EL - najava: Fener na najtežem gostovanju!

Može li Fener do pobede nad Baskima u 21. veku? Željko Obradović, trener Fenerbahčea, rekao je da očekuje dobru utakmicu sa Baskonijom u Vitoriji, u 10. kolu Evrolige.  Evropski šampion nije pobedio u Vitoriji u 21. veku!

Košarka 30.11.2017 | 13:45
EL - najava: Fener na najtežem gostovanju!
"Biće ovo veoma dobra utakmica. Baskonija igrao odlično od kada su promenili trenera. Imaju dobar kvalitet, igraju agresivno na oba dela terena. Mislim da je lako prepoznati da igraju dobro i da su u odličnoj formi. Svaki igrači u timu za svoju ulogu", rekao je Obradović pred meč.

Šampion Evrope ide na noge Baskoniji, a nju kao gost nije pobedio u 21. veku. 

Aktuelni šampion Evrope na devet odigranih utakmica ima šest pobeda i tri poraza, dok je Baskonija, posle starta od 0/4, ostvarila četiri pobeda u pet mečeva i sada su na 4/5.

"Ovo je velika utakmica koja nas motiviše. Radimo za ovakve utakmice i volimo da ih igramo. Ono što najviše volim kod Fenerbahčea je njihova odbrana. Imamo veliko poštovanje za njih, ali moramo da budemo smireni i motivisani jer možemo da dobijemo ovaj meč", rekao je trener Pedro Martines.

Evroligaški karavan stigao je tačno na trećinu puta, a program za četvrtak pripremio je čak pet utakmica.

Već od 18 časova u Podmoskovlju susreću se dva tima čiji su putevi na startu takmičarske godine bili dijametralno suprotni, dok su sada na identičnoj poziciji. Himki u velikoj krizi dočekuje meč s Bambergom. Osim što je prošlosezonski finalista VTB lige nanizao četiri poraza, odnosno tri u Evroligi, Jorgos Barcokas je tokom vikenda dobio najtežu vest – najveće pojačanje ovog leta Tomas Robinson biće van terena tokom naredna četiri meseca zbog preloma šake!

Robinsonova povreda nadovezala se na Himkijeve ofanzivne probleme. Naime, Himkijev napad je posle Zvezdinog najlošiji u Evroligi tokom poslednje tri utakmice, pošto se nalazi na proseku od svega 67 poena. Povreda snažnog krilnog centra trebalo bi Bambergu da olakša posao u reketu, s obzirom da ove sezone ima ozbiljne muke sa kontrolom skoka.

Takođe, vredi obratiti pažnju i na faktor voljnog momenta kod nemačkog šampiona, koji je u dve od poslednje tri utakmice uspeo da izrežira velike serije za povratak u život, onda i pobedu.

Od 20.30 igraće se možda i najinteresantnija utakmica dana, Baskonija će dočekati Fenerbahče. Aktuelni šampion Evrope vraća se na mesto gde je pre nešto više od godinu dana doživeo gotovo nezapamćeni brodolom i poraz od 34 poena razlike (52:86). I ne samo to, pazite sada ovo – Fenerbahče nije slavio u Vitoriji u ovom veku! Na sve to, podatak vredan pažnje – svaki od prethodna četiri okršaja ovih timova u Baskiji završen je pobedom domaćina od bar 17 poena razlike!

Ne zaboravite samo i kako se proveo Real u Vitoriji pre nepune dve sedmice...

Oba tima meč dočekuju u dobroj formi, pošto su slavili u četiri od poslednjih pet mečeva, a ključni duel ovog meča mogao bi da bude između dvojice efikasnih dugajlija. Na jednoj strani biće Johanes Vojtman, a na drugoj Jan Veseli, koji su i dosad bili udarne igle svojih timova.

Posle gostovanja na Rodosu i u Milanu i dve pobede, Olimpijakos ide na novo putovanje, ovog puta u Valensiju. Slepi miševi su u krizi, imaju četiri poraza zaredom, a čak pet u Evroligi, što je drastično uticalo na samopouzdanje celog tima. Razlog ovakvom raspletu treba tražiti u činjenici da je Erik Grin u međuvremenu postao igrač od koga zavisi cela igra ekipe. A to su protivnici dobro pročitali i ko je znao – iskoristio je Valensijinu falinku.

To će pokušati da uradi i ekipa sa najboljom odbranom u Evropi, a ako budu nastavljali da spuštaju protivnike na ispod 70 koševa, pobeda je praktično njihova. Podsetimo, minule dva evroligaška brejka Olimpijakos je ostvario na produžetak u Istanbulu s Fenerom i na jednu loptu sa Olimpijom u Milanu.

Upravo u Milanu odigraće se susret dve ekipe čiji su ciljevi identični – da se pomere iz donjeg doma i pokušaju da se uključe u borbu za plej-of. Treneru Efesa Velimiru Perasoviću ozbiljno se drma klupa, već se šuška o mogućem dolasku Dejana Radonjića, što će hrvatskom strategu predstavljati dodatni teret. Olimpija, interesantno, još nema pobedu na svom terenu u Evroligi, a poslednja dva neuspeha (Unikaha, Panatinaikos) imala su neizvesne završnice.

Makabi je u poslednjem meču na svom terenu doživeo pravu katastrofu od Efesa, dok je Žalgiris uspeo da slavil u Milanu i Malagi kao gost. Takođe, ekipa Šarunasa Jasikevičijusauspela je prošle zime da prekine decenijski post u Tel Avivu i slavi komotno.

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar