Sjednica o trasi auto-puta BG-SA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatra danas u Sarajevu prijedlog Deklaracije o kriterijumima za definisanje trase budućeg auto-puta između Beograda i Sarajeva, koju je predložio zamjenik predsjedavajućeg doma Mladen Bosić iz SDS-a, i koja je izavala oprečne diskusije i stavove poslanika.

Bosna i Hercegovina 29.11.2017 | 13:05
Sjednica o trasi auto-puta BG-SA
Prema ovom prijedogu, trasa treba da ide pravcem od Beograda preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle do Sarajeva, mada Bosić kaže da su i drugi pravci mogući.

On je pojasnio da je u njegovoj inicijativi riječ o traženju analize na koji način vlasti u BiH donose odluke od vitalnog intersa za građane BiH, kao i na koji način se troše javna sredstva kojih ionako nema dovoljno, te koji su to politički, a koji ekonomski interesi BiH i njenih entiteta.

Bosić je istakao da ovo nije "lokalpatriotizam" jer on smatra da trasu treba da odrede stručnjaci, a ne političari zarad svojih interesa.

"Republika Srpska treba da na osnovu pouzdanih kriterijuma vidi koja će trasa, preko Bijeljine ili Višegrada, za nju biti ekonomski isplativija, s obzirom na cijenu izgradnje i procjene intenziteta saobraćanja", poručio je Bosić.

On je naglasio da parlament BiH jeste mjesto za ovakve rasprave i da se konačna odluka nikako ne može donijeti bez saglasnosti entiteta.

Poslanici Jasmin Emrić /A-SDA/ i Damir Arnaut /SBB/ smatraju da struka mora biti uključena u pripremu realizacije navedenog projekta, bez lokalnih i etničkih primjesa.

Milica Marković /SNSD/ rekla je da je izgradnja auto-puta ka Beogradu dobra vijest, ali da pomenuta trasa nije dobro definisana i da može dovesti do konfuzije u javnosti.

Markovićeva kaže da je stav Vlade Republike Srpske da ovaj auto-put treba da ide od Beograda ka Višegradu, preko Rogatice i Sokoca prema Palama i Sarajevu, jer će to znatno doprinijeti bržem ekonomskom razvoju ovog dijela Srpske.

"Ja ću se voditi stavom Vlade Republike Srpske", navela je Markovićeva.

Poslanik SDP-a Denis Bećirović smatra da trasa auto-puta treba da vodi preko Tuzle, dok je Mirsad Đonlagić /SBB/ naglasio da u ovakve projekte, osim stručnih, treba uključiti i demografske, ekonomske, kao i političke kriterijume, sve sa ciljem bolje povezanosti građana u BiH i ostvarivanja njihovih potreba.

Poslanik Fehim Škaljić iz SBB-a kaže da će prilikom glasanja biti uzdržan jer nije zadovoljan nivoom stručne elaboracije ovog strateškog infrastrukturnog projekta.

Šef Kluba poslanika SNSD-a Staša Košarac rekao je da se Predstavnički dom u ovoj fazi "preuranjeno pozicionira u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd- Sarajevo".

Košarac je istakao značaj i potrebu poštivanja stavova Republike Srpske u vezi sa ovim projektom.

"Za nas iz Republike Srpske Bosićeva deklaracija je nepovoljna i mi je nećemo podržati", rekao je Košarac.

S obzirom na to da su poslanici iz reda hrvatskog naroda privremeno napustili skupštinsku salu, zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Mladen Bosić dao je pauzu od 30 minuta, tako da bi sjednica trebalo da bude nastavljena oko 13.00 časova. 

Izvor: Srna

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Baba1111

29.11.2017 13:04

Ovo je krsenje ustava BIH i Dejtona.Zajednicke institucije BIH nemaju nadleznost da odredjuju trase autoputa na teritoriji RS.Samo drzavna narodna skupstina RS moze da odredjuje sta da se radi na teritoriji drzave RS

ODGOVORITE
Name

Deda Vangan

29.11.2017 13:48

spojna tačka Vardiste

Name

Prijedlog

29.11.2017 13:54

Ulaz Vardište ,Rogatica , Sokolac , Vlasenica , Zvornik , Bijeljina, Brčko ,Vukosavlje i onda 5c do Srajeva.

ODGOVORITE
Name

istina

29.11.2017 14:58

U kameno doba niste zasluzili da idete u civilizaciju ili u sjevernu koreju nek da ju pare iz dzepa pa nek ide preko dvorista a ne komandovat sa tudim parama samo gdje se isplati tuda treba da ide a spajati brze ceste do ti auto puteva dosta politike pocnite raditi stoko jedna.

ODGOVORITE