Синдикат против буџета Српске

На сједници Економско социјалног савјета постигнут је договор о владином предлогу програма економских реформи од 2018. до 2020. године и новом закону о доприносима, док синдикат није подржао приједлог владиног буџета за наредну годину.

Република Српска 30.11.2017 | 16:38
Синдикат против буџета Српске
За представнике Синдиката предложени буџет Српске за наредну годину није прихватљив због неусвајања њихових захтјева за програм социјалног збрињавања радника.

Повећање накнада и дужина примања накнада за вријеме незапослености прихваћен је, али су потребне реформе и нова законска рјешења за спровођење договореног.

"Дјелимично је удовољено Савезу синдиката и то оцјењујемо као добар помак али кад су питању корисници буџета, два синдиката су доставила писани став да не подржавају буџет, док два немају став о том питању, а то су синдикати МУП-а и Управе“, тврди Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката Републике Српске.

У Министарству финансија тврде да су у буџет уграђене сви захтјеви који су усаглашени са социјалним партнерима. Једини пропуст Владе је, како кажу, неодржавање појединачних консултација са сваким синдикатом управе.

"Кључно питање на том плану јесте евентуално повећање плата у јавном сектору. Ја ћу вас подсјетити на оно што смо упорно понављали неколико година да ће Влада и даље бранити фонд достигнутих плата у јавном сектору, неће отпуштати раднике и смањивати плате“, истиче Зоран Тегелтија, министар финансија Српске.

Представници послодаваца задовољни су што је Влада потпуно прихватила њихов захтјев да се порези и доприноси на плате доведу на ниво из 2008. године и враћање неопорезивог дијела добити који се реинвестира у основну производњу. 

"Мало нас као Унију дотиче проблем буџета али смо задовољни што Влада коректно контролише потрошњу и да је најбитније што смо стално говорили да је разлика у платама буџетских корисника и радника у привреди огромна и да је Влада остала при трошковима за плате оне које је имала у протеклом периоду“, каже Драгутин Шкребић, предсједник Уније послодаваца РС.

Влада је данас утврдила приједлог буџета који је пројектован у износу од 3,3 милијарде марака и заједно са програмом економских реформи га упутила по хитном поступку у скупштинску процедуру.

БН телевизија 

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ро

30.11.2017 16:30

Чуј Ранке ? Сад ће она запријетити протестима и ето још једног стана.А народ ко народ.Вјерује и нада се .Туга

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бошко

30.11.2017 18:03

Друшкане да није оваквих портала ти никад не би ни могао а ни смио изнијети своје мишљење. Мишљење пуно небулоза. Па ко данас нормалан у шестој деценији живота нема стан? Зашто волиш произвољно тврдити и вријеђати? Да ли је то душевна храна твом сићушном егу? Буди мање злобан, пакостан, заједљив, злурад и малициозан. То је за твоје добро.Као да ти је неко продрмао кавез. Имаш још шансе.

Name

Ре Ро

30.11.2017 18:17

Нема више шансе за овог паметњаковића.

Name

Емпирија

01.12.2017 19:20

Једном у пола године ова Ранка синдикалка скочи на ноге, загалами и подвикне, запријети радничким протестима, пиштама и свим осталим дозвољеним облицима синдикалне борбе. А затим стане и утихне, повуче се у завјетрину и хладовину, мир и тишину, у свој синдикални полусан и летаргију. До сљедеће прилике, углавном за шест мјесеци.

ОДГОВОРИТЕ