ЕЛ - најава: Фенер на најтежем гостовању!

Може ли Фенер до победе над Баскима у 21. веку? Жељко Обрадовић, тренер Фенербахчеа, рекао је да очекује добру утакмицу са Басконијом у Виторији, у 10. колу Евролиге.  Европски шампион није победио у Виторији у 21. веку!

Кошарка 30.11.2017 | 13:45
ЕЛ - најава: Фенер на најтежем гостовању!
"Биће ово веома добра утакмица. Басконија играо одлично од када су променили тренера. Имају добар квалитет, играју агресивно на оба дела терена. Мислим да је лако препознати да играју добро и да су у одличној форми. Сваки играчи у тиму за своју улогу", рекао је Обрадовић пред меч.

Шампион Европе иде на ноге Басконији, а њу као гост није победио у 21. веку. 

Актуелни шампион Европе на девет одиграних утакмица има шест победа и три пораза, док је Басконија, после старта од 0/4, остварила четири победа у пет мечева и сада су на 4/5.

"Ово је велика утакмица која нас мотивише. Радимо за овакве утакмице и волимо да их играмо. Оно што највише волим код Фенербахчеа је њихова одбрана. Имамо велико поштовање за њих, али морамо да будемо смирени и мотивисани јер можемо да добијемо овај меч", рекао је тренер Педро Мартинес.

Евролигашки караван стигао је тачно на трећину пута, а програм за четвртак припремио је чак пет утакмица.

Већ од 18 часова у Подмосковљу сусрећу се два тима чији су путеви на старту такмичарске године били дијаметрално супротни, док су сада на идентичној позицији. Химки у великој кризи дочекује меч с Бамбергом. Осим што је прошлосезонски финалиста ВТБ лиге нанизао четири пораза, односно три у Евролиги, Јоргос Барцокас је током викенда добио најтежу вест – највеће појачање овог лета Томас Робинсон биће ван терена током наредна четири месеца због прелома шаке!

Робинсонова повреда надовезала се на Химкијеве офанзивне проблеме. Наиме, Химкијев напад је после Звездиног најлошији у Евролиги током последње три утакмице, пошто се налази на просеку од свега 67 поена. Повреда снажног крилног центра требало би Бамбергу да олакша посао у рекету, с обзиром да ове сезоне има озбиљне муке са контролом скока.

Такође, вреди обратити пажњу и на фактор вољног момента код немачког шампиона, који је у две од последње три утакмице успео да изрежира велике серије за повратак у живот, онда и победу.

Од 20.30 играће се можда и најинтересантнија утакмица дана, Басконија ће дочекати Фенербахче. Актуелни шампион Европе враћа се на место где је пре нешто више од годину дана доживео готово незапамћени бродолом и пораз од 34 поена разлике (52:86). И не само то, пазите сада ово – Фенербахче није славио у Виторији у овом веку! На све то, податак вредан пажње – сваки од претходна четири окршаја ових тимова у Баскији завршен је победом домаћина од бар 17 поена разлике!

Не заборавите само и како се провео Реал у Виторији пре непуне две седмице...

Оба тима меч дочекују у доброј форми, пошто су славили у четири од последњих пет мечева, а кључни дуел овог меча могао би да буде између двојице ефикасних дугајлија. На једној страни биће Јоханес Војтман, а на другој Јан Весели, који су и досад били ударне игле својих тимова.

После гостовања на Родосу и у Милану и две победе, Олимпијакос иде на ново путовање, овог пута у Валенсију. Слепи мишеви су у кризи, имају четири пораза заредом, а чак пет у Евролиги, што је драстично утицало на самопоуздање целог тима. Разлог оваквом расплету треба тражити у чињеници да је Ерик Грин у међувремену постао играч од кога зависи цела игра екипе. А то су противници добро прочитали и ко је знао – искористио је Валенсијину фалинку.

То ће покушати да уради и екипа са најбољом одбраном у Европи, а ако буду настављали да спуштају противнике на испод 70 кошева, победа је практично њихова. Подсетимо, минуле два евролигашка брејка Олимпијакос је остварио на продужетак у Истанбулу с Фенером и на једну лопту са Олимпијом у Милану.

Управо у Милану одиграће се сусрет две екипе чији су циљеви идентични – да се помере из доњег дома и покушају да се укључе у борбу за плеј-оф. Тренеру Ефеса Велимиру Перасовићу озбиљно се дрма клупа, већ се шушка о могућем доласку Дејана Радоњића, што ће хрватском стратегу представљати додатни терет. Олимпија, интересантно, још нема победу на свом терену у Евролиги, а последња два неуспеха (Уникаха, Панатинаикос) имала су неизвесне завршнице.

Макаби је у последњем мечу на свом терену доживео праву катастрофу од Ефеса, док је Жалгирис успео да славил у Милану и Малаги као гост. Такође, екипа Шарунаса Јасикевичијусауспела је прошле зиме да прекине деценијски пост у Тел Авиву и слави комотно.

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар