Ускоро скупљи возачки испити

Доласком нове године, цијене возачких испита на нивоу цијеле БиХ требало би да поскупе за неколико стотина марака. Надлежни ускоро планирају усвојити нове цјеновнике, тако да кандидати који планирају издвојити новац за возачке дозволе, имају још мало времена за полагање испита по старим цијенама.

Босна и Херцеговина 26.11.2017 | 21:12
Ускоро скупљи возачки испити
Министарство саобраћаја и комуникација БиХ проводи завршне активности на доношењу Правилника о оспособљавању кандидата за возаче, чиме ће се утврдити број часова који је потребан за стицање возачке дозволе, сазнаје Клиx.

Након што овај Правилник ступи на снагу, он ће бити предложен Савјету министара БиХ које ће заједно с ентитетским органима дефинисати минималне цијене часова приликом полагања возачког испита. Данашња пракса јесте да власници аутошкола утврђују цјеновнике које овјеравају надлежна министарства за образовање.

''Ступањем на снагу ових одлука, успоставиће се основ за утврђивање минималне вриједности наставног часа за област оспособљавања кандидата за возаче. То значи да ће аутошкола моћи утврдити цијене које не могу бити ниже од прописаних минималних вриједности, а све у циљу заштите процеса оспособљавања кандидата и побољшања процеса обуке'', казали су из Министарства саобраћаја и комуникација БиХ.

Повећање цијена возачких испита тражила је Асоцијација аутошкола БиХ у намери да заштите најнижу цијену једног часа као основе за опорезивање. Годинама уназад била је заштићена цијена од 20 КМ по часу, али због слабе контроле аутошкола које не плаћају порез, цијене су пале на 10 до 15 КМ по часу.

Члан Управног одбора ове Асоцијације Здравко Ивић истиче како обука возача у БиХ мора бити далеко боља.

''За мале паре данас можете свашта купити, па и возачки испит. Међутим, то није никаква обука. Нико данас не прати дешавања на тржишту. Возачки испит није парадајз који ујутру буде свеж па поподне мало ослаби'', казао је Ивић те додао како је у БиХ споран цјелокупан систем обуке возача, од инструктора, издавања лиценци за инструкторе, комисија до израде правилника.

Иако из Асоцијације аутошкола БиХ сматрају како ће нове законске измјене увести ред, дисциплину и бољу безбједност, мишљења власника аутошкола су подијељена.

Поскупљење би могло довести и до гашења многих аутошкола у БиХ, али Ивић говори како је “боље да се угасе они који не раде како треба”.

Аутошколама које су спуштале цијену возачких испита ради опстанка на тржишту нови цјеновници вјероватно ће донети мањак кандидата. С друге стране, аутошколе које годинама успјешно послују вјерују како ће се поскупљењем ријешити конкуренције.

''Данашње цијене не нуде никакав квалитет. Због велике конкуренције и неселективног отварања аутошкола у већим градовима дошло је до рушења квалитете и цијене. У оном тренутку кад је цијена од 20 КМ по часу престала бити заштићена, неки људи су нудили обуке и за 150 КМ. Свашта се радило и сад очекујемо увођење неког реда'', казао је Един Бегић, власник аутошколе Семафор из Сарајева.

Бегић сматра како цијена по часу треба износити од 25 до 30 КМ, што значи да би полагање возачког испита поскупило од 350 до 400 КМ.

''Социјална ситуација је тешка, али аутошколе нису социјалне установе. Свако образовање кошта. Само погледајте ситуацију у земљама нашег окружења. У Србији обука кошта близу 1.800 КМ, а у Хрватској скоро 2.000 КМ. Такође, годинама у Мостару обука кошта од 1.500 до 1.600 КМ, а у Неуму и до 1.800 КМ. Сматрам како би обука у осталим градовима БиХ требала коштати од 1.500 до 1.600 КМ'', истакао је Бегић.

За полагање возачког испита у ФБиХ кандидати данас морају издвојити близу 1.150 КМ, док су у РС цијене доста ниже.

Бројни грађани БиХ не могу издвојити новац за полагање возачког испита, због чега им поскупљење сигурно не иде на руке. Међутим, стручњаци се надају како ће на овај начин добити способније возаче на улицама те квалитетније обуке.

Извор: Клиx

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Возац

26.11.2017 20:29

Повецање цијене треба да донесе квалитет. Сваста.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

26.11.2017 21:59

Па и ово је прескупо за наса примања а не јос да дизете цијене. Како се нико не сјети да подигне плате!

Name

Послао

27.11.2017 00:37

Дијете цијене,па платите.Затворити све те школе.ОСТАЛЕ СУ ДА ПОЛАЗУ БАБЕ И ДЈЕДОВИ, А МЛАДИХ НЕМАТЕ,, Л,, ШКОЛЕ.

Name

ЈОЈА

26.11.2017 21:58

МА У РС ВОЗЕ И БЕЗ ВОЗАЦКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миго

26.11.2017 23:34

Бозе сваста...ала цемк имати обуцене возаце,боље да министарство поради на измјени правилника за полагање Д и Е категорије гдје у вецини истоцног дијела РС нема ауто скола да врсе обуку кандидара за наведене категорије,па су људи принудјени да иду у друге градове да полазу а самим тим морају да мијењају адресе пребивалиста-борависта тј.документе сто ни мало није јефтино

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ма Да

27.11.2017 01:44

Само ви дизите цијену кмери сектаске јер се водите логиком да ко хоце да вози нек и плати бице ко у сироком бријегу ко хоце да буде ста хоце понесе кес и хоп готово нецете с овим ниста постици ице људи полагати онда у друге земље или не дај бозе у брцко снаци це се ја цу свом дјетету онда уплатити боло гдје само не у бих кад буду плате 3000 км у бих онда се јавите кљусине куд не оста сфор на власти мајку вам васу боље је било 94 него сад.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КРЕЗО

27.11.2017 06:45

А СТА ЈЕ С ОНИМА КОЈИ ВОЗЕ И БЕЗ ВОЗАЦКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Требава

27.11.2017 08:43

Какви дебили и каква дебилна оправдања за поскупљење!Ово вријеђа здрав разум!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИСТОЧНО САРАЈЕВО

27.11.2017 10:14

Пошаљите комисију за утврђивање правилности полагања вожачког испита у Источно Сарајево па да погледају начин обуке како се полаже, како се плаћа, колико износи цијена и тд. Поједини инструктори немају појма о начину обучавања возају кандидате праволиниски нема учења престројавања, а све за мању цијену док поједини инструктори се хвале како имају монопол над комисиом и за одређену цијену полаже се из првог покушаја! Да не пишем о другим нечасним радњама и работама за сада оволико!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тито

27.11.2017 10:50

Ово је класицан примјер на ком се види да у цијелој БиХ одлуке доносе људи који нису струцни за то, а таквим погресним одлуцивањем само наносе стету и дрзави и градјанима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

27.11.2017 17:07

У Словенији цас (50 мин) 25 €.

ОДГОВОРИТЕ