Одлуке Хашког суда су политичке

Предсједавајућа Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и замјеница предсједника ХДЗ-а БиХ Борјана Кришто  данас је у Сарајеву, упитана за очекивања у вези с изрицањем коначне пресуде у предмету „Јадранко Прлић и други“, изјавила новинарима да не би говорила о ишчекивањима.

Босна и Херцеговина 28.11.2017 | 17:08
Одлуке Хашког суда су политичке
За мене, као некога ко је правник, треба то да каже суд. Али оно што могу рећи и што сви знамо, Хашки суд је политички суд и очекујем такве одлуке. Каква год она буде, у сваком случају она не може бити другачија - казала је Кришто.

Додала је да, што се тиче удруженог злочиначког подухвата, „ниједно независно правосуђе, па ни Међународни суд, не познаје институт колективне одговорности“.

- Тако да удружени злочиначки подухват је једна конструкција која се урадила на такав један начин. Према томе, нека суд каже своје, нека утврди одређене чињенице, а то ни на какав начин, по мени, не може утицати на тренутне односе нити на неке будуће односе унутар конститутивних народа па и БиХ - навела је Кришто.

Једноставно, поновила је она, то је политичка одлука.

- Жао ми је због људи који су провели толике године тамо, а да се нису неке ствари догодиле и иза чега не стоје. Наравно да се ратна правила, у вријеме рата, свугдје крше. Наравно, жао ми је свих жртава које су се догодиле у том рату од било кога. Али желим рећи да оно што је била задаћа Хашког суда јесте да ради на помирењу. Мислим да своју задаћу, на неки начин, није испунио - закључила је Кришто.

Предсједавајући Жалбеног вијећа Међународног кривичног суда за бившу Југославију (МКСЈ) Цармел Агиус, уједно и предсједник МКСЈ-а, у сриједу, 29. новембра, изрећи ће коначну пресуду у предмету "Јадранко Прлић и други".

Јадранко Прлић, бивши предсједник Хрватског вијећа обране (ХВО) и владе "Хрватске Републике Херцег-Босне" и остали осуђени у овом предмету (Бруно Стојић, Слободан Праљак, Миливој Петковић, Валентин Ћорић и Берислав Пусић) у првостепеном поступку осуђени су на укупно 111 година затвора.

(Фена)

Коментари / 30

Оставите коментар
Name

Усташко копиле

28.11.2017 16:13

Суд за ратне злочине није педагог у основној школи да ради на помирењу. Сви ћете ви доћи на ред, стоко усташка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

уста ја, усташе сви у згб

28.11.2017 17:22

Дакле, Анте готовина је ослобођен по политичкој пресуди, знамо ми то добро, а добро је да си и ти признала. Ви из ХДЗ а сте политички паразити, дефакто мањина у држави има трећину власти и тражите још. МИ очекујемо потврду првостепене пресуде гдје је Хрватска оптужена за удружени злочиначки подухват у БиХ.

Name

Боро

28.11.2017 17:40

Суд је требао да има једнаке арсине за све и то би већ била смјерница ка бољим односима. Суд је висе него политички и последњи примјер судења Младицу је показао то. За онолике злоцине над Србима муслиманска страна је добила укупно 42.године, а то би била мјера за за једно монструозније убиство. Спаљена су села, градови, а на хиљаде, српаски цивила масакрирано и? Овај суд је исао иатом трасом као и политика међународне заједнице која је системом једни су добри , а други лоши продузила страдање свих народа. Данас ти исти за своје грешке утрпавају Србима. Да се примјетити и то да сви у БиХ знамо како је та иста екипа дјеловала у Свјету и ту су јединственог мишљења, једино ивде су ти исти били уредни. Колико је то логично? ?

Name

мс

28.11.2017 18:01

Стока ,кољаци, банда. Кољаци вратите Србима имовину дао драги бог до вам назло сване и моје сте претке спалили у Јасеновцу.

