Rudo: Otvorena izložba ikona

U Rudom je otvorena izložba slika koju čine radovi polaznika Škole ikonopisa pri Pravoslavnom centru za mlade Mitropolije dabrobosanske "Sveti Petar Sarajevski" iz Istočnog Sarajeva. Riječ je o umjetničkim kopijama ikona sa ikonostasa Stare i Saborne crkve u Sarajevu i Manastira Dobrun.

Republika Srpska 26.11.2017 | 20:41
Rudo: Otvorena izložba ikona
Na izložbi je prikazano 20 ikona autora Dijane Jokanović, Jovana Tuševaka, Gorana Bakovića, Dragice Vranješ, pa onda Tijane Radović, Minje Vukmirović i Željka Boškovića.

Posjetioci su vidjeli i ikone urađene od Jasenka i Andree Mirnić, Maline Mojsilović, Božidarke Drobnjak kao i Vesne Stanišić, Bosiljke Dunić, Ljubiše Vulešića Zdravka Ninkovića.

Autori ikona su i Brankica Sladoje, Krstina i Majk Avlijaš, i Kristina Kraljević.

Izložbu je otvorio ruđanski slikar Radomir Jagodić koji je rekao da ikonu još nazivaju prozorom u vječnost.



„ Izložena djela su stvarna kopija i veličinom i sve su rađene po originalnom izgledu ikona kao što se radi na Zapadu da bi se napravila rezervna kopija ovokvog umjetničkog djela i kulturne baštine jednog naroda“, dodao je Jagodić.

Profesor ikonopisa Goran Janićijević kaže da su ukone kopirane u odnosu jedan prema jedan, istog su formata pa su to nova umjetnička djela jednog značajnog nasleđa Mitropolije dabrobosanske.



„Najveći dio ovih ikona se čuva u riznici Stare crkve u Sarajevu a ima ih nekoliko i u manastiru Uspenija Presvete Bogorodice u Dobrunu kao i Saborne crkve u Sarajevu.

Pravoslavni centar za mlade Mitropolije dabrobosanske „Sveti Petar Sarajevski“ u Istočnom Sarajevu osnovan je 2016.godine s ciljem da prvenstveno mladima pomogne u njihovom duhovnom, kulturnom i socijalnom razvoju.

BN televizija

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Prijedorcanin

26.11.2017 20:12

Ukucajte na youtube:Najstarija Biblija pronadjena u Jerusalemu: pa pogledajte i nigdje se u njoj ne spominju nekakve ikone te nekakve svete osobe i nikakvi sveci da se praznuju i nikakve svete slave se ne spominju.Danasnje hriscanstvo nema nikakve veze sa ovom originalnom Biblijom i sa isusovim ucenjem.

ODGOVORITE
Name

LAIK

27.11.2017 05:23

Šta je ,,pjesnik" htjeo reči ?