Рудо: Отворена изложба икона

У Рудом је отворена изложба слика коју чине радови полазника Школе иконописа при Православном центру за младе Митрополије дабробосанске "Свети Петар Сарајевски" из Источног Сарајева. Ријеч је о умјетничким копијама икона са иконостаса Старе и Саборне цркве у Сарајеву и Манастира Добрун.

Република Српска 26.11.2017 | 20:41
Рудо: Отворена изложба икона
На изложби је приказано 20 икона аутора Дијане Јокановић, Јована Тушевака, Горана Баковића, Драгице Врањеш, па онда Тијане Радовић, Миње Вукмировић и Жељка Бошковића.

Посјетиоци су видјели и иконе урађене од Јасенка и Андрее Мирнић, Малине Мојсиловић, Божидарке Дробњак као и Весне Станишић, Босиљке Дунић, Љубише Вулешића Здравка Нинковића.

Аутори икона су и Бранкица Сладоје, Крстина и Мајк Авлијаш, и Кристина Краљевић.

Изложбу је отворио руђански сликар Радомир Јагодић који је рекао да икону још називају прозором у вјечност.



„ Изложена дјела су стварна копија и величином и све су рађене по оригиналном изгледу икона као што се ради на Западу да би се направила резервна копија овоквог умјетничког дјела и културне баштине једног народа“, додао је Јагодић.

Професор иконописа Горан Јанићијевић каже да су уконе копиране у односу један према један, истог су формата па су то нова умјетничка дјела једног значајног наслеђа Митрополије дабробосанске.



„Највећи дио ових икона се чува у ризници Старе цркве у Сарајеву а има их неколико и у манастиру Успенија Пресвете Богородице у Добруну као и Саборне цркве у Сарајеву.

Православни центар за младе Митрополије дабробосанске „Свети Петар Сарајевски“ у Источном Сарајеву основан је 2016.године с циљем да првенствено младима помогне у њиховом духовном, културном и социјалном развоју.

БН телевизија

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Приједорцанин

26.11.2017 20:12

Укуцајте на yоутубе:Најстарија Библија пронадјена у Јерусалему: па погледајте и нигдје се у њој не спомињу некакве иконе те некакве свете особе и никакви свеци да се празнују и никакве свете славе се не спомињу.Данасње хрисцанство нема никакве везе са овом оригиналном Библијом и са исусовим уцењем.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАИК

27.11.2017 05:23

Шта је ,,пјесник" хтјео речи ?