У амбасади немају те информације

Америчка амбасада у Београду нема информацију о томе да се разматра ангажовање бивше америчке државне секретарке Кондолизе Рајс као специјалног изасланика за Балкан, кажу за Тањуг у тој амбасади.

Србија 28.11.2017 | 20:39
У амбасади немају те информације
На питање Тањуга колико су основани написи у медијима о ангажовању Рајсове у својству специјалног изасланика за Балкан и шта би тачно била њена мисија, у амбасади кажу:

"Амбасада нема информације о томе да се разматра ангажовање Рајс за такву позицију."

Истовремено, поводом најава невладиног сектора, попут Атлантског савјета, о намјери да се САД укључе у дијалог Београда и Приштине и снажније ангажују на Западном Балкану уопште, у Амбасади истичу да су у Америци многе институције свакодневно укључене у јавну дебату о америчкој спољној политици, али да оне немају формалну улогу у обликовању политике владе према Србији или некој другој земљи.

"Многе академске и истраживачке институције у САД укључене су сваки дан у јавну дебату о спољној политици. Такве дискусије су важан дио демократског процеса", наводе у америчкој амбасади у одговору на питање Тањуга.

Како истичу, те дискусије и дебате помажу јавности и креаторима политике да боље разумеју важна питања са којима се суочавају САД и свијет.

"Ипак, те академске и истраживачке институције немају формалну улогу у формулисању политике америчке Владе према Србији или према некој другој земљи", закључују америчком дипломатском представништву у Србији.

Извршни потпредсједник Атлантског савјета Дејмон Вилсон сматра да би САД требало да се ангажују у дијалогу Београда и Приштине, али и да је потребнија активнија улога Сједињених Држава у региону.

"Мислим да има смисла да Сједињене Државе буду дио тог процеса. Очигледно, прије свега, двије стране треба да га воде. Европска унија ће наставити да игра драгоцјену улогу као посредник, али Американци не би требало да сједе напољу. Требало би да имамо своју улогу и помогнемо да се дијалог доведе до конструктивног завршетка", рекао је Вилсон.

Атлкантски савјет, невладина организација из САД, објавила је данас извјештај о новој америчкој стратегији за Балкан, а у њој се предлаже успостављање сталног америчког војног присуства у југоисточној Европи, залагање за "историјско помирење" са Србијом и обноваљање репутације САД као истинског посредника.

(Тањуг)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Коо

28.11.2017 19:48

Битно је да су се сви српски медији јавили и описали хорор који их оцекује. Да је стотине коментатора изгубило сате и дане расправљајуци о Кондолизи. Како то код нас обицно бива, лаз, лаз, лаз и само лаз док не постане истина. Назалост се овакве информације могу ето и провјерити за разлику од митоманске хисторије небеског народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ствар је јасна

28.11.2017 19:49

Присуство УСА у региону је сасвим непотребно у мирнодобске сврхе, осим ако се постави ракетни систем "патриот" у Румунији. Онда је циљ тог присуства савим јасан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ах

28.11.2017 19:50

Па зар им косооки не заврце уси довољно?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

28.11.2017 20:34

Да се манимо свјетске политике и да се сјетимо земље којој је сутра родендан и која многима није била мрска а неки су је и вољели.СФРЈ земља у којој овакве вијести нису биле могуце јер је била суверена земља и зато Срецан празник онима који је носе у срцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

залосна реалност

28.11.2017 20:52

Као пионир се радо сјецам те земље мог дјетињства. Хајд сто се распала, али није морала у крви. Али УСА и медјународна заједница су је унистили јер им је сметала. Додусе то није било теско поред изврсних генерала ЈНА као сто је био ФТ и остали.