Трибунал ставио међународни печат

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је данас у Сарајеву да је Хашки трибунал коначном пресудом у предмету "Прлић и други" ставио међународни печат на стварање и постојање Хрватске заједнице Херцег-Босне, те дио циљева и улоге тадашњег руководства Хрватске у рату у БиХ.

Босна и Херцеговина 29.11.2017 | 18:06
Трибунал ставио међународни печат
"Хрватска политика, она која је креирана у Загребу и она креирана у БиХ варирала је, предомишљала се, борила се сама са собом и имала два лица - једно је неуспјели удружени злочиначки подухват који је нанио страховите патње жртвама, порушио села и градове и направио губитницима и Бошњаке и Хрвате", рекао је Изетбеговић на конференцији за новинаре.

Према његовим ријечима, тај мрачни пројекат крив је за све упропаштене животе и непотребне смрти на обје стране, укључујући и данашњу смрт Слободана Праљка.

"Друго, свијетло лице хрватске политике јесте оно које се борило и изборило за престанак сукоба, које се бринуло о протјераним Бошњацима и у времену рата, које је омогућило постизање Вашингтонског споразума и борбе јединица Армије БиХ и ХВО-а раме уз раме до краја рата", додао је Изетбеговић.

Бошњачки члан Предсједништва рекао је да ће се зло и злочинци заувијек памтити, али да жели да види остваривање сарадње са свијетлом, цивилизованом страном хрватске политике увјерен да су Бошњаци и Хрвати у стању на истини, као чврстом темељу, изградити будуће пријатељске обострано корисне односе.

Изетбеговић сматра да је Хашки трибунал за скоро 25 година обавио велики посао и да је радио темељито и професионално, због чега треба искрено прихватити и провести пресуде Трибунала, који је институција УН.

Говорећи о могућим наредним корацима БиХ када је ријеч о коначној пресуди Хашког трибунала челницима Хрватске заједнице Херцег-Босне, Изетбеговић је рекао да БиХ сусједне земље може тужити само за геноцид, а не за агресију.

"Не видим да можемо нешто посебно урадити", рекао је Изетбеговић и изразио очекивање да ће Хрватска и Хрвати у БиХ доживјети катарзу и одустати од пројеката цијепања БиХ.

Коментаришући чињеницу да је данашњом пресудом Хашки трибунал осудио агресију Хрватске на БиХ, што није случај са Србијом, Изетбеговић је оцијенио да Београд није амнестиран.

Према његовим ријечима, суд у Хагу није ишао на директну везу према Слободану Милошевићу, већ индиректно преко система пресуда Радиславу Крстићу, Љубиши Беари, Милану Мартићу и пресуде Међународног суда правде.

"У Хрватском случају било је олакшано Трибуналу јер се Фрањо Туђман потрудио да то сними па постоје траке и транскрипти на основу којих су могли утврдити о чему се ради, али нису амнестирани ни Београд, ни Србија", каже Изетбеговић.

Он је рекао да није разговарао са предсједавајућим Предсједништва БиХ Драганом Човићем након изрицања пресуде, додајући да то не би много вриједило јер нема добра ранија искуства након пресуде Дарију Кордићу.

Изетбеговић је негирао ставове да су Хрвати у БиХ мајоризовани, тврдећи да је њихова позиција боља од бошњачке.

Као аргументе навео је да Хрвати имају територије које су под њиховом влашћу, мјешовите кантоне, у институцијама БиХ држе паритет, а заступљени су адекватно и у Федерацији БиХ те имају механизме да могу сваку одлуку у кантонима и на нивоу БиХ зауставити.

"Мислим да нема ни говора да Хрвати не добијају дио колача који им припада на сваки начин. То је један од битних предуслова да се сачува мир у земљи да народи нису исфрустрирани", рекао је Изетбеговић, оцијенивши да ниједан од три конститутивна народа нема разлога за дубоку исфрустрираност.

Жалбено вијеће Хашког трибунала потврдило је данас казне од 25 година затвора за премијера Херцег-Босне Јадранка Прлића и по 20 година за министра одбране Бруну Стојића и начелника Штаба ХВО-а Слободана Праљка.

Пресуде су потврђене и начелнику ХВО-а Миливоју Петковићу од 20 година затвора, команданту Војне полиције ХВО-а Валентину Ћорићу од 16 и шефу Одјељења за заробљене Бериславу Пушићу од десет.

Након изречене коначне казне Праљак је извршио самоубиство испивши отров у судници Трибунала.

(Срна)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

роки

29.11.2017 17:16

Садати ликуј давидим какоцес сада гледат на лијепу јели она била агресор на бих илисте јос њено цвијеце хоцесли погазити бабину хандјар дивизију херје била у саставу лијепе и тадасувас звалт цвијеце.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Оооооој боже

29.11.2017 17:42

Марш у школу говедо једно неписмено!!!

Name

хахааааа

29.11.2017 18:26

Добар си , састави све лакше ти је .

Name

А тузба

29.11.2017 18:58

А сто сад не тузис Хрватску као Србију.

Name

Ре

29.11.2017 20:04

Ста је босњо ти прицас о писмености хахаха задњи народ сте били у југи.

Name

@Ре

30.11.2017 05:51

Зато сто су Босње морале да раде како би неки били привилеговани у бивсој Југи. Сада се види та разлика ко хоце да ради и како зиви а тебе Босњо мозе да науци да му додјес поцистити око куце за цвају!

Name

Ре Ооој

29.11.2017 18:40

А ти м.у куцицу и не лај!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ори

29.11.2017 18:58

Није крив ни бакир ни младиц ни праљак.криви смо сто смо дозволили да не америка кроји судбину а поготово су наивни хрвати.босњаци су јос наивнији само их америка јос није искористила.ви срби ако имате иста у глави цувајте се америке и уласка у нато.кад удјете продат це вас и искористит ко и хрвате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сојо

29.11.2017 19:49

А кад смо код агресије Ста цемо СА саудиском арабијом СА им арапским земљама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бекан

30.11.2017 07:50

Ридји,знас добро ко и свака овца ко пуца пецате и теби (по нама)и хаском трибуналу.Сути слуго и узимај плату,поправи куцни биједни будзет јер сутра се мозе све промијенити-она,имо па неимо,јер сто сејтан да он узме кад тад и нема недодирљивих.

Name

Аqуа

29.11.2017 23:30

Гледам данас и слусам Бакира. Па стварно тај цовјек незна ни цитати да не замуцкује а камоли да несто казе из своје главе. И кад ми неко казе није битна скола битна је сналазљивост. Е па ни добар лопов није лопов ако није сколован и писмен. Стварно цовјек незна двије реценице саставит само несто туц муц. А тацно се овако по изјавама зна ко је скокован и ко је стекао знање уцењем а исто тако ко има купљену диплому. И јос овакви лаици воде дрзаву и представљају је. С Р А М О Т А. И у ове насе двије љепотице Мајкицка и Милица. Па имам осјецај да немају ни заврсених осам разреда сколе. У З А С.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Искрено

30.11.2017 05:25

нису Ови ликови криви,, Сви смо криви,, ко нас представља,говори о нама ко смо и ста смо, изјебеговиц представља Муслимабенд и такви су

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лаки

30.11.2017 07:35

Баки бујрум, да видим хоцес ли сад пресавити табак, како казес, и тузити Хрватску, као сто си урадио са Србијом.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

30.11.2017 12:00

Иваниц и Додик ће бити против!!! Јер је Цовиц био против тужбе за Србију . Услуга за услугу

Name

Последњи кинески цар

30.11.2017 12:38

Можемо ми причати шта хоћемо, али када је у питању Хашки трибунал, Бакир и његова политика су апсолутни побједници и свака им част. Од самог почетка су учинили све да заштите своје људе, да прикупљају доказе и свједоке, да прикупљају контра доказе. Били су ангажовани јер су схватили шта тај Суд значи и шта може учинити на стварању комплетне слике око ратних дешавања. Такође, и Хрвати су пуно урадили око пружања помоћи својим људима. Једино смо ми тапкали у мјесту првих 15 година постојања Суда, јер смо ми "небески народ",а прикупљање доказа и свједока смо препустили неком другом, па се сада на крају свега чудимо шта нам се десило и шта ће нам се још дешавати!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.2Децембар.2017

02.12.2017 18:08

Јесте ударијо печат,ХАГ.Али није одговарао за ратне злочине,Срба,Алија,Бакир,Орић,ТуђманСтипе,Готовина и да ненабрајамо више.

ОДГОВОРИТЕ