Opozicija traži odgovornost

Po dvanaest tužbenih zahtjeva opština Srbac treba da plati 768. 438 maraka u šta nisu uračunate zatezne kamate i troškovi sudskih postupka. Predmet tužbenih zahtjeva pokrenutih protiv ove opštine odnose se na novčana potraživanja, odnosno imovinsko-pravne i radne sporove zbog prestanka radnog odnosa , javio je dopisnik BN.

Republika Srpska 28.11.2017 | 16:48
Opozicija traži odgovornost
Ovo je  navedeno  u  Informaciji  o sudskim sporovima na teret budžeta opštine, koja je izazvala veliku pažnju na današnjem zasjedanu srbačkog parlamenta, posebno, odbornika opozicije.

Najveći iznos od 143.498 maraka, nakon sudskog  izvršnog rješenja, isplaćen je početkom novembra ove godine u korist Gorana Jovanovića iz Malih Sitneša, koji je dobio sudski spor sa opštinom zbog nepoštovanja  sporazuma i ugovora  vezano za  zamjenu i kupovinu  zemljišta  za izgradnju 10 stambenih jedinica  za zbrinjavanje  romskih porodica.

Opština  nije udovoljila Jovanoviću zamjenu zemljišta u skladu sa sporazumom  postignutog još 2010. godine, pa je on pokrenuo  tužbu  i rješenjem o izvršenju  Osnovnog suda u Gradišci, od 2. avgusta 2017. godine, dobio spor, o čemu je opštinu Srbac obavijestilo Pravobranilaštvo RS sedam dana kasnije. Rješenje je realizovano prinudnom naplatom.



Predstavnici opozicije su  posumnjali u vodjenje spora izmedju Jovanovića i opštine, jer na pripremnom ročištu na Sudu, 04. 09. 2014.  godine, nije prisustvovao predstavnik Pravobranilaštva, kao zakonski zastupnik opštine Srbac.

"Moramo donijeti zaključak da se preispita ovaj slučaj i kako bi se utvrdila odgovornost za one koji su očito napravili propuste u sporu, a posebno onih koji su, uprkos kršenja sporazuma, uknjižili zemljište Jovanovića u posjed opštine, iako su znali da su ponudjene parcele  u zamjenu  planirane za zaobilaznicu oko Srpca“, kazao je odbornik PDP-a Mićo Malbašić.



Predsjednik Skupštine opštine Srbac Mirko Stojić je, takodje,  podržao  prijedlog opozicije da se  čitav postupak oko zamjene zemljišta ispita i da se eventualno utvrdi odgovornost  za one koji su doprinjeli da opština  zbog toga ima veliku štetu.

Načelnik opštine Mladjan Dragosavljević je  naglasio da se isplata  nakon presude suda morala realizovati, ali da na ovaj slučaj nije stavljena tačka, jer je po zahtjevu opštine u toku revizija rješenja kod Vrhovnog suda Republike Srpske.

Srbaćki odbornici su, pored ostalog, bez rasprave prihvatili informaciju o radu Policijske stanice Srbac, a potom i nacrte odluka o rebalansu  i izvršenju  budžeta opštine   za  2017. godinu, te  izvještaj o radu sistema protivgradne zaštite  u ovoj godini, kao i plan rada i finansiranja za narednu godinu.

(BN/S. K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Provjereno

28.11.2017 18:24

Jovanovic podjelio pare sa Miholjcicem,najvecom prevarom u geodetskoj.

ODGOVORITE