.2017 | 08:45
BiH za novi rok, a Hrvatska 100 mil.
Iz odgovora koji su "Nezavisne novine" dobile od HEP-a, može se naslutiti kako je međunarodna arbitraža neizbježna u ovom slučaju.

"Nadležna državna tijela BiH na koja je upućen zahtjev za mirnim rješenjem spora u proteklih šest mjeseci nisu službeno kontaktirala HEP. Mi ćemo nastaviti s realizacijom pravne procedure u vezi s ulaganjem u termoelektranu Gacko", kazali su iz "Hrvatske elektroprivrede".

Mlađan Mandić, pravobranilac BiH, kaže kako je od Hrvatske zatraženo produženje roka od tri mjeseca.

"Pokušaćemo još jednom tražiti produženje roka kako bi se slučaj riješio mirnim sporom", rekao je Mandić.

Podsjećamo, od početka stav Pravobranilaštva BiH je da Hrvatska nema pravni osnov da traži naknadu u ovom slučaju.

Savjet ministara BiH je na prijedlog Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, na posljednjoj sjednici donio odluku o formiranju pregovaračkog tijela BiH za mirno rješavanje međunarodnih investicijskih sporova, a da li je kasno da se to tijelo uključi u ovaj slučaj, ostaje da se vidi u narednim danima. Ipak, kako nam je objašnjeno, njegova funkcija će biti samo savjetodavna.

Sa druge strane, u Ministarstvu na čijem je čelu Mirko Šarović, kažu da u ovom slučaju nisu nadležni te da je to posao Pravobranilaštva BiH, odnosno RiTE Gacko.

"Ministarstvo ne učestvuje u postupku mirnog rješavanja spora i nije strana na bilo koji način, već samo nadležnim institucijama dostavljamo informacije kojima raspolažemo, na njihov zahtjev. Savjet ministara je na prošloj sjednici usvojio odluku o formiranju tima, čiji je rad savjetodavnog karaktera i koji ne donosi odluke", rečeno nam je u Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Kako je ranije rečeno, formiranjem pregovaračkog tijela želi se osigurati blagovremeno, koordinisano i efikasno djelovanje nadležnih institucija u predstavljanju i zaštiti interesa BiH.

Njega čine predstavnici kako državnih, tako i entitetskih ministarstava, Pravobranilaštva BiH i još nekoliko institucija.

HEP godinama traži način da mu se isplate prijeratna ulaganja u Gacko, a poziva se na samoupravni sporazum o zajedničkoj izgradnji iz 1986. godine, prema kojem je imao trećinu vlasništva u RiTE Gacko.

Prema proračunima na koje se pozivaju, navode da je svega sedam od ukupno 25 dogovorenih godina isporuke izvršeno u skladu sa sporazumom i za taj period je isporučena struja.

"Samim tim, HEP ima pravo na preostalih 17 godina i osam mjeseci isporuke, u ukupnoj količini od 10,2 teravat-časa električne struje", navodi se u zahtjevu.

(Nezavisne novine)

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Zzz

02.12.2017 10:01

Ima Željka neka ona potpiše sa Kolindom

ODGOVORITE
Name

ori

02.12.2017 12:25

Od ovih arbitraza samo stranci imaju koristi zato im odgovaraju konflikti i ko im vise plati u pravu je.ja sam hrvat i radije bi ovo oprostio srbima nego potplacivao strane arbitre.

Name

Mustafa

02.12.2017 10:17

Sad ce ”experti” iz rs zasrati stvar i napraviti mega dug pa ce precednik prebaciti krivicu na drzavu jer nije zastitila imovinu entiteta. Tako je kad imas nefunkcionalni drzavni aparat. Nemoze sudzuka i suho meso i mlijeko od iste krave. Vrijeme je da Imamo jaku drzavu kao svi u regionu i krenuce nabolje. Ne razumijem Zasto ste protiv ministarstva poljoprivrede ili zdravstva na nivou BiH? Za opste Dobro.

ODGOVORITE
Name

Posavki gonic

02.12.2017 10:55

Sve je zbog nacianalizma. Nek je nama Srbima lose, ali mi cemo sprovodit srbstvo...

Name

Tako je to

02.12.2017 11:03

Kao i do sada. Kad se novci ubiru, onda je to rs a kada se dugovi placaju onda je to BIH. Kao i vani ako se desi neki kriminal, onda obavezno kriminalc potice iz BIH. Ako je sta dobro ucinio onda mu se pomene vlastito ime i kaze odakle dolazi. Pravna drzava i ostri zakoni, sankcionisanje prekrsitelja...to je nasa buducnost. Inace, ode sve u PM.

Name

re Tako je to

02.12.2017 13:04

NEĆE F BiH platiti kintu za ovaj dug drugog RS entiteta, BiH je proforme radi u pregovorima zbog toga što samo države pregovaraju a dug će platiti RS. Sličnih situacija i ugovora je bilo i u EP BiH (federacija) ali su ti dugovi izmireni i sve je čisto. Neka veliki Baja plati, dosta je federacija plaćala njegove marifetluke, i previše.

Name

Sakib

02.12.2017 11:14

Rijesice se to samo ratom i konačnom podjelom teritorija svakom svoje i tačka. Nema ovdje sreće dok se Bosna ne rasparca na tri dijela. Dva veća i jedan mali za latine. Sad ako se dogovore moze i mirno. Bosnjaci to ne daju ali ce morati jer ce more biti nahebati.

ODGOVORITE
Name

coja1

02.12.2017 11:43

Sve je to uvezano, slabljenje BiH...agresori nastavljaju zapoceto!

Name

MILOS

02.12.2017 12:03

Necete vi rasparcavati BIH nego ce te vracati pokradeno i oteto /prokleto/ A pitajte Dodika gdje su pokradene pare termo. el. Gacko, i jos toga--sto bi trbala vracati dugove BIH

Name

Побогу

02.12.2017 20:10

Па, не постоји бих, пропала територија, фуј.

Name

Trebinje

02.12.2017 12:26

Zalosne nase vlasti nista ne znaju, duzna htvacka HET-u 300 miliona i niko nista ne reaguje od nasih. Pa tuzite ih

ODGOVORITE
Name

fud

02.12.2017 12:37

Ako računamo da je HEP morao godišnje da izdvaja 5milionaEvra za remont TEGacko puta 17godina dobijamo da je ERS duzan oko 20 milionaEvra,a to je NIŠTA za giganta kakav je ERS......:)

ODGOVORITE
Name

srb

02.12.2017 13:03

Treba vidjeti i ono jezero sto hrvatska koristi a ustvari priprada Bosni i Hercegovini.

ODGOVORITE