SP - najava: Bez Birčevića, bez crveno-bijelih, bez straha!

Košarkaši Srbije na Gruziju bez Birčevića i igrača Zvezde! Košarkaška reprezentacija Srbije od 20 časova igra protiv Gruzije meč kvalifikacija za Mundobasket, a u timu neće biti Stefana Birčevića i igrača Crvene zvezde.  Košarkaška reprezentacija Srbije večeras u "Pioniru" igra važan meč kvalifikacija za Mundobasket 2019 sa Gruzinima, koji će - verovatno - kao i u Nemačkoj šutirati čim priđu liniji 6,75.  Plan za Gruziju? Odbrana na maksimum i turbo napad! Ekipa Ilijasa Zurosa je u Nemačkoj pokazala nešto što se ne viđa tako često u ozbiljnoj košarci – „trči i pucaj“ za siromašne i svega tri pogotka iz neposredne blizine koša.

Košarka 27.11.2017 | 14:15
SP - najava: Bez Birčevića, bez crveno-bijelih, bez straha!
Bez evroligaških igrača, ali i Stefana Birčevića koji je morao da se vrati u Istanbul - umesto kojeg će mesto u sastavu zauzeti Sava Lešić - najbolji dostupni košarkaši Srbije večeras od 20 časova u Dvorani "Aleksandar Nikolić" imaće znatno teži ispit nego u petak kada su savladali Austriju 85:64 i pridobili simpatije i navijača i javnosti.

Ovog puta, u 2. kolu Grupe H, rival prošle nedelje okupljenim "orlovima" biće takođe oslabljena reprezentacija Gruzije, koja je kvalifikacije za FIBA svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine počela porazom u Nemačkoj rezultatom 79:70.

"To je iskusna šuterska ekipa, koja može da bude veoma opasna ako od početka ne nametnemo našu agresivnu igru", rekao je selektor našeg tima, Aleksandar Đorđević, koji je ostao pri stavu da ne menja ekipu koju je okupio prošlog utorka u Beogradu, iako se Crvena zvezda u međuvremenu oglasila saopštenjem u kojem je reprezentaciji stavila na raspolaganje svoje prvotimce.

I pre nego što su crveno-beli odlučili da istupe u smeru suprotnom koji Evroliga možda očekuje, Đorđević je rekao da nije siguran da li bi naknadne izmene sastava, pozivanja i zahvaljivanja, pomogli u delikatnom trenutku kada je za kratko vreme trebalo pripremiti ekipu koja se nikada ranije nije srela na istom mestu za utakmice protiv timova koji, takođe, nisu ranije igrali u tom sastavu.

Na debiju, "orlovi" su Austrijance pobedili rezultatom 85:64 u utakmici u kojoj je bio očigledan Đorđevićev rukopis - snažno i agresivno u odbrani, jednostavno i sa mnogo kretnji u napadu, a kako su od petka naši košarkaši imali vikend na raspolaganju da se dodatno uigraju, za očekivati je da to izgleda još bolje u meču sa Gruzinima koji su u Nemačkoj vodili do 31. minuta, a onda platili za nedostatak balansa i soliranje četvorice "povlašćenih".

U tom duelu, naturalizovani Amerikanac Majkl Dikson (7/21), Miheil Berišvili (3/9), Manučar Markoišvili (3/8) i Nikoloz Čitišvili (3/8) "opalili" su 47 od 57 šuteva ekipe iz igre i ubacili skupa 18 od 47 pokušaja (38,2 odsto).

Gruzija, koju s klupe predvodi grčki stručnjak Ilijas Zuros, prošlosezonski trener Budućnosti, imala je 6/23 (26,1 odsto) u šutu za dva poena i da nije bilo 16 ubačenih trojki iz 34 pokušaja u Kemnicu to bi verovatno bio rezultatski znatno ubedljiviji poraz.

Ljubitelji košarke iz Beograda i okoline imaju priliku još večeras da prate uživo Đorđevićev tim, pa onda tek 2. juna u poslednjoj utakmici u prvoj rundi kvalifikacija koju će Srbija odigrati kod kuće sa Nemačkom.

Slaba poseta u petak pokvarila je donekle utisak o prvom nastupu reprezentacije Srbije u neshvatljivim uslovima koji su nastali usled sukoba FIBA i Evrolige, pa je ovog ponedeljka uveče i prilika da se to ispravi i pruži podrška ekipi kojoj je to svakako potrebnije nego onoj u kojoj bi, da su prilike drugačije, igrala trenutno najjača postava.

Komentarišući poraze nekih od, bar na papiru, favorita, najiskusniji košarkaš našeg tima, Marko Simonović, rekao je da su dalja iznenađenja moguć, ali...

"Ne ovde".

Prenos utakmice je na RTS.

U poslednjem duelu sa Gruzijom, na Akropolis kupu u Atini u sklopu priprema za Eurobasket 2017, Srbija je izgubila 66:68. Gruzini u "Pioniru" neće moći da računaju na trojicu najboljih košarkaša - Zazu Pačuliju iz Golden Stejt Voriorsa, Tornikea Šengeliju iz Baskonije i Giorgija Šermadinija iz Unikahe.

Austrija je bila predjelo, a neka Gruzija bude i glavno jelo i desert. Samim tim neka izabranici Aleksandra Đorđevića pred sobom imaju dva cilja – novu pobedu u kvalifikacijama i još bolju igru kao potvrdu dominacije pred svojim vernim navijačima. Jer, naredni put Orlovi će na svom terenu igrati tek 2. jula, u poslednjem kolu prvog dela grupne faze i to protiv Nemačke. Zato, neka utakmica sa Gruzijom ostane u najlepšem sećanju (RTS, 20.00).

