Зашто мушкарци теже подносе прехладу од жена?

Мушкарци који теже од жена подносе прехладу, вирозу и температуру од 37,2 одавно су предмет исмевања и шала, али ако се може судити по истраживању немачких научника, уистину је тако.

Здравље 01.12.2017 | 13:09
Зашто мушкарци теже подносе прехладу од жена?
Докторка Беатрикс Грубек-Лебенстајн, имунолошкиња на Универзитету у Инсбруку, бави се истраживањем разлика у имуном систему међу половима. Резултати њених студија без сумње су мелем за душу мушкараца које жене не узимају озбиљно када је посреди патња кроз коју пролазе током прехладе или вирозе.

Поједностављено речено, због разлика у имунолошкој реакцији на болест, мушкарци се чешће разболевају од жена, казала је др Грубек-Лобенстајн.

Објаснила је да се против патогених микроорганизама који нападну организам боре ћелије специфичне имуности и станице неспецифичне имуности. Неспецифичне ћелије су задужене искључиво за борбу против одређених патогених микроорганизама попут вируса грипа и у том случају организму омогућују да се сам брани против читавог низа вируса, бактерија и паразита.

Али релативно је мален број сваке врсте специфичних ћелија. Да би се уништио патогени микроорганизам специфичне имуне ћелије морају се умножити милион пута.

Овде долазе до изражаја разлике у имунолошкој реакцији међу половима: док женски хормон естроген помаже при умножавању специфичних ћелија, учинак мушког хормона тестостерона је супротан.

И ранија су истраживања показала да естроген има снажна антивирална својства против ХИВ-а, еболе и вируса хепатитиса. Дакле, естроген стимулише имунолошки систем, а тестостерон га сузбија и потискује, потврђује и др Маркус Алтфелд, водитељ Одељења за имунолошка истраживања на хамбуршком Институту Хајинрих Пете, где истражује биологију хуманих патогених вируса.

Женски имунолошки систем реагује много брже и агресивније на патогене микроорганизме од мушког, објаснио је.

Наглашава и да је, што је ниво мушког тестостерона виши, имунолошки систем мушкараца слабији, преноси Хина.

Научници признају да им није јасно због чега хормон који мушкарцима даје одличја мушкости уједно мушки род чини здравствено слабијим. Сматрају да би један од потенцијалних одговора требао потражити у далекој прошлости, с обзиром на то да се имунолошки систем човека развија већ милионима година.

У камено доба наши су преци живели у пећинама и били изложени разним опасностима. Сврха женског имуног система тада је, као и данас била једнака - заштитити нерођено дете или новорођенче, због чега је женин имуни систем морао бити снажан, каже доктор Алтфелд.

И Грубек-Лебенстајнова повезује женску имунолошку реакцију с порођајем и мајчинством: Учинак естрогеном ојачаног имуног система посебно је снажан код младих жена након пубертета. Смањује се с годинама, нарочито након менопаузе.

Али додаје да тестостерон није једини разлог због којег мушкарци вирусне прехладе или грип подносе теже, јер су ту и остали чиниоци. Мушкарци се чешће нездравије хране, мање су дисциплиновани када су болести у питању, а посебно су недисциплиновани када је у питању вакцинација.

 Б 92
фото:интенрет

Коментари / 0

Оставите коментар