Ima izmišljenih priznanja Kosova

Na spisku država koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ima bar sedam-osam zemalja koje to nikada nisu učinile, izjavio je prvi potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Srbija 27.11.2017 | 07:58
Ima izmišljenih priznanja Kosova
"Priština ima neki svoj spisak od 114 država, ali sam siguran da se na njemu nalazi bar sedam-osam zemalja koje nikada nisu priznale Kosovo. A siguran sam i da, ako Srbija posvećeno priđe ovom problemu, taj broj može da padne ispod 100", rekao je Dačić za "Večernje novosti".

On je optimista, nakon ministarske konferencije Međunarodne konferencije Frankofonije, koja je proteklog vikenda održana u Parizu, uprkos tvrdnjama iz Prištine da je i Madagaskar priznao nezavisnost Kosova, pišu "Novosti".

"Proverićemo sve ovo oko Madagaskara, ali borba traje. Suočavamo se sa moćnim protivnicima i nihovim zaštitnicima. Zemljama se preti, protestuje se kod svih država koje su povukle priznanje, nude im se različite stvari", rekao je Dačić.

On je dodao da je razgovarao sa šefovima diplomatija niza država koje nisu priznale Kosovo i njihova pozicija je jasna i čvrsta.

"Razgovarao sam i sa minstrima nekih zemalja koje su priznale Kosovo i mislim da može da dođe do preispitivanja tih odluka. Naravno neću pominjati koje su to zemlje, jer ne bih da pomažem Prištini", kaže Dačić.

Upitan koliko je realno da se SAD uključe u dijalog Beograda i Prištine, i da li će Srbija u tom slučaju zvati Rusiju, on je rekao da su SAD uvijek bile uključene u dijalog na posredan način.

"Dok sam ga ja vodio, kada sam bio premijer, uvek je predstavnik SAD u to vreme, navodno slučajno, bio u Briselu. Njihova uloga je u nekim momentima bila i pozitivna, kada je trebalo pritisnuti Prištinu da prihvati određena rešenja. Predlog EU, koji je na kraju podržao i Boris Tadić, bio je da se dijalog prebaci na Uniju. Ako bi se sada menjao format dijaloga, to bi podrazumevalo neku novi odluku. Onda bi i druge zemlje tražile da učestvuju, a i Srbija bi imala svoje predloge", rekao je Dačić.

Na pitanje hoće li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sljedećeg mjjeseca u Moskvi o tome razgovarati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, on je rekao da će se se razgovarati "o svim temama".

"Srbija ima jasne i principijelne stavove i upravo zbog toga se često nalazimo pod pritiskom. Ali sposobni smo da ih izdržimo. Rukovodimo se isključivo sopstvenim interesima. A naši interesi su da idemo u EU, ali da ne vodimo antirusku politiku. Nikada nećemo napustiti naše prijatelje kao što su Rusija i Kina", istakao je šef srpske diplomatije.

Povodom presude Ratku Mladiću, on je ocijenio da vjerovatno postoje zemlje koje će pokušati da se u Savjetu bezbjednosti UN usvoji rezolucija kojom bi se Srbi optužili za genocid.

"Moram jasno da upozorim da te zemlje, koje bi tako nešto pokrenule, ne mogu da imaju sa naše strane tretman prijatelja", napomenuo je Dačić.

Upitan da li očekuje takve pokušaje iz Sarajeva, on je podsjetio da članovi Predsjedništva BiH dolaze u posjetu predsjedniku Vučiću u prvoj polovini decembra i da se nada da ćemo se više okretati budućnosti, nego da se bavimo prošlošću.

Dačić se osvrnuo i na status Srpsko-ruskog humanitarnog centra, ocijenivši da je to pitanje primjer velike politizacije.

"Treba da bude rešeno kako se inače rešava međunarodno prisustvo u skladu sa Bečnom konvencijom. Kao što predstavnici američkih snaga, NATO ili Međunarodnog crvenog krsta imaju određeni status, tako bi to trebalo da bude i sa Srpsko ruskim humanitarnim centrom. Nikada nije bilo reči o diplomatskom statusu, već o statusu službenika u ambasadama. Isto što piše i za američke trupe", kaže Dačić.

(Tanjug)

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Kako hebati da ne udje

27.11.2017 07:25

Mi smo povezali neka lica sa nekim prostorima, neka lica sa nekim predmetima, neka lica smo povezali sa drugim licima koja su bila umešana u takva dela. Ali kada bih vam rekao ko, šta, gde i kako, ja bih ih upozorio šta znamo. I onda se postavlja pitanje zašto bismo to uradili. Dakle, mi želimo da kriminalci nagađaju, želimo da budu u mraku, da ne znaju šta policija zna. Sledeća faza je da kada budemo imali dovoljno dokaza nekoga privedemo, onda ćemo imati i više informacija da vam pružimo.

ODGOVORITE
Name

Damir

27.11.2017 07:25

Pa dobro iti koju da progovoriš Kosovo su priznala Amerika njemacka i velika Britanija Francuska Italija a ostali nisu ni bitni i mi bosanjaci muslimani bi ih priznali ali nemozemo bez vas bosanski srba jer je bosna i vasa domovina a vi jos lutate jer vas srbi iz Srbije poslali da lutate.

ODGOVORITE
Name

Sale

27.11.2017 08:14

Ko je koga poslao da luta, je veomaupitno, moj DAMIRE.

Name

re sale

27.11.2017 17:16

Na silu zelite da ste isti kao srbijanci ali ovi vas nogiraju kao bosanski srbi, u cemu Je problem?!?

Name

Zoka

27.11.2017 07:30

Ljudi gladni, nezaposleni, mladi odlaze a vi pametujete oko izgubljene stvari... Ovaj Dacic stvarno nema pametnija posla. Pjeva na uho svakom ko dodje u Srbiju i pravi budalo od sebe a ovdje ce kao spasiti kosovo....

ODGOVORITE
Name

Re

27.11.2017 08:09

Ma samo nas uvlace u jos vece blato iz kojeg ni sad nemozemo da se izvucemo. Na kraju ce nas pustit da se sami i ugusimo u njemu. Ja kao Srbin pravoslavne vjeroispovijesti nikakve koristi nemam od Srbije a od Bosne imam . U njoj imam sve i svoj sam na svome u svojoj vjeri i svojoj drzavi a u Srbiju kad odem sam samo srpski bosanac i jos cirkus prave na nas racun. Samo dacici pacici fol brinu za nas a u stvari za svoje fotelje i nista vise.

Name

Re Re

27.11.2017 09:35

Tragicno je sto nam je srbovanje postalo osnova zivota. Slazem se potpuno s tobom.

Name

BOSNACUM

27.11.2017 07:32

Prazna prica.

ODGOVORITE
Name

Aa

27.11.2017 17:57

mi u Srpskoj smo svoj na svome, dobro znamo da Srpska nema cijene.

Name

Realno

27.11.2017 07:49

Ovaj dacic stalno nesto izmislja uvjek neistine informacije ako je vise od stotinu drzava prznalo sta vise ocekujes milokrad kaze vecina osvaja a nema nista protiv od odvajanja Kosova .

ODGOVORITE
Name

sar

27.11.2017 08:20

Kosovo je priznato od strane onih koji nam kroje kapu a to hoće li ga priznati Surinam ili Trinidad i Tobago je potpuno nebitno.I Srbija je priznala Kosovo jer na proizvodima iz Srbije piše uvoznik za Kosovo,srbijanske vlasti za ulazak na Kosovo moraju imati dozvolu vlasti sa Kosova koga ko fol ne priznaju a u vlasti na Kosovo sudjeluju sa svojim kandidatima.Znači samo sebe lažu.

ODGOVORITE
Name

Smiješni su ovi Srbi

27.11.2017 09:07

Srbska posla.Laz.Laganje.Najgore sto lažu sebe .Hejjjj!!! Jedno je sto im iz usta izlazi a drugo je sta rade i sta je na terenu. Lažu svoj narod masovno. A ovi i dalje vjeruju iako im kažeš : Hej , pogledaj mlijeko nije crno nego bijelo. Ali nejse. Priznali precutno Kosovo. Amerikanci postavili debelousnatog da i taj posao odradi ali stisnuo guzicu. Prepao se! Sad mu prijete Proglasit ce ga najvećim izdajnikom Srbstva a bio prospekt vojvoda. Nije mu lahko.

Name

Vic dana

27.11.2017 09:10

Znate onaj vic kad djeda Srbin prica unucima kako je on karakteran i hrabar bio u ratu? Kad su mu rekli ili ga popuši ili ce mo te streljat.Na sta su ga unucad upitala : Sta si ti u tom trenutku odlučio ?

ODGOVORITE
Name

Istina

27.11.2017 12:07

Gledam sad Pink nacionalni dnevnik i slusam Dacica o zemljama koje su povukle Priznanje Kosova. Covjece neke zemlje nisam nikad vuo za njih.

ODGOVORITE