СП - најава: Без Бирчевића, без црвено-бијелих, без страха!

Кошаркаши Србије на Грузију без Бирчевића и играча Звезде! Кошаркашка репрезентација Србије од 20 часова игра против Грузије меч квалификација за Мундобаскет, а у тиму неће бити Стефана Бирчевића и играча Црвене звезде.  Кошаркашка репрезентација Србије вечерас у "Пиониру" игра важан меч квалификација за Мундобаскет 2019 са Грузинима, који ће - вероватно - као и у Немачкој шутирати чим приђу линији 6,75.  План за Грузију? Одбрана на максимум и турбо напад! Екипа Илијаса Зуроса је у Немачкој показала нешто што се не виђа тако често у озбиљној кошарци – „трчи и пуцај“ за сиромашне и свега три поготка из непосредне близине коша.

Кошарка 27.11.2017 | 14:15
СП - најава: Без Бирчевића, без црвено-бијелих, без страха!
Без евролигашких играча, али и Стефана Бирчевића који је морао да се врати у Истанбул - уместо којег ће место у саставу заузети Сава Лешић - најбољи доступни кошаркаши Србије вечерас од 20 часова у Дворани "Александар Николић" имаће знатно тежи испит него у петак када су савладали Аустрију 85:64 и придобили симпатије и навијача и јавности.

Овог пута, у 2. колу Групе Х, ривал прошле недеље окупљеним "орловима" биће такође ослабљена репрезентација Грузије, која је квалификације за ФИБА светско првенство у Кини 2019. године почела поразом у Немачкој резултатом 79:70.

"То је искусна шутерска екипа, која може да буде веома опасна ако од почетка не наметнемо нашу агресивну игру", рекао је селектор нашег тима, Александар Ђорђевић, који је остао при ставу да не мења екипу коју је окупио прошлог уторка у Београду, иако се Црвена звезда у међувремену огласила саопштењем у којем је репрезентацији ставила на располагање своје првотимце.

И пре него што су црвено-бели одлучили да иступе у смеру супротном који Евролига можда очекује, Ђорђевић је рекао да није сигуран да ли би накнадне измене састава, позивања и захваљивања, помогли у деликатном тренутку када је за кратко време требало припремити екипу која се никада раније није срела на истом месту за утакмице против тимова који, такође, нису раније играли у том саставу.

На дебију, "орлови" су Аустријанце победили резултатом 85:64 у утакмици у којој је био очигледан Ђорђевићев рукопис - снажно и агресивно у одбрани, једноставно и са много кретњи у нападу, а како су од петка наши кошаркаши имали викенд на располагању да се додатно уиграју, за очекивати је да то изгледа још боље у мечу са Грузинима који су у Немачкој водили до 31. минута, а онда платили за недостатак баланса и солирање четворице "повлашћених".

У том дуелу, натурализовани Американац Мајкл Диксон (7/21), Михеил Беришвили (3/9), Манучар Маркоишвили (3/8) и Николоз Читишвили (3/8) "опалили" су 47 од 57 шутева екипе из игре и убацили скупа 18 од 47 покушаја (38,2 одсто).

Грузија, коју с клупе предводи грчки стручњак Илијас Зурос, прошлосезонски тренер Будућности, имала је 6/23 (26,1 одсто) у шуту за два поена и да није било 16 убачених тројки из 34 покушаја у Кемницу то би вероватно био резултатски знатно убедљивији пораз.

Љубитељи кошарке из Београда и околине имају прилику још вечерас да прате уживо Ђорђевићев тим, па онда тек 2. јуна у последњој утакмици у првој рунди квалификација коју ће Србија одиграти код куће са Немачком.

Слаба посета у петак покварила је донекле утисак о првом наступу репрезентације Србије у несхватљивим условима који су настали услед сукоба ФИБА и Евролиге, па је овог понедељка увече и прилика да се то исправи и пружи подршка екипи којој је то свакако потребније него оној у којој би, да су прилике другачије, играла тренутно најјача постава.

Коментаришући поразе неких од, бар на папиру, фаворита, најискуснији кошаркаш нашег тима, Марко Симоновић, рекао је да су даља изненађења могућ, али...

"Не овде".

Пренос утакмице је на РТС.

У последњем дуелу са Грузијом, на Акрополис купу у Атини у склопу припрема за Еуробаскет 2017, Србија је изгубила 66:68. Грузини у "Пиониру" неће моћи да рачунају на тројицу најбољих кошаркаша - Зазу Пачулију из Голден Стејт Вориорса, Торникеа Шенгелију из Басконије и Гиоргија Шермадинија из Уникахе.

Аустрија је била предјело, а нека Грузија буде и главно јело и десерт. Самим тим нека изабраници Александра Ђорђевића пред собом имају два циља – нову победу у квалификацијама и још бољу игру као потврду доминације пред својим верним навијачима. Јер, наредни пут Орлови ће на свом терену играти тек 2. јула, у последњем колу првог дела групне фазе и то против Немачке. Зато, нека утакмица са Грузијом остане у најлепшем сећању (РТС, 20.00).

