Амерички сенатори: Ургентно ријешити проблеме западног Балкана!

Ако не обратимо пажњу и не учинимо све што можемо да ојачамо везе и помогнемо западном Балкану да постане економски стабилан, пропустићемо историјски тренутак, а то не смијемо дозволити, поручио је амерички сенатор Рон Џонсон на недавној конференцији у Вашингтону, у организацији америчког Атлантског савјета.

Босна и Херцеговина 01.12.2017 | 12:12
Амерички сенатори: Ургентно ријешити проблеме западног Балкана!
Шта су још рекли високи амерички званичници, представници међународних финансијских и других организација, те експерти, у дебати посвећеној "обликовању балканске будућности у доба несигурности", коју је организовао Атлантски савјет?

Хојт Ји, високи функционер Стејт Дипартмента и управо именован за амбасадора у Македонији, рекао је да се проблеми у региону морају "рјешавати ургентно":

"Оно што нам треба је једна свеобухватна анализа, коју тренутно немамо. Проблеми се морају рјешавати ургентно", изјавио је он и додао да ће, ако се ти проблеми не ријеше западни Балкан бит нестабилан.

Такође је истакао да су важна партнерства - између влада, са ЕУ и САД која представљају двосмјерну улицу, али је поменуо и значај посвећености руководстава земаља региона, нарочито посвећеност процесу евроатлантских интеграција.

Поводом америчког учешћа у рјешавању питања на западном Балкану, Ји је нагласио да су САД укључене и да намјеравају да остану дио тог процеса.

"За нас је важно да Балкан успије. Важно је за Европу и за САД да се западни Балкан развија у стабилније и просперитетније мјесто", поручио је Ји.

Коментаришући актуелну политичку ситуацију у Македонији, он је оцјенио да је у тој земљи дошло до значајног напретка.

"Видјели смо веома тјесно партнерство међународне заједнице - ЕУ и САД, али што је још важније спремност политичких странака, посебно опозиције да слободно изражава своје ставове и учествују на изборима, што је изњедрило про-реформску, про-европску и про-западну владу", навео је Ји.

Сирил Милер, потпредседник Свјетске банке за Европу и централну Азију, истакао је да су кључне области реформи на западном Балкану концентрисане на баријере на тржишту рада, које и даље постоје.

"Свака земља у региону има снажну агенду раста, а тај план раста подразумјева рјешавање насљеђених проблеми из прошлости и то да приватни сектор може бити дио тог рјешења", рекао је Милер.

Јануш Бугајски, виши сарадник Центра за европске политичке анализе, сматра да је најбољи начин да регион изађе на крај са дуготрајним политичким проблемима да буде још одлучнији и "издржљивији од изазова".

На питање шта тачно може да се уради, колико брзо и ко то може да уради, Бугајски је предложио три стратегије - прва је борба против дестабилизације споља, изградња функционалних и међународно признатих држава и интеграција сваке од њих у ЕУ и НАТО.

Извршна директорка Европског фонда за Балкан, Хедвиг Морвај, констатовала је да смо "свједоци врло сложене ситуације на западном Балкану".

Та ситуација је, како је рекла, "дјелимично узрокована чињеницом да смо изгубили смјернице, а у овом времену врло компликованих глобалних промјена и времену неизвесности било је веома тешко балканским земљама да остану на стабилном курсу изградње демократије".

Тањуг

Коментари / 41

Оставите коментар
Name

Томо

01.12.2017 11:29

То ни Бог не мозе ријесит.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БЛ

01.12.2017 12:14

Америка је и бог и батина

Name

Војно-Политички аналитичар

01.12.2017 14:11

Шта ће се даље догађати ? Пресуде хашког суда нису џаба доношене. Оне у међународним круговима имају итекако великог утицаја. Америка, Западне силе и Нато су помно чекали и посматрали рад суда у Хагу. Поступци су завршени и у њима је "истина утврђена". Та истина се може некоме свиђати или не свиђати на западном Балкану, али та тако утврђена "Истина" има своју итекакву правну снагу. Битна питања од значаја за међународне интересе су расвјетљена. Ко је извршио агресију, ко геноцид, ко ратне злочине и у којој мјери се све то догађало. Какви су били УЗП-ови ко је био на њиховом челу и шта је био циљ тих УЗП-а и шта је као последица из тих УЗП-ова произашло у БиХ. Сада ће велике силе на челу са Америком у оквиру СБУН-а настојати да организују међународне конференције за уређење БиХ, а РС ће претрпјети катастрофалну штету. Сви они који мисле да ће се моћи супроставити таквој сили као што је СБУН, грдно се варају. На овим просторима не постоји ни војна ни политичка сила да то може зауставити. У нардених пет година, упамтите мој коментар, преживјет ћемо катастрофу у политичком смислу. Тој катастрофи дакако у великој мјери доприноси и поншање данашње политике на челу са СНСД-ом.

Name

Ре ,

01.12.2017 15:14

Тко ти то бива,када лудаки неконтролирано изпразне базене ,који им продузавају век трајања ,дали ме неко разуме: уколико зелис да зањес ,морас и да сејес "сви би несто зњели нико неби сејао ,тако ти то дође мили мој ,то и стара баба зна.

Name

ЕxИX

01.12.2017 15:46

Мозе и хоце @Томо, Америка је Но1 свјетска сила била, јесте и остат це !

Name

ре БЛ

01.12.2017 16:00

Некасе сенатори наједу гована док упецам рибе а не идем у риболов.

Name

Цело

01.12.2017 11:42

Амери це направити цјеловиту бих без ентитета и то ускоро.додо и цова и бакир це свирати клавир.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ме

01.12.2017 12:18

Ех, бог те цуо..

Name

Ре

01.12.2017 12:33

Босна цијела из 3 дијела.....

Name

Драги

01.12.2017 13:21

Док Муслимани не схвате да БиХ није само њихова држава, односно да је Срби и Хрвати неће прихватити по њиховом вриједносном систему нико нам не може помоћи. Пустите да БиХ буде онаква каква може бити, јер она никада неће бити како је већина Муслимана замишља у својим главама.

Name

ре Драги

01.12.2017 14:59

Бице уредјена како Амери хоце а Срби,Босњаци и Хрвати могу само сањати своје зеље.

Name

Ре,

01.12.2017 15:37

Најпаметније би било ,да све 3ца буду иза браве ,и са неке ствари разјасне"како и засто.

Name

Руси Нису Браца Него Лицемјери

01.12.2017 11:56

Најбољи прумјер је Њемацка.Погледајте истоцну која је била под Русијом и 30 година након уједињења она је заостала у односу на западну,улозили су стотине милијарди у инфраструктуру и остало бесповратно у њу а и данас је доста слабији зивот у односу на западни дио.Русију треба отјерати у три пм одавде.Надјите једну земљу да има користи од љубави да Русима.Бивса YУ јесте била сила када је Тито рекао не Стаљину и ми постали повластена нација,куповали југа од нас цисто да нас помогну и сл.Руси напоље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смјешан си

01.12.2017 12:44

Источну Њемачку нису окупирали Руси него Совјети, који нису били само Руси али су сви били комунисти. А што се тиче САД-а: Видим које су земље добро прошле под њиховом окупацијом. Само у посљедњних 15-ак година су на Блиском истоку пролили хектолитре крви (готово искључиво муслиманске) а градови у Ираку, Либији и Сирији изгледају као призори из пакла. И све захваљујући "демократији", "слободи" и "људским правима" које су хтјели да "донесу" у те земље - а тих ствари нема ниу САД-у! Интересантно, увијек када су "доносили" (са упереном пушком, разумије се) те "вриједности" се у њиховој пратњи појављивао исламски тероризам.

Name

Рее смјесан си

01.12.2017 15:03

Управо си потврдио оно сто сам написао.Засто у С Арабији нема рата а гора је од земаља које си поменуо на блиском истоку,зато сто је Амерички савезник.И док наши овде Србују и воле Русију нико не вози ладу нити иде да заради рубље неко него иду у з Европу.Пријатељу узми географску карту па види Гдје смо,Европа нам је мјесто а не Русија.Русија напоље.

Name

Смјешан си

01.12.2017 23:00

Теби је узор брутална диктатура у којој влада династија некаквих принчева (који су до прије 70-ак година тјерали камиле по пустињи), породица коју су на власт инсталирали Британци а преузели Американци?!? Језиво!!!

Name

Детектор лажи

01.12.2017 12:01

Немојте нас више бранити, кумим вас Богом ! Још нас леђа боле од ваше "помоћи".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ех

01.12.2017 15:57

Ста да радис ако те опале по ледјима свеједно ти је јел батина америцка ил руска. Љубав боли и то ти је.

Name

глас народа

01.12.2017 12:13

Какви лажови и бескрајни лицемјери,па коме је још добро било кад сте му ви помагали?! Немојте нам само ви помагати молим вас!

ОДГОВОРИТЕ
Name

баухау

01.12.2017 15:31

Буди прво глас разума, па тек онда народа, ха руг буги.

Name

попара

01.12.2017 12:25

Зар нису цули Додикову изјаву да цијени Трампа који има курс да се неце мјесати у ствари других дрзава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.12.2017 13:50

Вуку корени мој цицвара, пратис сваку ријеци коју Србин изговори..

Name

Ре

01.12.2017 15:59

Трамп је типицни просјецни американац који ни не зна ста су то друге дрзаве.

Name

НЕКО ИЗ МАСЕ

01.12.2017 12:31

Моцна Америка одлицно ради посао на Балкану и у БиХ! Знаци БиХ одмах у Нато па у Еу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

01.12.2017 12:32

Американци виде западни балкан интегрисан у Нато и Европску Унију и урадице све да дестабилизирају оне пллитицке структуре које су против тога. Са позиција њихових интреса сасвим легитимно, цивилизацијски примјерено са крајњим циљем стабилан регион под њиховим сверама утицаја. За ова пројект имају несумљиву подрску свих народа из региона који нису православци.Са друге стране Русија која користеци традицију ,,историјски добре односе са Србијом и Србима покусава поред економске доминације у свери енергетике и у Србији и Републици Српској да буде и незаобилазан и пресудан фактор и у свери политике ,да не заустави, него и дестабилизира не само интеграционе процесе него и Европску Унију у цјелини.Уосталом и са њихове стране легитимно јер они не раде ниста друго сто њима Запад не ради у неким другим регионима. Оцигледно је да они воде ратове неким другим средствима и проблем је сто смо ми постали инструментом тих сукоба и ти сукоби ескалирају јер су носиоци њихових пројеката носиоци домацих политика.Из спирале сукоба моземо изаци ако се окренемо једни другима и насим заједницким интересима и покусати наци за себе и генерације које долазе мјесто под сунцем далеко од сукоба моцних,притом не заборављајуци да смо и једнима и другима били трн у оку као суверена земља Југославија која је била не само гарантом своје суверености него и других пријатељских дрзава цланица покрета несврстаних.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БАБА1111

01.12.2017 12:33

Америка је гарант опстанка сназне и моцне Дрзаве Босне и Херцеговине!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

МИШО

01.12.2017 12:48

Нећемо руску помоћ а хоћемо западну (америчку) нешто у виду ''Милосрдног анћела''!!! Још мало нећемо моћи отићи у WЦ а да не тражимо дозволу од ''тог запада''... Стварно нам је мозак плитак а имамо и кратко памћење... Ко разумије - разумије!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Мисо ,ниси Мисо

01.12.2017 16:27

Дали ти је знати ,какав глупан си ти ,где би досли када би такве слусали ,беднице.

