Ako bude Rajsova može i Lavrov

U slučaju da Brisel odluči da promeni format dijaloga između Beograda i Prištine i u ime SAD uključi Kondolizu Rajs, Srbija ima spreman odgovor - predložiće da na scenu stupi i Rusija, sa šefom diplomatije Sergejem Lavrovom na čelu.

Srbija 28.11.2017 | 20:11
Ako bude Rajsova može i Lavrov
Tako bi nekadašnjoj “kraljici Bele kuće” na megdan izašao “ruski džedaj”, kako su Lavrova prozvali dok je bio ambasador Moskve u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Njih dvoje su već strani znanci, još iz vremena dok je Rajsova bila državni sekretar u administraciji Džordža Buša mlađeg. Baš je zbog nje Lavrov dobio nadimak Mister Njet, pošto je u ukrštanju stava bio nemilosrdni pregovarač.
 
Izvor „Blica“ iz vrha vlasti navodi da su male šanse da do menjanja formata dijaloga ipak dođe, ali da Srbija u tom slučaju sasvim sigurno neće sedeti srkštenih ruku.

- Ako se u Briselu ipak nešto promeni i u dijalog se uključi Amerika, to bi značilo menjanje formata dijaloga i Srbija neće dozvoliti da samo jedna strana bude na dobitku. Beograd će tražiti da i Rusija bude medijator, konkretno, da Lavrov bude taj koji će u ime Moskve nadgledati poteze i razgovore između Srbije i Kosova. On bi u tom slučaju bio protivteža prema albanskim zahtevima i nastojanju da uz pomoć Amerike okrenu vodenicu skroz na svoju stranu - navodi izvor „Blica“.



Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je ovakav razvoj situacije već nagovestio.

- Ako bi se sad menjao format dijaloga, to bi podrazumevalo neku drugu odluku. Onda bi i druge zemlje tražile da učestvuju, ali i Srbija bi imala određene predloge - najavio je Dačić.

Nije slučajno da je taj predlog baš Lavrov, da je on karta na koju bi Srbija zaigrala, jer je ovaj 67-godišnjak poznat kao tvrd orah koji naizust zna celu rezoluciju SB UN. O oštrini njegovog mača svedoči i to što je šef nemačke diplomatije Zigmar Gabrijel nedavno rekao da mu je lakše sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom nego sa njim, a upravo je za Lavrova Rajsova rekla da ju je „često dovodio do ludila“.



Ostala je upamćeno kako je Lavrov odgovorio na kritike Kondolize da u Rusiji nema slobode štampe. Sastavio je spisak članaka i novinskih priloga o njoj iz ruskih medija i poslao ih joj lično mejlom. Ako se Lavrov uključi u igru, sasvim je jasno da u Briselu neće dozvoliti da se Kosovu gleda kroz prste i da Beograd bude taj na koji se uporno svaljuje krivica - kaže izvor „Blica“.

Poznavalac prilika na Kosovu Dušan Janjić kaže da bi u svakom slučaju Srbija trebalo da nađe pobedničku varijantu za naredne događaje u Briselu. - EU će i dalje biti facilitator celog procesa, Amerika bi trebalo da bude glavni pregovarač, a Nemačka drugi. Ostaje da se vidi da li će Rajsova biti nadležna samo za Kosovo, ili za Zapadni Balkan. Ušlo se u zapadne balkanske integracije i Srbija bi trebalo da napravi konsultativni mehanizam sa Rusijom, ali i Kinom - napominje on.

Diplomata koji voli da cepa drva

Lavrov ima životopisnu biografiju, poznat je po neobičnom hobiju, voli da cepa drva, uz koji se baš i ne uklapa njegova dugogodišnja ljubav prema pisanju stihova. Spekuliše se da ima i veliku kolekciju hladnog oružja, a poznato je da je strastveni pušač - pušio je u zgradi UN i pored zvanične zabrane. Važi i za tvorca neformalne studentske himne Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (završio ga je 1972) , a koja počinje stihovima „Učiti pohlepno i piti do kraja...“.

(Blic)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

LAV

28.11.2017 19:19

LAVROVE SRBINEEE...

ODGOVORITE
Name

Miki maus

28.11.2017 19:32

Pa jel olos lici na srbina

Name

Re

30.11.2017 00:13

Kako se oni srdacno rukuju i smiju a narodu mazu oci i glume protivnike . Covjek bi rekao vadice oci cim se vide. E moj narode.

Name

orange

28.11.2017 19:31

Eu i Ameri su nam nejveci neprijatelji unazad 30 godina.

ODGOVORITE
Name

blbl

28.11.2017 19:32

neka on dobro cepa drva,sakuplja oruzje,nosi opanke... i odmah je nas. ma garant potice sa ovih prostora a sigurno je mada jos nije 100% dokazano da potice od srba kao i sve na vascijelome svetu.

ODGOVORITE
Name

popara

28.11.2017 19:32

Lako je pregovarati o drugima,zasto Rusija i Lavrov ne isposluju da se Rusiji skinu sankcije.?

ODGOVORITE
Name

ALBATROS

28.11.2017 20:03

SVE VECA VJEROVATNOCA SUKOBA RUSIJE I AMERIKE NA OVOM PROSTORU. NESTO SLICNO KAO U SIRIJI.

ODGOVORITE
Name

Ruski gubernatori

28.11.2017 22:32

Rusija će se pitati koliko i Željko Cvijanović, posebno nakon što su okupirali dio Ukraine. Srpskom cirkusu nigdje kraja, svaka im batina traži...

ODGOVORITE
Name

Brest

29.11.2017 06:14

Одличан потез! И обећавајући за договор великих, у оквиру којих и Србија и Српска као "Мала Русија" може наћи своје мјесто под сунцем.

ODGOVORITE