Самит: Споразум о безвизном режиму

У оквиру 6. Самита 16 премијера земаља централне и источне Европе са премијером Народне Републике Кине, данас су у Будимпешти потписани Споразум о међусобном укидању виза за носиоце обичних пасоша између БиХ и Кине и Споразум о пољопривредној сарадњи Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и кинеског Министарства пољопривреде.

Босна и Херцеговина 27.11.2017 | 21:02
Самит: Споразум о безвизном режиму
На скупу у Будимпешти посвећеном јачању повезивања Кине и Европе потписан је низ важних споразума.

“Један од њих јесте безвизни режим између БиХ и Кине, што ће сигурно довести до значајног броја кинеских туриста у БиХ. Говоримо о могућностима које има БиХ, као и о развоју односа БиХ и Кине, па ћемо због тога затражити да директна авио-линија на релацији Пекинг-Праг и Београд буде настављена до Сарајева, због што бољег развоја туризма. Други уговор био је везан за пољопривреду и ту је Кина препознала потенцијале БиХ”, изјавио је предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звоздић.

Закључивањем споразума о пољопривредној сарадњи отвара се процес интензивне комуникације и руралног развоја у обе земље.

“Кина ће од 2018. годишње да увози робу од хиљаду милијарди, наредних 5 година. Посебно је заинтересована за храну органског поријекла”, објашњава министар спољне трговине и економских односа у СМ БиХ Мирко Шаровић.

Потписан је и Уговор о кредиту између Електропривреде Босне и Херцеговине и кинеске банке у вези са пројектом изградње “Блок 7” у Термоелектрани “Тузла”.

А из Кине јасна порука – званични Пекинг планира да уложи милијарде долара у земље централне и источне Европе.

“Народна Република Кина ће наставити да улаже милијарде евра у централну и источну Европу. Планирамо да реализујемо укупне инвестиције у вриједности од 700 милијарди долара. Желимо да Европа буде мирна и просперитетна. Кина такође подржава земље чланице и оне на путу ка ЕУ”, рекао је премијер Кине Ли Кећијанг.

Потписан је и комерцијални уговор за изградњу новог ауто-пута у Србији, од Прељине до Пожеге на Коридору 11, вриједан 450 милиона евра. А реконструкција пруге Београд-Будимпешта је први важан пројекат Кине, поручио је мађарски премијер Виктор Орбан.



БН телевизија

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Илија из Зворника

27.11.2017 20:22

ми хоцемо данам нас прецједник договара послове нецемо Босну хоцемо Републику Српску самосталну зивјела Каталонија Кореја Кина Русиа Путин

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Илија из Зворника

27.11.2017 20:41

Е мој Илија, проблем? Школа била далеко, није се могло.

Name

Пајо

27.11.2017 21:05

Илија, родјо ста ти је. А си опет заборавио узети медикаменте. Знас добро ста ти је рекао др. Недељковиц

Name

МИЛАН

27.11.2017 22:04

То сто говорис је немогуца мисија!Многи би то зелели,али не мозе.Прво,нисмо успели уредити РС у политицком,економском и сваком другом погледу да имамо адуте за било какву прицу о било цему.Земља корумпирана,опљацкана и никакав просперитет нема.Нема,и то смо сви редом криви!Стално бирамо преваранте и људе који нам ниста не могу по удити осим беде и ко зна до када це то све трајати.!Нема ниста од бусања у прса мој драги Илија.Треба стварати услове за све у зивоту,у породици Тако је и са дрзавом!Далеко смо ми од тога о цему прицас.И сам Вожд то зна,али на његове форе до сада су људи наседали,ваљда је томе конацно досао крај.!

Name

Зоки

27.11.2017 22:12

Свака цаст,нека наси градјани небуду изнимка у Свијету,нека путује ко мозе и нека наси Привредници могу отици без потескоца у Кину да виде како други раде,ваљда несто науце и примјене и код нас.Теби Илија сам просли пут рекао да уписес неку вецерњу сколу да се описменис,а друго сам ти рекао да из себе избацис мрзњу према другима,јер мрзња ником није добро донијела јер ми Срби прастамо и памтимо.

Name

Ре ре

28.11.2017 03:49

У праву је Илија само

Name

Трге

28.11.2017 05:56

Кинески туристи су у БиХ одувијрк могли без визе. Сад наси бизнисери могу без визе у Кину по робу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

28.11.2017 07:34

613 милиона евра за "Блок 7" Термоелектране Тузла. Колико це улозити наса браца кинези на овом делу БиХ ? Јуце се онај нас хвали да је договорено са кинезима да финансирају ауто пут и да кинези наплацују путарину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Омерта

29.11.2017 07:40

Сад моземо у Кину а баустелу.

ОДГОВОРИТЕ