Name

МИШО

01.12.2017 21:12

Знао сам да ово што је написано неће сви разумјети! Ти, који ниси глуп нити биједан као ја, један си од њих! 'Ајд да ти нацртам.''Нећемо руску помоћ...'' је констатација а не, сачувај Боже, моје мишљење или моја жеља. Мислим да ми Срби требамо да се окренемо својим традиционалним и искреним пријатељима а то су Руси.

Name

Остали

01.12.2017 13:34

Није добро ни када САД ни када Русија зеле да остваре свој утицај преко локалних племенских заједница.

ОДГОВОРИТЕ
Name

превод

01.12.2017 13:44

Ако се са енглеског дословно преведе изјава и закљуцак са овог скупа гласи: Под хитно пријем БиХ И Македоније у НАТО. Сто знаци граница на Дрини и јаке војне снаге на граници у слуцају да Руси и Србија несто покусају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какав Лудак

01.12.2017 15:53

То би нас све усрецило,вратило би нас у 1914.Али,добро,неки ове су навикли да буду окупирани,просто им одговара тако.

Name

НАЖАЛОСТ

01.12.2017 14:51

Нажалост, српско питање данас на Балкану овиси од Вучића и Дачића. Мислим да смо најебали ако се супроставе, још више ако се не супроставе, е онда замислите да овисимо о Чеди, Чанку, Јанковићу и осталим жутим говнима гдје би и како завршили? Био једном један господин, звао се проф.др.Војислав Коштуница, таман је све у суру у Србији утјерао, помогао Републику Српску, али није одговарао Америци, остало је само да плачемо за тим временом. ПО МЕНИ, РУСИ СЕРУ, ТРЕБА ДА СЕ ОТВОРЕНО УМИЈЕШАЈУ И ТАЧКА, НЕ МИСЛИМ РАТОМ, НЕГО ДА СТАВЕ ЦРВЕНУ ЛИНИЈУ, ДАЈУ ДЕСЕТАК МИЛИЈАРДИ ЕВРА ПОМОЋИ ДА СЕ СРБИЈА ИСПОРАВИ, ВРАТЕ КОШТУНИЦУ НА МЈЕСТО ПРЕДСЈЕДНИКА, ОНОГ Стаматовића домаћина да поставе за предсједника владе и да се почне радити уз сарадњу са свима, без руске војне капе, али и без капе НАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Назалост

01.12.2017 15:03

Босански Срби немају своју главу,зато су овластили Србијанце да мисле и доносе одлуке за њих.

Name

ре Назалост

01.12.2017 15:05

Ауууууу сто си скроман у захтјевима,мајко мила.

Name

тз

01.12.2017 15:04

Бице онако како УСА казе... нису они дјаба улозили толике паре да зауставе агресију са истока и запада .... само једна и једина, са једним предјсједником, нема везе ко је!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

УЗП

01.12.2017 15:40

Баке, Дудук, и Ћова це јос мало пјевати пјесму: „Зеница Блуес“.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фоки

01.12.2017 16:09

Цело из твојих уста у бозије уси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БДМ

01.12.2017 23:57

Кад у Фоцу подјемо ми,пратице нас мерцедеси...зумба...зумба

Name

Којо

02.12.2017 15:34

Склоните Милокрада поставите младјег и ето помака

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ево, имам ја предлог

03.12.2017 15:52

Како за сва времена подици Балкан на неку нормалу.Све домаце, балканске, политицаре и пратецу (корумпирану) братију скинути с полозаја.Довести Јапанце да Балакан науце раду,реду и култури. Рецимо,нека остану двадесетак година док прирасте нова генерација која би преузела власт.Једноставно променити свест балканаца не силом него редом и радом. Балкански народи су вредни, способни и флексибилни, само нам треба нека звезда водиља. Нема ниста горе од балканске демократије. Нема тог друственог уредјења који би успео на Балкану.

ОДГОВОРИТЕ