Tribunal stavio međunarodni pečat

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da je Haški tribunal konačnom presudom u predmetu "Prlić i drugi" stavio međunarodni pečat na stvaranje i postojanje Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, te dio ciljeva i uloge tadašnjeg rukovodstva Hrvatske u ratu u BiH.

Bosna i Hercegovina 29.11.2017 | 18:06
Tribunal stavio međunarodni pečat
"Hrvatska politika, ona koja je kreirana u Zagrebu i ona kreirana u BiH varirala je, predomišljala se, borila se sama sa sobom i imala dva lica - jedno je neuspjeli udruženi zločinački poduhvat koji je nanio strahovite patnje žrtvama, porušio sela i gradove i napravio gubitnicima i Bošnjake i Hrvate", rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, taj mračni projekat kriv je za sve upropaštene živote i nepotrebne smrti na obje strane, uključujući i današnju smrt Slobodana Praljka.

"Drugo, svijetlo lice hrvatske politike jeste ono koje se borilo i izborilo za prestanak sukoba, koje se brinulo o protjeranim Bošnjacima i u vremenu rata, koje je omogućilo postizanje Vašingtonskog sporazuma i borbe jedinica Armije BiH i HVO-a rame uz rame do kraja rata", dodao je Izetbegović.

Bošnjački član Predsjedništva rekao je da će se zlo i zločinci zauvijek pamtiti, ali da želi da vidi ostvarivanje saradnje sa svijetlom, civilizovanom stranom hrvatske politike uvjeren da su Bošnjaci i Hrvati u stanju na istini, kao čvrstom temelju, izgraditi buduće prijateljske obostrano korisne odnose.

Izetbegović smatra da je Haški tribunal za skoro 25 godina obavio veliki posao i da je radio temeljito i profesionalno, zbog čega treba iskreno prihvatiti i provesti presude Tribunala, koji je institucija UN.

Govoreći o mogućim narednim koracima BiH kada je riječ o konačnoj presudi Haškog tribunala čelnicima Hrvatske zajednice Herceg-Bosne, Izetbegović je rekao da BiH susjedne zemlje može tužiti samo za genocid, a ne za agresiju.

"Ne vidim da možemo nešto posebno uraditi", rekao je Izetbegović i izrazio očekivanje da će Hrvatska i Hrvati u BiH doživjeti katarzu i odustati od projekata cijepanja BiH.

Komentarišući činjenicu da je današnjom presudom Haški tribunal osudio agresiju Hrvatske na BiH, što nije slučaj sa Srbijom, Izetbegović je ocijenio da Beograd nije amnestiran.

Prema njegovim riječima, sud u Hagu nije išao na direktnu vezu prema Slobodanu Miloševiću, već indirektno preko sistema presuda Radislavu Krstiću, LJubiši Beari, Milanu Martiću i presude Međunarodnog suda pravde.

"U Hrvatskom slučaju bilo je olakšano Tribunalu jer se Franjo Tuđman potrudio da to snimi pa postoje trake i transkripti na osnovu kojih su mogli utvrditi o čemu se radi, ali nisu amnestirani ni Beograd, ni Srbija", kaže Izetbegović.

On je rekao da nije razgovarao sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem nakon izricanja presude, dodajući da to ne bi mnogo vrijedilo jer nema dobra ranija iskustva nakon presude Dariju Kordiću.

Izetbegović je negirao stavove da su Hrvati u BiH majorizovani, tvrdeći da je njihova pozicija bolja od bošnjačke.

Kao argumente naveo je da Hrvati imaju teritorije koje su pod njihovom vlašću, mješovite kantone, u institucijama BiH drže paritet, a zastupljeni su adekvatno i u Federaciji BiH te imaju mehanizme da mogu svaku odluku u kantonima i na nivou BiH zaustaviti.

"Mislim da nema ni govora da Hrvati ne dobijaju dio kolača koji im pripada na svaki način. To je jedan od bitnih preduslova da se sačuva mir u zemlji da narodi nisu isfrustrirani", rekao je Izetbegović, ocijenivši da nijedan od tri konstitutivna naroda nema razloga za duboku isfrustriranost.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala potvrdilo je danas kazne od 25 godina zatvora za premijera Herceg-Bosne Jadranka Prlića i po 20 godina za ministra odbrane Brunu Stojića i načelnika Štaba HVO-a Slobodana Praljka.

Presude su potvrđene i načelniku HVO-a Milivoju Petkoviću od 20 godina zatvora, komandantu Vojne policije HVO-a Valentinu Ćoriću od 16 i šefu Odjeljenja za zarobljene Berislavu Pušiću od deset.

Nakon izrečene konačne kazne Praljak je izvršio samoubistvo ispivši otrov u sudnici Tribunala.

(Srna)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

roki

29.11.2017 17:16

Sadati likuj davidim kakoces sada gledat na lijepu jeli ona bila agresor na bih iliste jos njeno cvijece hocesli pogaziti babinu handjar diviziju herje bila u sastavu lijepe i tadasuvas zvalt cvijece.

ODGOVORITE
Name

Ooooooj bože

29.11.2017 17:42

Marš u školu govedo jedno nepismeno!!!

Name

hahaaaaa

29.11.2017 18:26

Dobar si , sastavi sve lakše ti je .

Name

A tuzba

29.11.2017 18:58

A sto sad ne tuzis Hrvatsku kao Srbiju.

Name

Re

29.11.2017 20:04

Sta je bosnjo ti pricas o pismenosti hahaha zadnji narod ste bili u jugi.

Name

@Re

30.11.2017 05:51

Zato sto su Bosnje morale da rade kako bi neki bili privilegovani u bivsoj Jugi. Sada se vidi ta razlika ko hoce da radi i kako zivi a tebe Bosnjo moze da nauci da mu dodjes pocistiti oko kuce za cvaju!

Name

Re Oooj

29.11.2017 18:40

A ti m.u kucicu i ne laj!!!

ODGOVORITE
Name

ori

29.11.2017 18:58

Nije kriv ni bakir ni mladic ni praljak.krivi smo sto smo dozvolili da ne amerika kroji sudbinu a pogotovo su naivni hrvati.bosnjaci su jos naivniji samo ih amerika jos nije iskoristila.vi srbi ako imate ista u glavi cuvajte se amerike i ulaska u nato.kad udjete prodat ce vas i iskoristit ko i hrvate.

ODGOVORITE
Name

Sojo

29.11.2017 19:49

A kad smo kod agresije Sta cemo SA saudiskom arabijom SA im arapskim zemljama

ODGOVORITE
Name

Bekan

30.11.2017 07:50

Ridji,znas dobro ko i svaka ovca ko puca pecate i tebi (po nama)i haskom tribunalu.Suti slugo i uzimaj platu,popravi kucni bijedni budzet jer sutra se moze sve promijeniti-ona,imo pa neimo,jer sto sejtan da on uzme kad tad i nema nedodirljivih.

Name

Aqua

29.11.2017 23:30

Gledam danas i slusam Bakira. Pa stvarno taj covjek nezna ni citati da ne zamuckuje a kamoli da nesto kaze iz svoje glave. I kad mi neko kaze nije bitna skola bitna je snalazljivost. E pa ni dobar lopov nije lopov ako nije skolovan i pismen. Stvarno covjek nezna dvije recenice sastavit samo nesto tuc muc. A tacno se ovako po izjavama zna ko je skokovan i ko je stekao znanje ucenjem a isto tako ko ima kupljenu diplomu. I jos ovakvi laici vode drzavu i predstavljaju je. S R A M O T A. I u ove nase dvije ljepotice Majkicka i Milica. Pa imam osjecaj da nemaju ni zavrsenih osam razreda skole. U Z A S.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

30.11.2017 05:25

nisu Ovi likovi krivi,, Svi smo krivi,, ko nas predstavlja,govori o nama ko smo i sta smo, izjebegovic predstavlja Muslimabend i takvi su

ODGOVORITE
Name

Laki

30.11.2017 07:35

Baki bujrum, da vidim hoces li sad presaviti tabak, kako kazes, i tuziti Hrvatsku, kao sto si uradio sa Srbijom.

ODGOVORITE
Name

Re

30.11.2017 12:00

Ivanic i Dodik će biti protiv!!! Jer je Covic bio protiv tužbe za Srbiju . Usluga za uslugu

Name

Poslednji kineski car

30.11.2017 12:38

Možemo mi pričati šta hoćemo, ali kada je u pitanju Haški tribunal, Bakir i njegova politika su apsolutni pobjednici i svaka im čast. Od samog početka su učinili sve da zaštite svoje ljude, da prikupljaju dokaze i svjedoke, da prikupljaju kontra dokaze. Bili su angažovani jer su shvatili šta taj Sud znači i šta može učiniti na stvaranju kompletne slike oko ratnih dešavanja. Takođe, i Hrvati su puno uradili oko pružanja pomoći svojim ljudima. Jedino smo mi tapkali u mjestu prvih 15 godina postojanja Suda, jer smo mi "nebeski narod",a prikupljanje dokaza i svjedoka smo prepustili nekom drugom, pa se sada na kraju svega čudimo šta nam se desilo i šta će nam se još dešavati!

ODGOVORITE
Name

Neđo.2Decembar.2017

02.12.2017 18:08

Jeste udarijo pečat,HAG.Ali nije odgovarao za ratne zločine,Srba,Alija,Bakir,Orić,TuđmanStipe,Gotovina i da nenabrajamo više.

ODGOVORITE