Сједница о траси ауто-пута БГ-СА

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ разматра данас у Сарајеву приједлог Декларације о критеријумима за дефинисање трасе будућег ауто-пута између Београда и Сарајева, коју је предложио замјеник предсједавајућег дома Младен Босић из СДС-а, и која је изавала опречне дискусије и ставове посланика.

Босна и Херцеговина 29.11.2017 | 13:05
Сједница о траси ауто-пута БГ-СА
Према овом приједогу, траса треба да иде правцем од Београда преко Бијељине, Брчког и Тузле до Сарајева, мада Босић каже да су и други правци могући.

Он је појаснио да је у његовој иницијативи ријеч о тражењу анализе на који начин власти у БиХ доносе одлуке од виталног интерса за грађане БиХ, као и на који начин се троше јавна средства којих ионако нема довољно, те који су то политички, а који економски интереси БиХ и њених ентитета.

Босић је истакао да ово није "локалпатриотизам" јер он сматра да трасу треба да одреде стручњаци, а не политичари зарад својих интереса.

"Република Српска треба да на основу поузданих критеријума види која ће траса, преко Бијељине или Вишеграда, за њу бити економски исплативија, с обзиром на цијену изградње и процјене интензитета саобраћања", поручио је Босић.

Он је нагласио да парламент БиХ јесте мјесто за овакве расправе и да се коначна одлука никако не може донијети без сагласности ентитета.

Посланици Јасмин Емрић /А-СДА/ и Дамир Арнаут /СББ/ сматрају да струка мора бити укључена у припрему реализације наведеног пројекта, без локалних и етничких примјеса.

Милица Марковић /СНСД/ рекла је да је изградња ауто-пута ка Београду добра вијест, али да поменута траса није добро дефинисана и да може довести до конфузије у јавности.

Марковићева каже да је став Владе Републике Српске да овај ауто-пут треба да иде од Београда ка Вишеграду, преко Рогатице и Сокоца према Палама и Сарајеву, јер ће то знатно допринијети бржем економском развоју овог дијела Српске.

"Ја ћу се водити ставом Владе Републике Српске", навела је Марковићева.

Посланик СДП-а Денис Бећировић сматра да траса ауто-пута треба да води преко Тузле, док је Мирсад Ђонлагић /СББ/ нагласио да у овакве пројекте, осим стручних, треба укључити и демографске, економске, као и политичке критеријуме, све са циљем боље повезаности грађана у БиХ и остваривања њихових потреба.

Посланик Фехим Шкаљић из СББ-а каже да ће приликом гласања бити уздржан јер није задовољан нивоом стручне елаборације овог стратешког инфраструктурног пројекта.

Шеф Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац рекао је да се Представнички дом у овој фази "преурањено позиционира у вези са изградњом ауто-пута Београд- Сарајево".

Кошарац је истакао значај и потребу поштивања ставова Републике Српске у вези са овим пројектом.

"За нас из Републике Српске Босићева декларација је неповољна и ми је нећемо подржати", рекао је Кошарац.

С обзиром на то да су посланици из реда хрватског народа привремено напустили скупштинску салу, замјеник предсједавајућег Представничког дома Младен Босић дао је паузу од 30 минута, тако да би сједница требало да буде настављена око 13.00 часова. 

Извор: Срна

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Баба1111

29.11.2017 13:04

Ово је крсење устава БИХ и Дејтона.Заједницке институције БИХ немају надлезност да одредјују трасе аутопута на територији РС.Само дрзавна народна скупстина РС мозе да одредјује ста да се ради на територији дрзаве РС

ОДГОВОРИТЕ
Name

Деда Ванган

29.11.2017 13:48

спојна тачка Вардисте

Name

Приједлог

29.11.2017 13:54

Улаз Вардиште ,Рогатица , Соколац , Власеница , Зворник , Бијељина, Брчко ,Вукосавље и онда 5ц до Срајева.

ОДГОВОРИТЕ
Name

истина

29.11.2017 14:58

У камено доба нисте заслузили да идете у цивилизацију или у сјеверну кореју нек да ју паре из дзепа па нек иде преко двориста а не командоват са тудим парама само гдје се исплати туда треба да иде а спајати брзе цесте до ти ауто путева доста политике поцните радити стоко једна.

ОДГОВОРИТЕ