Američki senatori: Urgentno riješiti probleme zapadnog Balkana!

Ako ne obratimo pažnju i ne učinimo sve što možemo da ojačamo veze i pomognemo zapadnom Balkanu da postane ekonomski stabilan, propustićemo istorijski trenutak, a to ne smijemo dozvoliti, poručio je američki senator Ron Džonson na nedavnoj konferenciji u Vašingtonu, u organizaciji američkog Atlantskog savjeta.

Bosna i Hercegovina 01.12.2017 | 12:12
Američki senatori: Urgentno riješiti probleme zapadnog Balkana!
Šta su još rekli visoki američki zvaničnici, predstavnici međunarodnih finansijskih i drugih organizacija, te eksperti, u debati posvećenoj "oblikovanju balkanske budućnosti u doba nesigurnosti", koju je organizovao Atlantski savjet?

Hojt Ji, visoki funkcioner Stejt Dipartmenta i upravo imenovan za ambasadora u Makedoniji, rekao je da se problemi u regionu moraju "rješavati urgentno":

"Ono što nam treba je jedna sveobuhvatna analiza, koju trenutno nemamo. Problemi se moraju rješavati urgentno", izjavio je on i dodao da će, ako se ti problemi ne riješe zapadni Balkan bit nestabilan.

Takođe je istakao da su važna partnerstva - između vlada, sa EU i SAD koja predstavljaju dvosmjernu ulicu, ali je pomenuo i značaj posvećenosti rukovodstava zemalja regiona, naročito posvećenost procesu evroatlantskih integracija.

Povodom američkog učešća u rješavanju pitanja na zapadnom Balkanu, Ji je naglasio da su SAD uključene i da namjeravaju da ostanu dio tog procesa.

"Za nas je važno da Balkan uspije. Važno je za Evropu i za SAD da se zapadni Balkan razvija u stabilnije i prosperitetnije mjesto", poručio je Ji.

Komentarišući aktuelnu političku situaciju u Makedoniji, on je ocjenio da je u toj zemlji došlo do značajnog napretka.

"Vidjeli smo veoma tjesno partnerstvo međunarodne zajednice - EU i SAD, ali što je još važnije spremnost političkih stranaka, posebno opozicije da slobodno izražava svoje stavove i učestvuju na izborima, što je iznjedrilo pro-reformsku, pro-evropsku i pro-zapadnu vladu", naveo je Ji.

Siril Miler, potpredsednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju, istakao je da su ključne oblasti reformi na zapadnom Balkanu koncentrisane na barijere na tržištu rada, koje i dalje postoje.

"Svaka zemlja u regionu ima snažnu agendu rasta, a taj plan rasta podrazumjeva rješavanje nasljeđenih problemi iz prošlosti i to da privatni sektor može biti dio tog rješenja", rekao je Miler.

Januš Bugajski, viši saradnik Centra za evropske političke analize, smatra da je najbolji način da region izađe na kraj sa dugotrajnim političkim problemima da bude još odlučniji i "izdržljiviji od izazova".

Na pitanje šta tačno može da se uradi, koliko brzo i ko to može da uradi, Bugajski je predložio tri strategije - prva je borba protiv destabilizacije spolja, izgradnja funkcionalnih i međunarodno priznatih država i integracija svake od njih u EU i NATO.

Izvršna direktorka Evropskog fonda za Balkan, Hedvig Morvaj, konstatovala je da smo "svjedoci vrlo složene situacije na zapadnom Balkanu".

Ta situacija je, kako je rekla, "djelimično uzrokovana činjenicom da smo izgubili smjernice, a u ovom vremenu vrlo komplikovanih globalnih promjena i vremenu neizvesnosti bilo je veoma teško balkanskim zemljama da ostanu na stabilnom kursu izgradnje demokratije".

Tanjug

Komentari / 41

Ostavite komentar
Name

Tomo

01.12.2017 11:29

To ni Bog ne moze rijesit.

ODGOVORITE
Name

BL

01.12.2017 12:14

Amerika je i bog i batina

Name

Vojno-Politički analitičar

01.12.2017 14:11

Šta će se dalje događati ? Presude haškog suda nisu džaba donošene. One u međunarodnim krugovima imaju itekako velikog uticaja. Amerika, Zapadne sile i Nato su pomno čekali i posmatrali rad suda u Hagu. Postupci su završeni i u njima je "istina utvrđena". Ta istina se može nekome sviđati ili ne sviđati na zapadnom Balkanu, ali ta tako utvrđena "Istina" ima svoju itekakvu pravnu snagu. Bitna pitanja od značaja za međunarodne interese su rasvjetljena. Ko je izvršio agresiju, ko genocid, ko ratne zločine i u kojoj mjeri se sve to događalo. Kakvi su bili UZP-ovi ko je bio na njihovom čelu i šta je bio cilj tih UZP-a i šta je kao posledica iz tih UZP-ova proizašlo u BiH. Sada će velike sile na čelu sa Amerikom u okviru SBUN-a nastojati da organizuju međunarodne konferencije za uređenje BiH, a RS će pretrpjeti katastrofalnu štetu. Svi oni koji misle da će se moći suprostaviti takvoj sili kao što je SBUN, grdno se varaju. Na ovim prostorima ne postoji ni vojna ni politička sila da to može zaustaviti. U nardenih pet godina, upamtite moj komentar, preživjet ćemo katastrofu u političkom smislu. Toj katastrofi dakako u velikoj mjeri doprinosi i ponšanje današnje politike na čelu sa SNSD-om.

Name

Re ,

01.12.2017 15:14

Tko ti to biva,kada ludaki nekontrolirano izprazne bazene ,koji im produzavaju vek trajanja ,dali me neko razume: ukoliko zelis da zanjes ,moras i da sejes "svi bi nesto znjeli niko nebi sejao ,tako ti to dođe mili moj ,to i stara baba zna.

Name

ExIX

01.12.2017 15:46

Moze i hoce @Tomo, Amerika je No1 svjetska sila bila, jeste i ostat ce !

Name

re BL

01.12.2017 16:00

Nekase senatori najedu govana dok upecam ribe a ne idem u ribolov.

Name

Celo

01.12.2017 11:42

Ameri ce napraviti cjelovitu bih bez entiteta i to uskoro.dodo i cova i bakir ce svirati klavir.

ODGOVORITE
Name

Me

01.12.2017 12:18

Eh, bog te cuo..

Name

Re

01.12.2017 12:33

Bosna cijela iz 3 dijela.....

Name

Драги

01.12.2017 13:21

Док Муслимани не схвате да БиХ није само њихова држава, односно да је Срби и Хрвати неће прихватити по њиховом вриједносном систему нико нам не може помоћи. Пустите да БиХ буде онаква каква може бити, јер она никада неће бити како је већина Муслимана замишља у својим главама.

Name

re Dragi

01.12.2017 14:59

Bice uredjena kako Ameri hoce a Srbi,Bosnjaci i Hrvati mogu samo sanjati svoje zelje.

Name

Re,

01.12.2017 15:37

Najpametnije bi bilo ,da sve 3ca budu iza brave ,i sa neke stvari razjasne"kako i zasto.

Name

Rusi Nisu Braca Nego Licemjeri

01.12.2017 11:56

Najbolji prumjer je Njemacka.Pogledajte istocnu koja je bila pod Rusijom i 30 godina nakon ujedinjenja ona je zaostala u odnosu na zapadnu,ulozili su stotine milijardi u infrastrukturu i ostalo bespovratno u nju a i danas je dosta slabiji zivot u odnosu na zapadni dio.Rusiju treba otjerati u tri pm odavde.Nadjite jednu zemlju da ima koristi od ljubavi da Rusima.Bivsa YU jeste bila sila kada je Tito rekao ne Staljinu i mi postali povlastena nacija,kupovali juga od nas cisto da nas pomognu i sl.Rusi napolje!

ODGOVORITE
Name

Смјешан си

01.12.2017 12:44

Источну Њемачку нису окупирали Руси него Совјети, који нису били само Руси али су сви били комунисти. А што се тиче САД-а: Видим које су земље добро прошле под њиховом окупацијом. Само у посљедњних 15-ак година су на Блиском истоку пролили хектолитре крви (готово искључиво муслиманске) а градови у Ираку, Либији и Сирији изгледају као призори из пакла. И све захваљујући "демократији", "слободи" и "људским правима" које су хтјели да "донесу" у те земље - а тих ствари нема ниу САД-у! Интересантно, увијек када су "доносили" (са упереном пушком, разумије се) те "вриједности" се у њиховој пратњи појављивао исламски тероризам.

Name

Ree smjesan si

01.12.2017 15:03

Upravo si potvrdio ono sto sam napisao.Zasto u S Arabiji nema rata a gora je od zemalja koje si pomenuo na bliskom istoku,zato sto je Američki saveznik.I dok naši ovde Srbuju i vole Rusiju niko ne vozi ladu niti ide da zaradi rublje neko nego idu u z Evropu.Prijatelju uzmi geografsku kartu pa vidi Gdje smo,Evropa nam je mjesto a ne Rusija.Rusija napolje.

Name

Смјешан си

01.12.2017 23:00

Теби је узор брутална диктатура у којој влада династија некаквих принчева (који су до прије 70-ак година тјерали камиле по пустињи), породица коју су на власт инсталирали Британци а преузели Американци?!? Језиво!!!

Name

Detektor laži

01.12.2017 12:01

Nemojte nas više braniti, kumim vas Bogom ! Još nas leđa bole od vaše "pomoći".

ODGOVORITE
Name

Eh

01.12.2017 15:57

Sta da radis ako te opale po ledjima svejedno ti je jel batina americka il ruska. LJubav boli i to ti je.

Name

глас народа

01.12.2017 12:13

Какви лажови и бескрајни лицемјери,па коме је још добро било кад сте му ви помагали?! Немојте нам само ви помагати молим вас!

ODGOVORITE
Name

bauhau

01.12.2017 15:31

Budi prvo glas razuma, pa tek onda naroda, ha rug bugi.

Name

popara

01.12.2017 12:25

Zar nisu culi Dodikovu izjavu da cijeni Trampa koji ima kurs da se nece mjesati u stvari drugih drzava?

ODGOVORITE
Name

Re

01.12.2017 13:50

Vuku koreni moj cicvara, pratis svaku rijeci koju Srbin izgovori..

Name

Re

01.12.2017 15:59

Tramp je tipicni prosjecni amerikanac koji ni ne zna sta su to druge drzave.

Name

NEKO IZ MASE

01.12.2017 12:31

Mocna Amerika odlicno radi posao na Balkanu i u BiH! Znaci BiH odmah u Nato pa u Eu!

ODGOVORITE
Name

Osvit

01.12.2017 12:32

Amerikanci vide zapadni balkan integrisan u Nato i Evropsku Uniju i uradice sve da destabiliziraju one plliticke strukture koje su protiv toga. Sa pozicija njihovih intresa sasvim legitimno, civilizacijski primjereno sa krajnjim ciljem stabilan region pod njihovim sverama uticaja. Za ova projekt imaju nesumljivu podrsku svih naroda iz regiona koji nisu pravoslavci.Sa druge strane Rusija koja koristeci tradiciju ,,istorijski dobre odnose sa Srbijom i Srbima pokusava pored ekonomske dominacije u sveri energetike i u Srbiji i Republici Srpskoj da bude i nezaobilazan i presudan faktor i u sveri politike ,da ne zaustavi, nego i destabilizira ne samo integracione procese nego i Evropsku Uniju u cjelini.Uostalom i sa njihove strane legitimno jer oni ne rade nista drugo sto njima Zapad ne radi u nekim drugim regionima. Ocigledno je da oni vode ratove nekim drugim sredstvima i problem je sto smo mi postali instrumentom tih sukoba i ti sukobi eskaliraju jer su nosioci njihovih projekata nosioci domacih politika.Iz spirale sukoba mozemo izaci ako se okrenemo jedni drugima i nasim zajednickim interesima i pokusati naci za sebe i generacije koje dolaze mjesto pod suncem daleko od sukoba mocnih,pritom ne zaboravljajuci da smo i jednima i drugima bili trn u oku kao suverena zemlja Jugoslavija koja je bila ne samo garantom svoje suverenosti nego i drugih prijateljskih drzava clanica pokreta nesvrstanih.

ODGOVORITE
Name

BABA1111

01.12.2017 12:33

Amerika je garant opstanka snazne i mocne Drzave Bosne i Hercegovine!!!

ODGOVORITE
Name

МИШО

01.12.2017 12:48

Нећемо руску помоћ а хоћемо западну (америчку) нешто у виду ''Милосрдног анћела''!!! Још мало нећемо моћи отићи у WC а да не тражимо дозволу од ''тог запада''... Стварно нам је мозак плитак а имамо и кратко памћење... Ко разумије - разумије!

ODGOVORITE
Name

Re Miso ,nisi Miso

01.12.2017 16:27

Dali ti je znati ,kakav glupan si ti ,gde bi dosli kada bi takve slusali ,bednice.

Name

МИШО

01.12.2017 21:12

Знао сам да ово што је написано неће сви разумјети! Ти, који ниси глуп нити биједан као ја, један си од њих! 'Ајд да ти нацртам.''Нећемо руску помоћ...'' је констатација а не, сачувај Боже, моје мишљење или моја жеља. Мислим да ми Срби требамо да се окренемо својим традиционалним и искреним пријатељима а то су Руси.

Name

Ostali

01.12.2017 13:34

Nije dobro ni kada SAD ni kada Rusija zele da ostvare svoj uticaj preko lokalnih plemenskih zajednica.

ODGOVORITE
Name

prevod

01.12.2017 13:44

Ako se sa engleskog doslovno prevede izjava i zakljucak sa ovog skupa glasi: Pod hitno prijem BiH I Makedonije u NATO. Sto znaci granica na Drini i jake vojne snage na granici u slucaju da Rusi i Srbija nesto pokusaju.

ODGOVORITE
Name

Kakav Ludak

01.12.2017 15:53

To bi nas sve usrecilo,vratilo bi nas u 1914.Ali,dobro,neki ove su navikli da budu okupirani,prosto im odgovara tako.

Name

NAŽALOST

01.12.2017 14:51

Nažalost, srpsko pitanje danas na Balkanu ovisi od Vučića i Dačića. Mislim da smo najebali ako se suprostave, još više ako se ne suprostave, e onda zamislite da ovisimo o Čedi, Čanku, Jankoviću i ostalim žutim govnima gdje bi i kako završili? Bio jednom jedan gospodin, zvao se prof.dr.Vojislav Koštunica, taman je sve u suru u Srbiji utjerao, pomogao Republiku Srpsku, ali nije odgovarao Americi, ostalo je samo da plačemo za tim vremenom. PO MENI, RUSI SERU, TREBA DA SE OTVORENO UMIJEŠAJU I TAČKA, NE MISLIM RATOM, NEGO DA STAVE CRVENU LINIJU, DAJU DESETAK MILIJARDI EVRA POMOĆI DA SE SRBIJA ISPORAVI, VRATE KOŠTUNICU NA MJESTO PREDSJEDNIKA, ONOG Stamatovića domaćina da postave za predsjednika vlade i da se počne raditi uz saradnju sa svima, bez ruske vojne kape, ali i bez kape NATO.

ODGOVORITE
Name

re Nazalost

01.12.2017 15:03

Bosanski Srbi nemaju svoju glavu,zato su ovlastili Srbijance da misle i donose odluke za njih.

Name

re Nazalost

01.12.2017 15:05

Auuuuuu sto si skroman u zahtjevima,majko mila.

Name

tz

01.12.2017 15:04

Bice onako kako USA kaze... nisu oni djaba ulozili tolike pare da zaustave agresiju sa istoka i zapada .... samo jedna i jedina, sa jednim predjsjednikom, nema veze ko je!!

ODGOVORITE
Name

UZP

01.12.2017 15:40

Bake, Duduk, i Ćova ce jos malo pjevati pjesmu: „Zenica Blues“.

ODGOVORITE
Name

Foki

01.12.2017 16:09

Celo iz tvojih usta u bozije usi.

ODGOVORITE
Name

BDM

01.12.2017 23:57

Kad u Focu podjemo mi,pratice nas mercedesi...zumba...zumba

Name

Kojo

02.12.2017 15:34

Sklonite Milokrada postavite mladjeg i eto pomaka

ODGOVORITE
Name

Evo, imam ja predlog

03.12.2017 15:52

Kako za sva vremena podici Balkan na neku normalu.Sve domace, balkanske, politicare i pratecu (korumpiranu) bratiju skinuti s polozaja.Dovesti Japance da Balakan nauce radu,redu i kulturi. Recimo,neka ostanu dvadesetak godina dok priraste nova generacija koja bi preuzela vlast.Jednostavno promeniti svest balkanaca ne silom nego redom i radom. Balkanski narodi su vredni, sposobni i fleksibilni, samo nam treba neka zvezda vodilja. Nema nista gore od balkanske demokratije. Nema tog drustvenog uredjenja koji bi uspeo na Balkanu.

ODGOVORITE