Balkan: Šta piše u novoj strategiji?

Atlantski savjet objaviće izvještaj o novoj američkoj strategiji za Balkan.

Bosna i Hercegovina 28.11.2017 | 08:46
Balkan: Šta piše u novoj strategiji?
Kako navodi Glas Amerike, u njoj se predlaže uspostavljanje stalnog američkog vojnog prisustva u jugoistočnoj Evropi, zalaganje za "istorijsko pomirenje" sa Srbijom i obnovaljanje reputacije SAD kao istinskog posrednika.

Izvršni potpredsjednik te nevladine organizacije Dejmon Vilson za Glas Amerike kaže da se Atlantski savjet zalaže za unapredenje istorijskog procesa pomirenja sa Srbijom i da budu istinski posrednik u postizanju stvarnog napretka na politickom frontu - kada je riječ o dijalogu Beograda i Prištine ili pružanju pomoći Grčkoj i Makedoniji.

Na konstataciju Glasa Amerike da Srbija balansira izmedu EU i Rusije, kao i da je nedavno zvaničnik Stejt departmenta savjetovao Beograd da ne sjedi na dvije stolice, Vilson kaže:

"Postoji velika šansa za Srbiju, pod Vučićevim liderstvom, i SAD pod ovom administracijom, da pokušaju da dovedu do istorijskog pomirenja između dvije zemlje kojim se prepoznaje da ima mnogo više oblasti u kojima možemo da sarađujemo i da, što je očigledno u anketama i iz drugih izvora, biračko tijelo u Srbiji razumije da je budućnost u Evropi."

Pod trenutnim liderstvom u Beogradu, postoji šansa da pomognemo da se privedu kraju razgovori sa Prištinom, da se unese određen osjećaj sigurnosti u taj odnos, ali i osećaj neminovnosti u pogledu budućnosti Srbije, kaže Vilson.

"To su teške odluke za predsjednika Vučića i vladu Srbije, ali su jasno pokazali zainteresovanost i volju."

Upitan da li podržava zahtjev Prištine da se SAD direktno uključe u pregovore sa Beogradom, on kaže:

"Mislim da ima smisla da Sjedinjene Države budu dio tog procesa. Očigledno, prije svega, dvije strane treba da ga vode. Evropska unija će nastaviti da igra dragocjenu ulogu kao posrednik, ali Amerikanci ne bi trebalo da sjede napolju. Trebalo bi da imamo svoju ulogu i pomognemo da se dijalog dovede do konstruktivnog završetka."

Vilson kaže i da je neophodna aktivnija uloga SAD u regionu, jer, upozorava on, ako Vašington ne bude više angažovan, rizikuje izbijanje krize na Balkanu.

Prema njegovim riječima, izvještaj treba da pošalje poruku da je sada pravo vrijeme za obnovljeni američki angažman u regionu i da postoji strategija kako SAD mogu da se pridruže EU i pomognu da se ostvari vizija o tome da će Balkan postati dio Evrope i transatlantske zajednice.

"Da jačamo naše prisustvo u Jugoistočnoj Evropi, kao što smo to uradili u njenom sjeveroistočnom dijelu", kaže on.

To je i signal drugim velikim silama, koje su možda aktivne u regionu, dodaje Vilson.

Na političkom nivou možemo da pomognemo i da pošaljemo jasnu poruku onima koji žele da poremete proces transatlantskih integracija, bilo da je riječ o ruskim obavještajnim snagama ili organizovanom kriminalu, kaže Vilson.

Izvor: Tanjug

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

General

28.11.2017 07:50

A Tanjug prenosi :) Koliko je ovo iskrivljeno i prepravljeno samo Bog zna!

ODGOVORITE
Name

SIJUKS

28.11.2017 07:58

ZADNJIH DANA UCESTALO SE SALJU PORUKE, IZGLEDA DA "ODLAZECA AMERICKA ADMINISTRACIJA" DOLAZI NA BALKAN!!!

ODGOVORITE
Name

Re

28.11.2017 08:07

Tako nekako,odlaze na Balkan,tako je i duduli rekao da odlaze al se zajebo.

Name

075

28.11.2017 08:24

@ SIJUKS Nikada nisu ni otišli sa Balkana! Vojni poligon "Eugen Kvaternik" kod Slunja je NAJVEĆE vojno vježbalište NATO na Balkanu, vojna baza Bondsteel na Kosovu je "NAJJAČI" američki vojni poligon u Evropi i NATO HQ za ovaj dio Evrope je smješten na Trgu Austrije u Sarajevu, a BiH zvanično nije u NATO!!

Name

Ilija iz Zvornika

28.11.2017 08:22

hocemo viesti iz Rusie a Ameri dabogda Amerika i Engleska bila zemlja proleterska a mi pevali s verom za Kralja i Otadzbine

ODGOVORITE
Name

mm

28.11.2017 08:43

Armeri jedu g...a nisam srb ali srbe ne mrzim imaju ljudi sami na svoje opredeljenje bez pritiska sa bilo koje strane kad se to omoguci onda mozemo kazat da je demokratija za zivila pozdrav.

Name

Re

28.11.2017 09:14

Nemate vi pojma ni o pravopisu, a da ne govorim o politici. Manite se toga obojica.

Name

Role

28.11.2017 08:22

Dolaze i donose nove sukobe to je cilj

ODGOVORITE
Name

Omladinac_RS

28.11.2017 08:58

Srbima se gadno pise, mirise na pokvareno meso. Dragi Srbi samo jedinstvo na liniji politickog fronta treba biti nas odgovor. Zivio Dodik sa udruzenom opozicijom, zivio srpski narodni front spasa!

Name

Blef za blefom..

28.11.2017 09:41

Samo uz Dodik Milorada, čvrsto zbijeni uz njega, i nema zime. Samo tako, pod njegovim skutima i za njim, u blistavu i svijetlu budućnost. U helać i propast.

Name

Re Role

28.11.2017 11:05

Eno šalju novi konvoj oružja Kurdima u Siriji, Turci i Erdogan u frci...

Name

Tiito

28.11.2017 09:25

Američko pomirenje ufff. Još samo da počnu djeliti ćebad zaraženu sa nekom boleštinom. Umalo da zaboravim i koji rezervat još da obezbjede za srbe

ODGOVORITE