U ambasadi nemaju te informacije

Američka ambasada u Beogradu nema informaciju o tome da se razmatra angažovanje bivše američke državne sekretarke Kondolize Rajs kao specijalnog izaslanika za Balkan, kažu za Tanjug u toj ambasadi.

Srbija 28.11.2017 | 20:39
U ambasadi nemaju te informacije
Na pitanje Tanjuga koliko su osnovani napisi u medijima o angažovanju Rajsove u svojstvu specijalnog izaslanika za Balkan i šta bi tačno bila njena misija, u ambasadi kažu:

"Ambasada nema informacije o tome da se razmatra angažovanje Rajs za takvu poziciju."

Istovremeno, povodom najava nevladinog sektora, poput Atlantskog savjeta, o namjeri da se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine i snažnije angažuju na Zapadnom Balkanu uopšte, u Ambasadi ističu da su u Americi mnoge institucije svakodnevno uključene u javnu debatu o američkoj spoljnoj politici, ali da one nemaju formalnu ulogu u oblikovanju politike vlade prema Srbiji ili nekoj drugoj zemlji.

"Mnoge akademske i istraživačke institucije u SAD uključene su svaki dan u javnu debatu o spoljnoj politici. Takve diskusije su važan dio demokratskog procesa", navode u američkoj ambasadi u odgovoru na pitanje Tanjuga.

Kako ističu, te diskusije i debate pomažu javnosti i kreatorima politike da bolje razumeju važna pitanja sa kojima se suočavaju SAD i svijet.

"Ipak, te akademske i istraživačke institucije nemaju formalnu ulogu u formulisanju politike američke Vlade prema Srbiji ili prema nekoj drugoj zemlji", zaključuju američkom diplomatskom predstavništvu u Srbiji.

Izvršni potpredsjednik Atlantskog savjeta Dejmon Vilson smatra da bi SAD trebalo da se angažuju u dijalogu Beograda i Prištine, ali i da je potrebnija aktivnija uloga Sjedinjenih Država u regionu.

"Mislim da ima smisla da Sjedinjene Države budu dio tog procesa. Očigledno, prije svega, dvije strane treba da ga vode. Evropska unija će nastaviti da igra dragocjenu ulogu kao posrednik, ali Amerikanci ne bi trebalo da sjede napolju. Trebalo bi da imamo svoju ulogu i pomognemo da se dijalog dovede do konstruktivnog završetka", rekao je Vilson.

Atlkantski savjet, nevladina organizacija iz SAD, objavila je danas izvještaj o novoj američkoj strategiji za Balkan, a u njoj se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za "istorijsko pomirenje" sa Srbijom i obnovaljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

(Tanjug)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Koo

28.11.2017 19:48

Bitno je da su se svi srpski mediji javili i opisali horor koji ih ocekuje. Da je stotine komentatora izgubilo sate i dane raspravljajuci o Kondolizi. Kako to kod nas obicno biva, laz, laz, laz i samo laz dok ne postane istina. Nazalost se ovakve informacije mogu eto i provjeriti za razliku od mitomanske historije nebeskog naroda.

ODGOVORITE
Name

stvar je jasna

28.11.2017 19:49

Prisustvo USA u regionu je sasvim nepotrebno u mirnodobske svrhe, osim ako se postavi raketni sistem "patriot" u Rumuniji. Onda je cilj tog prisustva savim jasan.

ODGOVORITE
Name

Ah

28.11.2017 19:50

Pa zar im kosooki ne zavrce usi dovoljno?

ODGOVORITE
Name

Osvit

28.11.2017 20:34

Da se manimo svjetske politike i da se sjetimo zemlje kojoj je sutra rodendan i koja mnogima nije bila mrska a neki su je i voljeli.SFRJ zemlja u kojoj ovakve vijesti nisu bile moguce jer je bila suverena zemlja i zato Srecan praznik onima koji je nose u srcu.

ODGOVORITE
Name

zalosna realnost

28.11.2017 20:52

Kao pionir se rado sjecam te zemlje mog djetinjstva. Hajd sto se raspala, ali nije morala u krvi. Ali USA i medjunarodna zajednica su je unistili jer im je smetala. Doduse to nije bilo tesko pored izvrsnih generala JNA kao sto je bio FT i ostali.