Има измишљених признања Косова

На списку држава које су признале једнострано проглашену независност Косова има бар седам-осам земаља које то никада нису учиниле, изјавио је први потпредсједник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Србија 27.11.2017 | 07:58
Има измишљених признања Косова
"Приштина има неки свој списак од 114 држава, али сам сигуран да се на њему налази бар седам-осам земаља које никада нису признале Косово. А сигуран сам и да, ако Србија посвећено приђе овом проблему, тај број може да падне испод 100", рекао је Дачић за "Вечерње новости".

Он је оптимиста, након министарске конференције Међународне конференције Франкофоније, која је протеклог викенда одржана у Паризу, упркос тврдњама из Приштине да је и Мадагаскар признао независност Косова, пишу "Новости".

"Проверићемо све ово око Мадагаскара, али борба траје. Суочавамо се са моћним противницима и ниховим заштитницима. Земљама се прети, протестује се код свих држава које су повукле признање, нуде им се различите ствари", рекао је Дачић.

Он је додао да је разговарао са шефовима дипломатија низа држава које нису признале Косово и њихова позиција је јасна и чврста.

"Разговарао сам и са минстрима неких земаља које су признале Косово и мислим да може да дође до преиспитивања тих одлука. Наравно нећу помињати које су то земље, јер не бих да помажем Приштини", каже Дачић.

Упитан колико је реално да се САД укључе у дијалог Београда и Приштине, и да ли ће Србија у том случају звати Русију, он је рекао да су САД увијек биле укључене у дијалог на посредан начин.

"Док сам га ја водио, када сам био премијер, увек је представник САД у то време, наводно случајно, био у Бриселу. Њихова улога је у неким моментима била и позитивна, када је требало притиснути Приштину да прихвати одређена решења. Предлог ЕУ, који је на крају подржао и Борис Тадић, био је да се дијалог пребаци на Унију. Ако би се сада мењао формат дијалога, то би подразумевало неку нови одлуку. Онда би и друге земље тражиле да учествују, а и Србија би имала своје предлоге", рекао је Дачић.

На питање хоће ли предсједник Србије Александар Вучић сљедећег мјјесеца у Москви о томе разговарати са руским председником Владимиром Путином, он је рекао да ће се се разговарати "о свим темама".

"Србија има јасне и принципијелне ставове и управо због тога се често налазимо под притиском. Али способни смо да их издржимо. Руководимо се искључиво сопственим интересима. А наши интереси су да идемо у ЕУ, али да не водимо антируску политику. Никада нећемо напустити наше пријатеље као што су Русија и Кина", истакао је шеф српске дипломатије.

Поводом пресуде Ратку Младићу, он је оцијенио да вјероватно постоје земље које ће покушати да се у Савјету безбједности УН усвоји резолуција којом би се Срби оптужили за геноцид.

"Морам јасно да упозорим да те земље, које би тако нешто покренуле, не могу да имају са наше стране третман пријатеља", напоменуо је Дачић.

Упитан да ли очекује такве покушаје из Сарајева, он је подсјетио да чланови Предсједништва БиХ долазе у посјету предсједнику Вучићу у првој половини децембра и да се нада да ћемо се више окретати будућности, него да се бавимо прошлошћу.

Дачић се осврнуо и на статус Српско-руског хуманитарног центра, оцијенивши да је то питање примјер велике политизације.

"Треба да буде решено како се иначе решава међународно присуство у складу са Бечном конвенцијом. Као што представници америчких снага, НАТО или Међународног црвеног крста имају одређени статус, тако би то требало да буде и са Српско руским хуманитарним центром. Никада није било речи о дипломатском статусу, већ о статусу службеника у амбасадама. Исто што пише и за америчке трупе", каже Дачић.

(Тањуг)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Како хебати да не удје

27.11.2017 07:25

Ми смо повезали нека лица са неким просторима, нека лица са неким предметима, нека лица смо повезали са другим лицима која су била умешана у таква дела. Али када бих вам рекао ко, шта, где и како, ја бих их упозорио шта знамо. И онда се поставља питање зашто бисмо то урадили. Дакле, ми желимо да криминалци нагађају, желимо да буду у мраку, да не знају шта полиција зна. Следећа фаза је да када будемо имали довољно доказа некога приведемо, онда ћемо имати и више информација да вам пружимо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

27.11.2017 07:25

Па добро ити коју да проговориш Косово су признала Америка њемацка и велика Британија Француска Италија а остали нису ни битни и ми босањаци муслимани би их признали али немоземо без вас босански срба јер је босна и васа домовина а ви јос лутате јер вас срби из Србије послали да лутате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сале

27.11.2017 08:14

Ко је кога послао да лута, је веомаупитно, мој ДАМИРЕ.

Name

ре сале

27.11.2017 17:16

На силу зелите да сте исти као србијанци али ови вас ногирају као босански срби, у цему Је проблем?!?

Name

Зока

27.11.2017 07:30

Људи гладни, незапослени, млади одлазе а ви паметујете око изгубљене ствари... Овај Дациц стварно нема паметнија посла. Пјева на ухо сваком ко додје у Србију и прави будало од себе а овдје це као спасити косово....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

27.11.2017 08:09

Ма само нас увлаце у јос веце блато из којег ни сад немоземо да се извуцемо. На крају це нас пустит да се сами и угусимо у њему. Ја као Србин православне вјероисповијести никакве користи немам од Србије а од Босне имам . У њој имам све и свој сам на своме у својој вјери и својој дрзави а у Србију кад одем сам само српски босанац и јос циркус праве на нас рацун. Само дацици пацици фол брину за нас а у ствари за своје фотеље и ниста висе.

Name

Ре Ре

27.11.2017 09:35

Трагицно је сто нам је србовање постало основа зивота. Слазем се потпуно с тобом.

Name

БОСНАЦУМ

27.11.2017 07:32

Празна прица.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аа

27.11.2017 17:57

ми у Српској смо свој на своме, добро знамо да Српска нема цијене.

Name

Реално

27.11.2017 07:49

Овај дациц стално несто измисља увјек неистине информације ако је висе од стотину дрзава прзнало ста висе оцекујес милокрад казе вецина осваја а нема ниста против од одвајања Косова .

ОДГОВОРИТЕ
Name

сар

27.11.2017 08:20

Косово је признато од стране оних који нам кроје капу а то хоће ли га признати Суринам или Тринидад и Тобаго је потпуно небитно.И Србија је признала Косово јер на производима из Србије пише увозник за Косово,србијанске власти за улазак на Косово морају имати дозволу власти са Косова кога ко фол не признају а у власти на Косово судјелују са својим кандидатима.Значи само себе лажу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смијешни су ови Срби

27.11.2017 09:07

Србска посла.Лаз.Лагање.Најгоре сто лажу себе .Хејјјј!!! Једно је сто им из уста излази а друго је ста раде и ста је на терену. Лажу свој народ масовно. А ови и даље вјерују иако им кажеш : Хеј , погледај млијеко није црно него бијело. Али нејсе. Признали прецутно Косово. Американци поставили дебелоуснатог да и тај посао одради али стиснуо гузицу. Препао се! Сад му пријете Прогласит це га највећим издајником Србства а био проспект војвода. Није му лахко.

Name

Виц дана

27.11.2017 09:10

Знате онај виц кад дједа Србин прица унуцима како је он карактеран и храбар био у рату? Кад су му рекли или га попуши или це мо те стрељат.На ста су га унуцад упитала : Ста си ти у том тренутку одлучио ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

27.11.2017 12:07

Гледам сад Пинк национални дневник и слусам Дацица о земљама које су повукле Признање Косова. Цовјеце неке земље нисам никад вуо за њих.

ОДГОВОРИТЕ