Sindikat protiv budžeta Srpske

Na sjednici Ekonomsko socijalnog savjeta postignut je dogovor o vladinom predlogu programa ekonomskih reformi od 2018. do 2020. godine i novom zakonu o doprinosima, dok sindikat nije podržao prijedlog vladinog budžeta za narednu godinu.

Republika Srpska 30.11.2017 | 16:38
Sindikat protiv budžeta Srpske
Za predstavnike Sindikata predloženi budžet Srpske za narednu godinu nije prihvatljiv zbog neusvajanja njihovih zahtjeva za program socijalnog zbrinjavanja radnika.

Povećanje naknada i dužina primanja naknada za vrijeme nezaposlenosti prihvaćen je, ali su potrebne reforme i nova zakonska rješenja za sprovođenje dogovorenog.

"Djelimično je udovoljeno Savezu sindikata i to ocjenjujemo kao dobar pomak ali kad su pitanju korisnici budžeta, dva sindikata su dostavila pisani stav da ne podržavaju budžet, dok dva nemaju stav o tom pitanju, a to su sindikati MUP-a i Uprave“, tvrdi Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske.

U Ministarstvu finansija tvrde da su u budžet ugrađene svi zahtjevi koji su usaglašeni sa socijalnim partnerima. Jedini propust Vlade je, kako kažu, neodržavanje pojedinačnih konsultacija sa svakim sindikatom uprave.

"Ključno pitanje na tom planu jeste eventualno povećanje plata u javnom sektoru. Ja ću vas podsjetiti na ono što smo uporno ponavljali nekoliko godina da će Vlada i dalje braniti fond dostignutih plata u javnom sektoru, neće otpuštati radnike i smanjivati plate“, ističe Zoran Tegeltija, ministar finansija Srpske.

Predstavnici poslodavaca zadovoljni su što je Vlada potpuno prihvatila njihov zahtjev da se porezi i doprinosi na plate dovedu na nivo iz 2008. godine i vraćanje neoporezivog dijela dobiti koji se reinvestira u osnovnu proizvodnju. 

"Malo nas kao Uniju dotiče problem budžeta ali smo zadovoljni što Vlada korektno kontroliše potrošnju i da je najbitnije što smo stalno govorili da je razlika u platama budžetskih korisnika i radnika u privredi ogromna i da je Vlada ostala pri troškovima za plate one koje je imala u proteklom periodu“, kaže Dragutin Škrebić, predsjednik Unije poslodavaca RS.

Vlada je danas utvrdila prijedlog budžeta koji je projektovan u iznosu od 3,3 milijarde maraka i zajedno sa programom ekonomskih reformi ga uputila po hitnom postupku u skupštinsku proceduru.

BN televizija 

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ro

30.11.2017 17:30

Čuj Ranke ? Sad će ona zaprijetiti protestima i eto još jednog stana.A narod ko narod.Vjeruje i nada se .Tuga

ODGOVORITE
Name

Boško

30.11.2017 19:03

Druškane da nije ovakvih portala ti nikad ne bi ni mogao a ni smio iznijeti svoje mišljenje. Mišljenje puno nebuloza. Pa ko danas normalan u šestoj deceniji života nema stan? Zašto voliš proizvoljno tvrditi i vrijeđati? Da li je to duševna hrana tvom sićušnom egu? Budi manje zloban, pakostan, zajedljiv, zlurad i maliciozan. To je za tvoje dobro.Kao da ti je neko prodrmao kavez. Imaš još šanse.

Name

Re Ro

30.11.2017 19:17

Nema više šanse za ovog pametnjakovića.

Name

Empirija

01.12.2017 20:20

Jednom u pola godine ova Ranka sindikalka skoči na noge, zagalami i podvikne, zaprijeti radničkim protestima, pištama i svim ostalim dozvoljenim oblicima sindikalne borbe. A zatim stane i utihne, povuče se u zavjetrinu i hladovinu, mir i tišinu, u svoj sindikalni polusan i letargiju. Do sljedeće prilike, uglavnom za šest mjeseci.

ODGOVORITE