Ако буде Рајсова може и Лавров

У случају да Брисел одлучи да промени формат дијалога између Београда и Приштине и у име САД укључи Кондолизу Рајс, Србија има спреман одговор - предложиће да на сцену ступи и Русија, са шефом дипломатије Сергејем Лавровом на челу.

Србија 28.11.2017 | 20:11
Ако буде Рајсова може и Лавров
Тако би некадашњој “краљици Беле куће” на мегдан изашао “руски џедај”, како су Лаврова прозвали док је био амбасадор Москве у Савету безбедности Уједињених нација. Њих двоје су већ страни знанци, још из времена док је Рајсова била државни секретар у администрацији Џорџа Буша млађег. Баш је због ње Лавров добио надимак Мистер Њет, пошто је у укрштању става био немилосрдни преговарач.
 
Извор „Блица“ из врха власти наводи да су мале шансе да до мењања формата дијалога ипак дође, али да Србија у том случају сасвим сигурно неће седети сркштених руку.

- Ако се у Бриселу ипак нешто промени и у дијалог се укључи Америка, то би значило мењање формата дијалога и Србија неће дозволити да само једна страна буде на добитку. Београд ће тражити да и Русија буде медијатор, конкретно, да Лавров буде тај који ће у име Москве надгледати потезе и разговоре између Србије и Косова. Он би у том случају био противтежа према албанским захтевима и настојању да уз помоћ Америке окрену воденицу скроз на своју страну - наводи извор „Блица“.Шеф српске дипломатије Ивица Дачић је овакав развој ситуације већ наговестио.

- Ако би се сад мењао формат дијалога, то би подразумевало неку другу одлуку. Онда би и друге земље тражиле да учествују, али и Србија би имала одређене предлоге - најавио је Дачић.

Није случајно да је тај предлог баш Лавров, да је он карта на коју би Србија заиграла, јер је овај 67-годишњак познат као тврд орах који наизуст зна целу резолуцију СБ УН. О оштрини његовог мача сведочи и то што је шеф немачке дипломатије Зигмар Габријел недавно рекао да му је лакше са руским председником Владимиром Путином него са њим, а управо је за Лаврова Рајсова рекла да ју је „често доводио до лудила“.Остала је упамћено како је Лавров одговорио на критике Кондолизе да у Русији нема слободе штампе. Саставио је списак чланака и новинских прилога о њој из руских медија и послао их јој лично мејлом. Ако се Лавров укључи у игру, сасвим је јасно да у Бриселу неће дозволити да се Косову гледа кроз прсте и да Београд буде тај на који се упорно сваљује кривица - каже извор „Блица“.

Познавалац прилика на Косову Душан Јањић каже да би у сваком случају Србија требало да нађе победничку варијанту за наредне догађаје у Бриселу. - ЕУ ће и даље бити фацилитатор целог процеса, Америка би требало да буде главни преговарач, а Немачка други. Остаје да се види да ли ће Рајсова бити надлежна само за Косово, или за Западни Балкан. Ушло се у западне балканске интеграције и Србија би требало да направи консултативни механизам са Русијом, али и Кином - напомиње он.

Дипломата који воли да цепа дрва

Лавров има животописну биографију, познат је по необичном хобију, воли да цепа дрва, уз који се баш и не уклапа његова дугогодишња љубав према писању стихова. Спекулише се да има и велику колекцију хладног оружја, а познато је да је страствени пушач - пушио је у згради УН и поред званичне забране. Важи и за творца неформалне студентске химне Московског државног института за међународне односе (завршио га је 1972) , а која почиње стиховима „Учити похлепно и пити до краја...“.

(Блиц)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

ЛАВ

28.11.2017 20:19

ЛАВРОВЕ СРБИНЕЕЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мики маус

28.11.2017 20:32

Па јел олос лици на србина

Name

Ре

30.11.2017 01:13

Како се они срдацно рукују и смију а народу мазу оци и глуме противнике . Цовјек би рекао вадице оци цим се виде. Е мој народе.

Name

оранге

28.11.2017 20:31

Еу и Амери су нам нејвеци непријатељи уназад 30 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

28.11.2017 20:32

нека он добро цепа дрва,сакупља орузје,носи опанке... и одмах је нас. ма гарант потице са ових простора а сигурно је мада јос није 100% доказано да потице од срба као и све на васцијеломе свету.

ОДГОВОРИТЕ
Name

попара

28.11.2017 20:32

Лако је преговарати о другима,засто Русија и Лавров не испослују да се Русији скину санкције.?

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЛБАТРОС

28.11.2017 21:03

СВЕ ВЕЦА ВЈЕРОВАТНОЦА СУКОБА РУСИЈЕ И АМЕРИКЕ НА ОВОМ ПРОСТОРУ. НЕСТО СЛИЦНО КАО У СИРИЈИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Руски губернатори

28.11.2017 23:32

Русија ће се питати колико и Жељко Цвијановић, посебно након што су окупирали дио Украине. Српском циркусу нигдје краја, свака им батина тражи...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брест

29.11.2017 07:14

Одличан потез! И обећавајући за договор великих, у оквиру којих и Србија и Српска као "Мала Русија" може наћи своје мјесто под сунцем.

ОДГОВОРИТЕ