Премијери позвани у Бечу на рапорт

У Беч су хитно отпутовали премијери Српске и ФБиХ, због оштрог упозорења о увођење додатних санкција енергетске заједнице на предстојећој министарској конференцији у Приштини, 14. децембра.

Босна и Херцеговина 30.11.2017 | 20:09
Премијери позвани у Бечу на рапорт
Како сазнаје АТВ, из Енергетске заједнице је прије два дана упућен позив Жељки Цвијановић и Фадилу Новалићу „како би избјегли најнеповољнији сценарио за БиХ“, а на састанак их је, овог пута позвао и генерални директор за енергетику при Европској комисији Доминико Ристори.

Енергетска заједница је још раније најавила да ће неусвајање закона о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ, „заболити ентитете“, те да ће због непоштовања обавеза које произилазе из Уговора о енергетској заједници директно коштати грађане и енергетски сектор који губи неколико десетина милиона евра грант средстава и повољних кредита.

Током недавне посјете Сарајеву, директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач је изјавио да је БиХ прва земља којој су прије три године уведене прве санкције јер нема никакве законске регулативе о гасу.

Писмо упозорења недавно је директно упућено премијерки Жељки Цвијановић, а у њему се, између осталог, подсјћа на озбиљност ситуације и чињеницу да су већ прихваћене све примједбе које је на текст закона доставила њена Влада, као и да нове примедбе из Бањалуке нису достављене.

Министар спољне трговине и економских односа Мирко Шаровић у више наврата је упозоравао на неопходност усвајања закона, који је, како тврди, у потпуности усаглашен са РС, али да због даље подршке чека мишљење РС.

Оценио је како би нове санкције значиле корак уназад и ново заостајање у „једном од најбољих и најпотентнијих сектора БиХ“.

Осим санкција које пријете БиХ, те законе је потребно је донијети како би се законодавство БиХ ускладило са законодавством Европске уније, али и због чињенице да су закони застарјели и као такви би били препрека развоју енергетског сектора.

БиХ без њиховог усвајања пријети и да остане без значајних средстава која су јој намијењена кроз иницијативу за западни Балкан и ИПА фондове.

(Блиц)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

предуслов

30.11.2017 19:29

У Хрватској и БиХ су још 10.10.2004.године обновљени сви далеководи и трафо-станице напона 380кВ, 220кВ и 110кВ чиме су ове 2 државе послије ратних разарања тих објеката опет увезане у електроенергетски систем југосточне Европе. Институционално у БиХ постоје Електропренос БиХ на државном нивоу али и Електропривреде на ентитетском нивоу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пикси

30.11.2017 19:32

Одговорни људи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

оде

30.11.2017 19:51

Бијела цизмица на рибање мало код ммф.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

30.11.2017 20:39

СИН ФИЛИП ЈЕ УПОСЛЕНИК ЕЛЕКТРОПРЕНОСА БХ СТО НЕ СРЕДУЈЕ КАО ГРАДЕВИНСКИ инг. СТО ЈЕ БИО НАЈБОЉИ НА ИНТЕРВИЈУ,МАМА ЦЕ ПОМОЦИ ПОРОДИЦНИМ БИЗНИСОМ ФУКАРО.

Name

Вупер

30.11.2017 19:52

Сигурно је досла струја да се прода, то кад ураде онда је бас крај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

30.11.2017 23:43

Продаце баја све.

Name

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

30.11.2017 20:04

Који ће нам онај ова багра из ЕУ да неког зове на рапорт, па макар то били и окупациони намјесници које су нам наметнули? Зашто лијепо не уведемо високу царину на њихову робу, дигнемо домаћу производњу (Посавина и Херцеговина могу све да нас прехране), организујемо туризам на планинама и ријекама за ЕУропејце, производимо струју од воде коју имамо итд. Или немамо понос за све ово?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Их

30.11.2017 20:42

Не замлацуј ни себе ни нас,СТ нити смо дрзава, нити моземо било ста сами, нити Еу треба саму РС...

Name

Лажно Име

30.11.2017 21:09

Тешко је теби објаснити како економија функционише. Што се тиче твог приједлога,смијешан је..

Name

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

01.12.2017 06:53

Који од вас двојице је (1) прочитао бар једну књигу из економије, (2) бар једну књигу о геополитици, (3) основао барем једну успешну фирму (али која не сиса буџет), (4) студирао, живео и радио (и као предузетник) на западу? Данашње државе БиХ, Србија и Хрватска се налазе на најбољем мјесту у Европи, можда и на свијету: Идеална клима, квалитетна земља, водени капацитети, природне љепоте, стратешко подручије (ријеке, путеви итд.), рудни ресурси (многи за које још и не знамо) итд. Итекако можемо без окупатора. Они су нас (прецизније: вас) убиједили да треба сви да идете да будете туђини у Њемачкој, па онда изволите.

Name

Пегy

30.11.2017 20:57

Мени се цини да је Шаровић једини глас разума а убисе га са свих страна. Ста год да крене, Додик му не да само зато јер се боји Саровицевог успјеха. А цијену плацамо сви Ми, стагнирамо и тонемо у свему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кома

30.11.2017 21:13

Не да Зељкица ниста Саровицево па макар ми сви поцркали!

ОДГОВОРИТЕ