Premijeri pozvani u Beču na raport

U Beč su hitno otputovali premijeri Srpske i FBiH, zbog oštrog upozorenja o uvođenje dodatnih sankcija energetske zajednice na predstojećoj ministarskoj konferenciji u Prištini, 14. decembra.

Bosna i Hercegovina 30.11.2017 | 20:09
Premijeri pozvani u Beču na raport
Kako saznaje ATV, iz Energetske zajednice je prije dva dana upućen poziv Željki Cvijanović i Fadilu Novaliću „kako bi izbjegli najnepovoljniji scenario za BiH“, a na sastanak ih je, ovog puta pozvao i generalni direktor za energetiku pri Evropskoj komisiji Dominiko Ristori.

Energetska zajednica je još ranije najavila da će neusvajanje zakona o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH, „zaboliti entitete“, te da će zbog nepoštovanja obaveza koje proizilaze iz Ugovora o energetskoj zajednici direktno koštati građane i energetski sektor koji gubi nekoliko desetina miliona evra grant sredstava i povoljnih kredita.

Tokom nedavne posjete Sarajevu, direktor Sekretarijata Energetske zajednice Janez Kopač je izjavio da je BiH prva zemlja kojoj su prije tri godine uvedene prve sankcije jer nema nikakve zakonske regulative o gasu.

Pismo upozorenja nedavno je direktno upućeno premijerki Željki Cvijanović, a u njemu se, između ostalog, podsjća na ozbiljnost situacije i činjenicu da su već prihvaćene sve primjedbe koje je na tekst zakona dostavila njena Vlada, kao i da nove primedbe iz Banjaluke nisu dostavljene.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović u više navrata je upozoravao na neophodnost usvajanja zakona, koji je, kako tvrdi, u potpunosti usaglašen sa RS, ali da zbog dalje podrške čeka mišljenje RS.

Ocenio je kako bi nove sankcije značile korak unazad i novo zaostajanje u „jednom od najboljih i najpotentnijih sektora BiH“.

Osim sankcija koje prijete BiH, te zakone je potrebno je donijeti kako bi se zakonodavstvo BiH uskladilo sa zakonodavstvom Evropske unije, ali i zbog činjenice da su zakoni zastarjeli i kao takvi bi bili prepreka razvoju energetskog sektora.

BiH bez njihovog usvajanja prijeti i da ostane bez značajnih sredstava koja su joj namijenjena kroz inicijativu za zapadni Balkan i IPA fondove.

(Blic)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

preduslov

30.11.2017 19:29

U Hrvatskoj i BiH su još 10.10.2004.godine obnovljeni svi dalekovodi i trafo-stanice napona 380kV, 220kV i 110kV čime su ove 2 države poslije ratnih razaranja tih objekata opet uvezane u elektroenergetski sistem jugostočne Evrope. Institucionalno u BiH postoje Elektroprenos BiH na državnom nivou ali i Elektroprivrede na entitetskom nivou.

ODGOVORITE
Name

Piksi

30.11.2017 19:32

Odgovorni ljudi...

ODGOVORITE
Name

ode

30.11.2017 19:51

Bijela cizmica na ribanje malo kod mmf.

ODGOVORITE
Name

Ja

30.11.2017 20:39

SIN FILIP JE UPOSLENIK ELEKTROPRENOSA BH STO NE SREDUJE KAO GRADEVINSKI ing. STO JE BIO NAJBOLJI NA INTERVIJU,MAMA CE POMOCI PORODICNIM BIZNISOM FUKARO.

Name

Vuper

30.11.2017 19:52

Sigurno je dosla struja da se proda, to kad urade onda je bas kraj.

ODGOVORITE
Name

Aa

30.11.2017 23:43

Prodace baja sve.

Name

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

30.11.2017 20:04

Који ће нам онај ова багра из ЕУ да неког зове на рапорт, па макар то били и окупациони намјесници које су нам наметнули? Зашто лијепо не уведемо високу царину на њихову робу, дигнемо домаћу производњу (Посавина и Херцеговина могу све да нас прехране), организујемо туризам на планинама и ријекама за ЕУропејце, производимо струју од воде коју имамо итд. Или немамо понос за све ово?

ODGOVORITE
Name

Ih

30.11.2017 20:42

Ne zamlacuj ni sebe ni nas,ST niti smo drzava, niti mozemo bilo sta sami, niti Eu treba samu RS...

Name

Lažno Ime

30.11.2017 21:09

Teško je tebi objasniti kako ekonomija funkcioniše. Što se tiče tvog prijedloga,smiješan je..

Name

НАТО + ЕУ = 4. Рајх

01.12.2017 06:53

Који од вас двојице је (1) прочитао бар једну књигу из економије, (2) бар једну књигу о геополитици, (3) основао барем једну успешну фирму (али која не сиса буџет), (4) студирао, живео и радио (и као предузетник) на западу? Данашње државе БиХ, Србија и Хрватска се налазе на најбољем мјесту у Европи, можда и на свијету: Идеална клима, квалитетна земља, водени капацитети, природне љепоте, стратешко подручије (ријеке, путеви итд.), рудни ресурси (многи за које још и не знамо) итд. Итекако можемо без окупатора. Они су нас (прецизније: вас) убиједили да треба сви да идете да будете туђини у Њемачкој, па онда изволите.

Name

Pegy

30.11.2017 20:57

Meni se cini da je Šarović jedini glas razuma a ubise ga sa svih strana. Sta god da krene, Dodik mu ne da samo zato jer se boji Sarovicevog uspjeha. A cijenu placamo svi Mi, stagniramo i tonemo u svemu.

ODGOVORITE
Name

Koma

30.11.2017 21:13

Ne da Zeljkica nista Sarovicevo pa makar mi svi pocrkali!

ODGOVORITE