Name

ре Боро

28.11.2017 18:14

мани шупље, доказе на сунце и правац први општински суд у РС, та прича је најобичније лапрдање, колико су до сада судови у РС-у процесуирали предмета ратних злочина над Србима???

Name

Предо

28.11.2017 16:14

Политички неполитички суд, како год било ви сутра че те остати запањени пресудом усташкој шесторки. Наравно ту је и агресија Хрватске на БИХ, удружени злочинаћки подухват.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

28.11.2017 16:50

Ако мислис да це их ослободити,нема ниста од тога.Вјероватно це мање висе само потврдити првостепене пресуде.

Name

Гол мен

28.11.2017 17:32

Хрватска је имала удрузени злицинацки подухват јер су њени активни официри и регуларне војне и полицијске агенције су напале суверену дрзаву БиХ то су цињенице ваздухопловство Хрватске је крсеци медјународне конвенције и обицаје ратовања бомбардовали колону избјеглица на Петровацкој цести.Није ли ово страсан злоцин и злоцинацки подухват овде су цивили у питању који зиве у једној дрзави пописаној која себе назави БиХ а дозволила је да управо друга дрзава убија цивилне градјане који су по уставу и пре рата и послије рата саставни дио БиХ тј констутиваннарод.Ста је такозвана дрзава БиХ уцинила да осуди и истрази тај злоцин то је дузна и обавезна по сили закона устава .О цему онда Бакир и остала говна прицају хало у БиХ не зиве само босњаци и нису само они страдали у овом рату то би требали и морали да схвате ако зеле мир сузивот толеранцију и увазавање!

Name

Мир

28.11.2017 21:10

Аферим.

Name

Бук

28.11.2017 16:26

Ма хебем ли ти све...цуј политицке...када је ослободен Готовина онда није био политицки, а сада кад се треба осудити сесторка тзв херцех босне сад је политицки...ма хебем ли ти све...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Гол Мен

28.11.2017 18:48

Дооказ. Ако имас доказ у први суд у РС-у предај и оптузи а немој наклапат и теби слицни измисљат.Не казем да није било злоцина на свим странама ал доказ је кљуц за осуђивање у суду.Пусти ти те прице наклоњен суд овом оном.И како те није срамота тако да цитав свијет неког за злодјела осуди "тииии" мислис није тако а суд радио на томе, екипе тузилаца.Видјет цес правду на оном свијету и за свако уцињено и добро и лосе ниста се немозе сакрит....твоје руке це говорити и рећи ста су урадиле...па ти види сад...

Name

Усташко зло

28.11.2017 16:32

Унука Миле Будака "не би" коментирала пресуду, само нам је онако успут 9бјаснила све детаље "завјере" суда против промицатеља еуропских вриједности? Сада слиједи кмечање и правдање ратниз злочинаца из сусједства, наставак кмечања из комшилука... Фуууууј!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босан@ц

28.11.2017 16:34

Казе ПРАВНИЦА. Онда би морала знати да Суд истразује и сзди за поцињење злоцине а бави се измирењима. Управо би пресуде требале бити те, какве гид да су, које би требале да измире посвадјање. Овдје су тезе о судјењу и помирењу намјерно замјењење. Нико сада не зели цути за властите злоцинце, а злоцинаца на сваком кораку. Сиром БиХ. Хвала Богу па Судови радеви доносе пресуде за поцињене злоцине над недузнима, како год да се звали и којиј год вјери да су припадали. Убијени су људи. То би требало бити довољно да се суди злоцинцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

србин

28.11.2017 16:49

Па ја до јучер сте кукали штоМладич није оптужен за злочине у Хрватској а сада то је политички судЈеди говна.Логор Дретељ Ахмичи страшне снимке разарања и убистава ...све је то политички јел...стоко једна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нако

28.11.2017 16:50

Па и злоцине које су направили су, политицки...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

28.11.2017 17:25

што се Срба тиче, нема потребе да се миримо са муслиманима и хрватима, појединачна дружења да, међунационалне нека буду на нули, боље за све.

Name

ре горан

28.11.2017 18:18

Па срби су починили највише ратних злочина управо због тога, да се народи трајно замрзе, злочини су дио политичлког плана, шта ти мислиш да су злочини чињени тек тако.

Name

Ре ре горан

28.11.2017 20:28

Па тако је, муслимани и хрвати су замрзнути а срби одмрзнути. То је зато што код срба сунце грије а на другој страни ледено доба.

Name

Лорд

28.11.2017 16:54

Није био политицки кад је пустио Готовину?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Лорд

28.11.2017 17:34

Ако се добро сјећам Готовина је у првостепеној пресуди био осуђен на 24 године затвора. У току жалбеног поступка Хрватска је са ко зна колико милиона евра ту казну девалвирала на 0. Нема везе што је Антина војска у забави побила тамо неке србе цивиле у неком дому онако успут, суд није нашао командну одговорност за то и многа друга недјела, а што су стране службе убациле у редове ВРС крајње опасне и сумњиве типове умјесто да казне директно њих одрезаше нашем војном врху 5 доживотних робија, а многи џелати над Србима су слободни и угледни грађани у својим срединама да их не спомињем

Name

Мира

28.11.2017 18:09

Марс, ко теби даде право да коментерисес хаске пресуде да је како треба вас Хрвате све редом дозивотно у затвор.

Name

Ре Горан

28.11.2017 18:53

Да у праву си сто би се друзили.нпр: "Хрвати м'рш у Хрватску, Срби м'рш у Србију а Бошњаци м'ш у Босну"... Горане годил ти овако?

Name

ре Ре Лорд

29.11.2017 08:51

Е онда треба одбрана за сваког оптуженика и осуђеника било у Хагу било у другим судовима донијети по један ћуп злата. Шта има људи који су у рату радили оно што не ваља, нити су видјели суда и затвора, нити ће видјети суда и затвора. Шта су они бољи од оних што су заглавили у Хагу и другим судовима за ратне злочине.

Name

Од срца

28.11.2017 17:27

Суд треба да буде једнак за све, али за неке висе једнак, а за неке мање. Како то да ја као "народ" морам да постујем сваку судску одлуку према мени и платим или одслузим сваку казну без поговора, а политицари могу негирати и осудјивати јавно пресуде које њима нису у корист? Сто се мене тице, нека одлези казну, свако ко је заслузио, макар то био и ја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре од срца

28.11.2017 18:21

Имаш ти право друже коменарисати шта хоћеш, у модерним демократијама политичари не коментаришу пресуде, али ми смо далеко од тога, коментарисање пресуде не значи ништа, она је донесена и трајна, никакав политички коментар је не може промијенити.

Name

Од срца

28.11.2017 20:25

Слазем се, наравно да се мозе коментарисати, али само као појединац и дати своје мисљење. Политицар или били ко други нема право давати слузбену оцјену пресуде. Непризнавање суда и судских одлука води у анархију. У анархији влада закон јацега. Не бојим се ја за себе у слуцају анархије, довољно сам јак да на улици пресретнем политицара и отмем му све сто има, али како це презивјети нејаки и незастицени? Зато је боље икакво, него никакво судство. Зато мора одговарати свако коме је доказано да је поцинио неки прекрсај. Политицари могу мијењат и доноситии законе, али за проведбу и тумацење закона, као ни за пресудјивање по законима нису задузени, а ни мјеродавни. И хвала ти за коментар, зивио(ла) ти мени.

Name

Мир

28.11.2017 21:08

Казем ја вама да је једини агресор из вана била хрватска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

29.11.2017 04:45

А Србија није она нас спасавала или

Name

Аа

29.11.2017 04:45

бандо павелицка, марс матер вам васу.

Name

Политика је .....

29.11.2017 10:37

Гдја Кристо је у праву. Они раде у интересу оних који их плацају. А плацају их преко сваке мјере. А то наплацују од неких трецих...

ОДГОВОРИТЕ