Научници откривају како да се боримо против рака

Нова студија Америчког удружења за рак открила је да је 40 одсто свих случајева рака повезано са лошим навикама и лошим начином начином живота, али да то може да се спречи.

Здравље 28.11.2017 | 12:26
Научници откривају како да се боримо против рака
Недавно објављено истраживање у САД, које је предводио доктор Фархад Ислами, показује да је највећи ризик од рака у Сједињеним Америчким Државама повезан са пушењем и дуванским димом и да управо то чини 19 одсто дијагноза карцинома и 20 одсто смртних случајева од рака, преноси “Спутњик”.

Према студији, прекомерна телесна тежина је још један важан фактор, који чини седам одсто случајева рака и шест одсто смртних исхода.

Конзумирање алкохола, излагање ултраљубичастом зрачењу, физичка неактивност, унос црвеног и прерађеног меса, мањак воћа и поврћа у исхрани, узроци су око 18 одсто случајева рака и 16 одсто смрти код особа које су учествовале у истраживању.

Студија, заснована на подацима из Центра за контролу болести и Националног института за рак из 2014. године, најновије је истраживање које показује да лоше животне навике доводе до 26 различитих врста рака које се јављају код старијих од 30 година.

Аутори истраживања закључују да избегавање лоших навика, одржавање уравнотежене дијете, физичка активност и редовна контрола значајно смањују ризик од рака.

“Више пажње треба да се посвети подизању свести, као и унапређењу владине стратегије, нпр. стављањем већих пореза на цигарете како би се смањила стопа пушења“, тврде научници.

Широм света, преко 12,7 милиона људи има дијагностикован рак, а 7,6 милиона људи умре од ове болести сваке године.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар