Опозиција тражи одговорност

По дванаест тужбених захтјева општина Србац треба да плати 768. 438 марака у шта нису урачунате затезне камате и трошкови судских поступка. Предмет тужбених захтјева покренутих против ове општине односе се на новчана потраживања, односно имовинско-правне и радне спорове због престанка радног односа , јавио је дописник БН.

Република Српска 28.11.2017 | 16:48
Опозиција тражи одговорност
Ово је  наведено  у  Информацији  о судским споровима на терет буџета општине, која је изазвала велику пажњу на данашњем засједану србачког парламента, посебно, одборника опозиције.

Највећи износ од 143.498 марака, након судског  извршног рјешења, исплаћен је почетком новембра ове године у корист Горана Јовановића из Малих Ситнеша, који је добио судски спор са општином због непоштовања  споразума и уговора  везано за  замјену и куповину  земљишта  за изградњу 10 стамбених јединица  за збрињавање  ромских породица.

Општина  није удовољила Јовановићу замјену земљишта у складу са споразумом  постигнутог још 2010. године, па је он покренуо  тужбу  и рјешењем о извршењу  Основног суда у Градишци, од 2. августа 2017. године, добио спор, о чему је општину Србац обавијестило Правобранилаштво РС седам дана касније. Рјешење је реализовано принудном наплатом.



Представници опозиције су  посумњали у водјење спора измедју Јовановића и општине, јер на припремном рочишту на Суду, 04. 09. 2014.  године, није присуствовао представник Правобранилаштва, као законски заступник општине Србац.

"Морамо донијети закључак да се преиспита овај случај и како би се утврдила одговорност за оне који су очито направили пропусте у спору, а посебно оних који су, упркос кршења споразума, укњижили земљиште Јовановића у посјед општине, иако су знали да су понудјене парцеле  у замјену  планиране за заобилазницу око Српца“, казао је одборник ПДП-а Мићо Малбашић.



Предсједник Скупштине општине Србац Мирко Стојић је, такодје,  подржао  приједлог опозиције да се  читав поступак око замјене земљишта испита и да се евентуално утврди одговорност  за оне који су доприњели да општина  због тога има велику штету.

Начелник општине Младјан Драгосављевић је  нагласио да се исплата  након пресуде суда морала реализовати, али да на овај случај није стављена тачка, јер је по захтјеву општине у току ревизија рјешења код Врховног суда Републике Српске.

Србаћки одборници су, поред осталог, без расправе прихватили информацију о раду Полицијске станице Србац, а потом и нацрте одлука о ребалансу  и извршењу  буџета општине   за  2017. годину, те  извјештај о раду система противградне заштите  у овој години, као и план рада и финансирања за наредну годину.

(БН/С. К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Провјерено

28.11.2017 18:24

Јовановиц подјелио паре са Михољцицем,највецом преваром у геодетској.

ОДГОВОРИТЕ