Балкан: Шта пише у новој стратегији?

Атлантски савјет објавиће извјештај о новој америчкој стратегији за Балкан.

Босна и Херцеговина 28.11.2017 | 08:46
Балкан: Шта пише у новој стратегији?
Како наводи Глас Америке, у њој се предлаже успостављање сталног америчког војног присуства у југоисточној Европи, залагање за "историјско помирење" са Србијом и обноваљање репутације САД као истинског посредника.

Извршни потпредсједник те невладине организације Дејмон Вилсон за Глас Америке каже да се Атлантски савјет залаже за унапредење историјског процеса помирења са Србијом и да буду истински посредник у постизању стварног напретка на политицком фронту - када је ријеч о дијалогу Београда и Приштине или пружању помоћи Грчкој и Македонији.

На констатацију Гласа Америке да Србија балансира измеду ЕУ и Русије, као и да је недавно званичник Стејт департмента савјетовао Београд да не сједи на двије столице, Вилсон каже:

"Постоји велика шанса за Србију, под Вучићевим лидерством, и САД под овом администрацијом, да покушају да доведу до историјског помирења између двије земље којим се препознаје да има много више области у којима можемо да сарађујемо и да, што је очигледно у анкетама и из других извора, бирачко тијело у Србији разумије да је будућност у Европи."

Под тренутним лидерством у Београду, постоји шанса да помогнемо да се приведу крају разговори са Приштином, да се унесе одређен осјећај сигурности у тај однос, али и осећај неминовности у погледу будућности Србије, каже Вилсон.

"То су тешке одлуке за предсједника Вучића и владу Србије, али су јасно показали заинтересованост и вољу."

Упитан да ли подржава захтјев Приштине да се САД директно укључе у преговоре са Београдом, он каже:

"Мислим да има смисла да Сједињене Државе буду дио тог процеса. Очигледно, прије свега, двије стране треба да га воде. Европска унија ће наставити да игра драгоцјену улогу као посредник, али Американци не би требало да сједе напољу. Требало би да имамо своју улогу и помогнемо да се дијалог доведе до конструктивног завршетка."

Вилсон каже и да је неопходна активнија улога САД у региону, јер, упозорава он, ако Вашингтон не буде више ангажован, ризикује избијање кризе на Балкану.

Према његовим ријечима, извјештај треба да пошаље поруку да је сада право вријеме за обновљени амерички ангажман у региону и да постоји стратегија како САД могу да се придруже ЕУ и помогну да се оствари визија о томе да ће Балкан постати дио Европе и трансатлантске заједнице.

"Да јачамо наше присуство у Југоисточној Европи, као што смо то урадили у њеном сјевероисточном дијелу", каже он.

То је и сигнал другим великим силама, које су можда активне у региону, додаје Вилсон.

На политичком нивоу можемо да помогнемо и да пошаљемо јасну поруку онима који желе да поремете процес трансатлантских интеграција, било да је ријеч о руским обавјештајним снагама или организованом криминалу, каже Вилсон.

Извор: Тањуг

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Генерал

28.11.2017 07:50

А Тањуг преноси :) Колико је ово искривљено и преправљено само Бог зна!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СИЈУКС

28.11.2017 07:58

ЗАДЊИХ ДАНА УЦЕСТАЛО СЕ САЉУ ПОРУКЕ, ИЗГЛЕДА ДА "ОДЛАЗЕЦА АМЕРИЦКА АДМИНИСТРАЦИЈА" ДОЛАЗИ НА БАЛКАН!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

28.11.2017 08:07

Тако некако,одлазе на Балкан,тако је и дудули рекао да одлазе ал се зајебо.

Name

075

28.11.2017 08:24

@ СИЈУКС Никада нису ни отишли са Балкана! Војни полигон "Еуген Кватерник" код Слуња је НАЈВЕЋЕ војно вјежбалиште НАТО на Балкану, војна база Бондстеел на Косову је "НАЈЈАЧИ" амерички војни полигон у Европи и НАТО ХQ за овај дио Европе је смјештен на Тргу Аустрије у Сарајеву, а БиХ званично није у НАТО!!

Name

Илија из Зворника

28.11.2017 08:22

хоцемо виести из Русие а Амери дабогда Америка и Енглеска била земља пролетерска а ми певали с вером за Краља и Отадзбине

ОДГОВОРИТЕ
Name

мм

28.11.2017 08:43

Армери једу г...а нисам срб али србе не мрзим имају људи сами на своје опредељење без притиска са било које стране кад се то омогуци онда моземо казат да је демократија за зивила поздрав.

Name

Ре

28.11.2017 09:14

Немате ви појма ни о правопису, а да не говорим о политици. Маните се тога обојица.

Name

Роле

28.11.2017 08:22

Долазе и доносе нове сукобе то је циљ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омладинац_РС

28.11.2017 08:58

Србима се гадно писе, мирисе на покварено месо. Драги Срби само јединство на линији политицког фронта треба бити нас одговор. Зивио Додик са удрузеном опозицијом, зивио српски народни фронт спаса!

Name

Блеф за блефом..

28.11.2017 09:41

Само уз Додик Милорада, чврсто збијени уз њега, и нема зиме. Само тако, под његовим скутима и за њим, у блиставу и свијетлу будућност. У хелаћ и пропаст.

Name

Ре Роле

28.11.2017 11:05

Ено шаљу нови конвој оружја Курдима у Сирији, Турци и Ердоган у фрци...

Name

Тиито

28.11.2017 09:25

Америчко помирење уффф. Још само да почну дјелити ћебад заражену са неком болештином. Умало да заборавим и који резерват још да обезбједе за србе

ОДГОВОРИТЕ