Нема сумње да је пред Србијом, на папиру, већи изазов и кошаркашкија нација. Али колика је заправо опасност која прети Милану Мачвану и друговима у борилишту на крају улице Чарлија Чаплина? Грузија је у Немачкој показала нешто што се не виђа тако често у озбиљној кошарци – „трчи и пуцај“ за сиромашне и свега три поготка из непосредне близине коша. Ако је то оно што екипа Илијаса Зуроса планира да уради и у Београду, тешко да могу да се надају позитивном исходу или генерално квалитетној игри.

У реду, Немачка је у петак славила тек са девет поена разлике (79:70), али слика коначног резултата прикрива све оно што су Грузини приказали на терену. Тачније, репрезентативну верзију „дивље“ кошарке и 16/34 за три, али и тек 6/23 за два поена, уз само три поготка из непосредне близине рекета!

Јасно је колико изостанци Тока Шенгелије, Гјоргија Шермадинија и новопеченог репрезентативног пензионера Зазе Пачулије утичу на саму игру, али и изглед Грузије, која је непосредно пред старт прошлог Евробаскета претила да буде међу највећим изненађењима турнира.

Тога, на срећу, нема у српском тиму. Иако драстично промењени у односу на претходне године, па чак и на Евробаскет, када су из система испала чак осморица стандардних првотимаца, игра је на задовољавајућем нивоу. А поруке стижу да се током викенда осетио додатни помак на тренинзима Србије, иако је селектор Ђорђевић због клупских обавеза морао у Минхен.

На основу виђеног у Немачкој крајем прошле седмице, план за Грузију треба да буде следећи – одбрана на максимум и турбо напад! Да се Грузини избаце из рекета потпуно, умање ситуације из којих ће противник шутирати без одбране испред себе, али и да се изврши велики притисак на прву иглу екипе – Мајкла Диксона. Али и на прекаљеног лисца Манучара Маркоишвилија. Орлови су већ против Аустрије показала срце велико као Србија и огромну жељу за доказивањем. И сада ће своје професионалне емоције морати да ставе у службу тима и покажу жељу да нешто кошаркашкијем такмацу покажу ко је газда.

Чак и да противника крене шут споља, Марко Симоновић, Дејан Тодоровић и Иван Паунић довољни су адути за посао ван линије 6,75 метара, док ће везу са рекетом одржавати Мирослав Радуљица. Иако ће, првенствено, добра одбрана бити кључ победе. Добра искакања на пиковима, правовремена преузимања и добра комуникација међу играчима биће на тесту уколико Грузија настави тамо где је стала у Немачкој.

Како је већ најављено, Александар Ђорђевић ће на паркет дворане Александар Николићизвести готово идентичан састав као против Аустрије, а једина сигурна промена засад је улазак Саве Лешића у тим уместо Стефана Бирчевића. Звездин трилинг Лазић – Дангубић – Јовановић добио је вољно, пошто је процењено да би њихова имплементација у систем била незгодна због недовољно времена за заједнички рад са остатком екипе.

Група А

Резултати 2. кола (недеља): Белорусија - Црна Гора 67:91, Шпанија - Словенија 92:84.

Табела: Шпанија 2-0, Црна Гора 1-1, Словенија 1-1, Белорусија 0-2.

Група Б

Резултати 2. кола (недеља): Летонија - Шведска 82:73, Украјина - Турска 60:67.

Табела: Турска 2-0, Украјина 1-1, Летонија 1-1, Шведска 0-2.

Група Ц

Резултати 2. кола (недеља): Мађарска - тзв. Косово 84:76, Литванија - Пољска 75:55.

Табела: Литванија 2-0, Пољска 1-1, Мађарска 1-1, тзв. Косово 0-2.

Група Д

Резултати 2. кола (недеља): Хрватска - Италија 64:80, Румунија - Холандија 75:68.

Табела: Италија 2-0, Румунија 1-1, Холандија 1-1, Хрватска 0-2.

Група Е

Парови 2. кола (понедељак): Русија - Белгија (17.00), Француска - БиХ (20.45)

Табела: Француска 1-0, БиХ 1-0, Русија 0-1, Белгија 0-1.

Група Ф

Парови 2. кола (понедељак): Финска - Чешка (18.30), Исланд - Бугарска (19.45).

Табела: Чешка 1-0, Финска 1-0, Бугарска 0-1, Исланд 0-1.

Група Г

Парови 2. кола (понедељак): Србија - Грузија (20.00), Аустрија - Немачка (20.20).

Табела: Србија 1-0, Немачка 1-0, Грузија 0-1, Аустрија 0-1.

Парови 3. кола (22. фебруар): Немачка - Србија, Аустрија – Грузија.
Парови 4. кола (25. фебруар): Грузија - Немачка, Аустрија – Србија.
Парови 5. кола (29. јун): Грузија - Србија, Немачка – Аустрија.
Парови 6. кола (2. јул): Србија - Немачка, Грузија – Аустрија.

Група Х

Парови 2. кола (понедељак): Грчка - Израел (17.00), Естонија - В. Британија (19.00).

Табела: Израел 1-0, Грчка 1-0, В. Британија 0-1, Естонија 0-1.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар