Samit: Sporazum o bezviznom režimu

U okviru 6. Samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Evrope sa premijerom Narodne Republike Kine, danas su u Budimpešti potpisani Sporazum o međusobnom ukidanju viza za nosioce običnih pasoša između BiH i Kine i Sporazum o poljoprivrednoj saradnji Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i kineskog Ministarstva poljoprivrede.

Bosna i Hercegovina 27.11.2017 | 21:02
Samit: Sporazum o bezviznom režimu
Na skupu u Budimpešti posvećenom jačanju povezivanja Kine i Evrope potpisan je niz važnih sporazuma.

“Jedan od njih jeste bezvizni režim između BiH i Kine, što će sigurno dovesti do značajnog broja kineskih turista u BiH. Govorimo o mogućnostima koje ima BiH, kao i o razvoju odnosa BiH i Kine, pa ćemo zbog toga zatražiti da direktna avio-linija na relaciji Peking-Prag i Beograd bude nastavljena do Sarajeva, zbog što boljeg razvoja turizma. Drugi ugovor bio je vezan za poljoprivredu i tu je Kina prepoznala potencijale BiH”, izjavio je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvozdić.

Zaključivanjem sporazuma o poljoprivrednoj saradnji otvara se proces intenzivne komunikacije i ruralnog razvoja u obe zemlje.

“Kina će od 2018. godišnje da uvozi robu od hiljadu milijardi, narednih 5 godina. Posebno je zainteresovana za hranu organskog porijekla”, objašnjava ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u SM BiH Mirko Šarović.

Potpisan je i Ugovor o kreditu između Elektroprivrede Bosne i Hercegovine i kineske banke u vezi sa projektom izgradnje “Blok 7” u Termoelektrani “Tuzla”.

A iz Kine jasna poruka – zvanični Peking planira da uloži milijarde dolara u zemlje centralne i istočne Evrope.

“Narodna Republika Kina će nastaviti da ulaže milijarde evra u centralnu i istočnu Evropu. Planiramo da realizujemo ukupne investicije u vrijednosti od 700 milijardi dolara. Želimo da Evropa bude mirna i prosperitetna. Kina takođe podržava zemlje članice i one na putu ka EU”, rekao je premijer Kine Li Kećijang.

Potpisan je i komercijalni ugovor za izgradnju novog auto-puta u Srbiji, od Preljine do Požege na Koridoru 11, vrijedan 450 miliona evra. A rekonstrukcija pruge Beograd-Budimpešta je prvi važan projekat Kine, poručio je mađarski premijer Viktor Orban.



BN televizija

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Ilija iz Zvornika

27.11.2017 20:22

mi hocemo danam nas precjednik dogovara poslove necemo Bosnu hocemo Republiku Srpsku samostalnu zivjela Katalonija Koreja Kina Rusia Putin

ODGOVORITE
Name

Re Ilija iz Zvornika

27.11.2017 20:41

E moj Ilija, problem? Škola bila daleko, nije se moglo.

Name

Pajo

27.11.2017 21:05

Ilija, rodjo sta ti je. A si opet zaboravio uzeti medikamente. Znas dobro sta ti je rekao dr. Nedeljkovic

Name

MILAN

27.11.2017 22:04

To sto govoris je nemoguca misija!Mnogi bi to zeleli,ali ne moze.Prvo,nismo uspeli urediti RS u politickom,ekonomskom i svakom drugom pogledu da imamo adute za bilo kakvu pricu o bilo cemu.Zemlja korumpirana,opljackana i nikakav prosperitet nema.Nema,i to smo svi redom krivi!Stalno biramo prevarante i ljude koji nam nista ne mogu po uditi osim bede i ko zna do kada ce to sve trajati.!Nema nista od busanja u prsa moj dragi Ilija.Treba stvarati uslove za sve u zivotu,u porodici Tako je i sa drzavom!Daleko smo mi od toga o cemu pricas.I sam Vožd to zna,ali na njegove fore do sada su ljudi nasedali,valjda je tome konacno dosao kraj.!

Name

Zoki

27.11.2017 22:12

Svaka cast,neka nasi gradjani nebudu iznimka u Svijetu,neka putuje ko moze i neka nasi Privrednici mogu otici bez poteskoca u Kinu da vide kako drugi rade,valjda nesto nauce i primjene i kod nas.Tebi Ilija sam prosli put rekao da upises neku vecernju skolu da se opismenis,a drugo sam ti rekao da iz sebe izbacis mrznju prema drugima,jer mrznja nikom nije dobro donijela jer mi Srbi prastamo i pamtimo.

Name

Re re

28.11.2017 03:49

U pravu je Ilija samo

Name

Trge

28.11.2017 05:56

Kineski turisti su u BiH oduvijrk mogli bez vize. Sad nasi bizniseri mogu bez vize u Kinu po robu.

ODGOVORITE
Name

blbl

28.11.2017 07:34

613 miliona evra za "Blok 7" Termoelektrane Tuzla. Koliko ce uloziti nasa braca kinezi na ovom delu BiH ? Juce se onaj nas hvali da je dogovoreno sa kinezima da finansiraju auto put i da kinezi naplacuju putarinu.

ODGOVORITE
Name

Omerta

29.11.2017 07:40

Sad mozemo u Kinu a baustelu.

ODGOVORITE