Због дивиденди, фирме иду у РС?

Ако Влада Федерације БиХ (ФБиХ) уведе опорезивање дивиденди, односно дијела добити дионичарског друштва који се исплаћује власницима дионица и власницима предузећа, постоји могућност да се дио предузећа из Федерације пресели у Републику Српску, у којој не постоје опорезивање дивиденди, као ни порез на камату, рекао је директор Сектора за економске и правне послове у Привредној комори ФБиХ Жељко Рагуж.

Република Српска 26.11.2017 | 11:00
Због дивиденди, фирме иду у РС?
Рагуж најављује овакав сценарио, подсјећајући да је Влада Федерације у Нацрту закона о порезу на доходак предложила увођење опорезивања дивиденди, прихода од капиталне добити, па чак и камата на штедњу у банкама.

Оцјењујући да предложена рјешења нису добра, Рагуж је рекао да би опорезивање ових прихода могло проузроковати пребацивање сједишта компанија из ФБиХ у Републику Српску.

"Предложени закони дестимулишу штедњу и инвестиције, а увођење опорезивања дивиденди негативно би дјеловало на ионако замрло тржиште капитала", рекао је Рагуж, а преноси данашњи загребачки "Вечерњи лист", издање за БиХ.

Нацртом закона о пореза на доходак предвиђено је да би опорезивања дивиденди ослобођени били Централна банка БиХ, институције БиХ, Федерације и кантона те локалне самоуправе.

Опорезивање добити не би било примјењивано ни на вјерске заједнице, политичке странке, синдикате, разна удружења, добровољна ватрогасна друштва, спортске и туристичке савезе, хуманитарне организације те још неке правне субјекте.

(Вечерњи лист)

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Последњи кинески цар

26.11.2017 10:36

И те како опорезовати вјерске заједнице и политичке партије! И те како! Ту и јест један од већих проблема и прање новца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муса

26.11.2017 11:24

Ста је нама свима од дивидеди Бх Телекома.

Name

Миладин

26.11.2017 11:55

У РС нека ми неко каже која има дивиденду? Стране фирме прво морају уплаћивати на рацун wИгокее , снсд-а.....и зато су побјегле у Ф БиХ

ОДГОВОРИТЕ
Name

свејеисто

26.11.2017 14:12

Принцип је исти. У Републици Српској СНСД-у у ФБИХ СДА. Сустина је у порезу. У Котор Вароси су смањили таксе и увели једноставније и јефтиније административне процедуре па су фирме досле код њих. Данас у Вароси нема посла само за оног ко неце да ради. Људи из Б. Луке путују горе да раде. То исто ради и ентитетски ниво. Годинама су фирме пребацивале сједиста у ФБИХ због пореза и процедура, сад се ситуација мало окренула. То је наса залост. Да смо паметни ФБИХ и Република Српска би се договориле и ускладиле процедуре. Тако не би било битно да ли региструјес фирму у Вароси или Сироком а многе фирме би хтјеле доци. Само кад би се политицари договорили и поједноставили процедуре и елиминисали могуности за корупцију. Док год морас да дас рекет локалном серифу да би покренуо бизнис овде нема напретка. Да се то елиминисе за 4 - 5 година не би било незапослених.

Name

блбл

26.11.2017 12:15

Рагужу је интерес да максимално застити коцкаре из херцеговине да не плацају висе пореза.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тиито

26.11.2017 12:44

У РС-у нема уопште исплата дивиденди. Па самим тим нема се шта ни опорезовати. Нпр. Приједорчанка тј Газдина како је сада зову. И још 1000 таквих у рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Илија из Зворника

26.11.2017 14:37

напријед Српска до 2020 самостална прицјепљена Србији

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реп

26.11.2017 15:11

Аха

Name

Илији

26.11.2017 15:58

"Прицјепљена" ? Против чега је цјепиш? Па, побогу брате јеси ли ти уопште писмен? Знаш ли шта пишеш уопште?

ОДГОВОРИТЕ
Name

борац ВСС

26.11.2017 19:05

Одавно вецу глупост нисам процитао.

ОДГОВОРИТЕ