Nema sumnje da je pred Srbijom, na papiru, veći izazov i košarkaškija nacija. Ali kolika je zapravo opasnost koja preti Milanu Mačvanu i drugovima u borilištu na kraju ulice Čarlija Čaplina? Gruzija je u Nemačkoj pokazala nešto što se ne viđa tako često u ozbiljnoj košarci – „trči i pucaj“ za siromašne i svega tri pogotka iz neposredne blizine koša. Ako je to ono što ekipa Ilijasa Zurosa planira da uradi i u Beogradu, teško da mogu da se nadaju pozitivnom ishodu ili generalno kvalitetnoj igri.

U redu, Nemačka je u petak slavila tek sa devet poena razlike (79:70), ali slika konačnog rezultata prikriva sve ono što su Gruzini prikazali na terenu. Tačnije, reprezentativnu verziju „divlje“ košarke i 16/34 za tri, ali i tek 6/23 za dva poena, uz samo tri pogotka iz neposredne blizine reketa!

Jasno je koliko izostanci Toka Šengelije, Gjorgija Šermadinija i novopečenog reprezentativnog penzionera Zaze Pačulije utiču na samu igru, ali i izgled Gruzije, koja je neposredno pred start prošlog Evrobasketa pretila da bude među najvećim iznenađenjima turnira.

Toga, na sreću, nema u srpskom timu. Iako drastično promenjeni u odnosu na prethodne godine, pa čak i na Evrobasket, kada su iz sistema ispala čak osmorica standardnih prvotimaca, igra je na zadovoljavajućem nivou. A poruke stižu da se tokom vikenda osetio dodatni pomak na treninzima Srbije, iako je selektor Đorđević zbog klupskih obaveza morao u Minhen.

Na osnovu viđenog u Nemačkoj krajem prošle sedmice, plan za Gruziju treba da bude sledeći – odbrana na maksimum i turbo napad! Da se Gruzini izbace iz reketa potpuno, umanje situacije iz kojih će protivnik šutirati bez odbrane ispred sebe, ali i da se izvrši veliki pritisak na prvu iglu ekipe – Majkla Diksona. Ali i na prekaljenog lisca Manučara Markoišvilija. Orlovi su već protiv Austrije pokazala srce veliko kao Srbija i ogromnu želju za dokazivanjem. I sada će svoje profesionalne emocije morati da stave u službu tima i pokažu želju da nešto košarkaškijem takmacu pokažu ko je gazda.

Čak i da protivnika krene šut spolja, Marko Simonović, Dejan Todorović i Ivan Paunić dovoljni su aduti za posao van linije 6,75 metara, dok će vezu sa reketom održavati Miroslav Raduljica. Iako će, prvenstveno, dobra odbrana biti ključ pobede. Dobra iskakanja na pikovima, pravovremena preuzimanja i dobra komunikacija među igračima biće na testu ukoliko Gruzija nastavi tamo gde je stala u Nemačkoj.

Kako je već najavljeno, Aleksandar Đorđević će na parket dvorane Aleksandar Nikolićizvesti gotovo identičan sastav kao protiv Austrije, a jedina sigurna promena zasad je ulazak Save Lešića u tim umesto Stefana Birčevića. Zvezdin triling Lazić – Dangubić – Jovanović dobio je voljno, pošto je procenjeno da bi njihova implementacija u sistem bila nezgodna zbog nedovoljno vremena za zajednički rad sa ostatkom ekipe.

Grupa A

Rezultati 2. kola (nedelja): Belorusija - Crna Gora 67:91, Španija - Slovenija 92:84.

Tabela: Španija 2-0, Crna Gora 1-1, Slovenija 1-1, Belorusija 0-2.

Grupa B

Rezultati 2. kola (nedelja): Letonija - Švedska 82:73, Ukrajina - Turska 60:67.

Tabela: Turska 2-0, Ukrajina 1-1, Letonija 1-1, Švedska 0-2.

Grupa C

Rezultati 2. kola (nedelja): Mađarska - tzv. Kosovo 84:76, Litvanija - Poljska 75:55.

Tabela: Litvanija 2-0, Poljska 1-1, Mađarska 1-1, tzv. Kosovo 0-2.

Grupa D

Rezultati 2. kola (nedelja): Hrvatska - Italija 64:80, Rumunija - Holandija 75:68.

Tabela: Italija 2-0, Rumunija 1-1, Holandija 1-1, Hrvatska 0-2.

Grupa E

Parovi 2. kola (ponedeljak): Rusija - Belgija (17.00), Francuska - BiH (20.45)

Tabela: Francuska 1-0, BiH 1-0, Rusija 0-1, Belgija 0-1.

Grupa F

Parovi 2. kola (ponedeljak): Finska - Češka (18.30), Island - Bugarska (19.45).

Tabela: Češka 1-0, Finska 1-0, Bugarska 0-1, Island 0-1.

Grupa G

Parovi 2. kola (ponedeljak): Srbija - Gruzija (20.00), Austrija - Nemačka (20.20).

Tabela: Srbija 1-0, Nemačka 1-0, Gruzija 0-1, Austrija 0-1.

Parovi 3. kola (22. februar): Nemačka - Srbija, Austrija – Gruzija.
Parovi 4. kola (25. februar): Gruzija - Nemačka, Austrija – Srbija.
Parovi 5. kola (29. jun): Gruzija - Srbija, Nemačka – Austrija.
Parovi 6. kola (2. jul): Srbija - Nemačka, Gruzija – Austrija.

Grupa H

Parovi 2. kola (ponedeljak): Grčka - Izrael (17.00), Estonija - V. Britanija (19.00).

Tabela: Izrael 1-0, Grčka 1-0, V. Britanija 0-1, Estonija 0-1.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar