Zbog dividendi, firme idu u RS?

Ako Vlada Federacije BiH (FBiH) uvede oporezivanje dividendi, odnosno dijela dobiti dioničarskog društva koji se isplaćuje vlasnicima dionica i vlasnicima preduzeća, postoji mogućnost da se dio preduzeća iz Federacije preseli u Republiku Srpsku, u kojoj ne postoje oporezivanje dividendi, kao ni porez na kamatu, rekao je direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove u Privrednoj komori FBiH Željko Raguž.

Republika Srpska 26.11.2017 | 11:00
Zbog dividendi, firme idu u RS?
Raguž najavljuje ovakav scenario, podsjećajući da je Vlada Federacije u Nacrtu zakona o porezu na dohodak predložila uvođenje oporezivanja dividendi, prihoda od kapitalne dobiti, pa čak i kamata na štednju u bankama.

Ocjenjujući da predložena rješenja nisu dobra, Raguž je rekao da bi oporezivanje ovih prihoda moglo prouzrokovati prebacivanje sjedišta kompanija iz FBiH u Republiku Srpsku.

"Predloženi zakoni destimulišu štednju i investicije, a uvođenje oporezivanja dividendi negativno bi djelovalo na ionako zamrlo tržište kapitala", rekao je Raguž, a prenosi današnji zagrebački "Večernji list", izdanje za BiH.

Nacrtom zakona o poreza na dohodak predviđeno je da bi oporezivanja dividendi oslobođeni bili Centralna banka BiH, institucije BiH, Federacije i kantona te lokalne samouprave.

Oporezivanje dobiti ne bi bilo primjenjivano ni na vjerske zajednice, političke stranke, sindikate, razna udruženja, dobrovoljna vatrogasna društva, sportske i turističke saveze, humanitarne organizacije te još neke pravne subjekte.

(Večernji list)

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Poslednji kineski car

26.11.2017 11:36

I te kako oporezovati vjerske zajednice i političke partije! I te kako! Tu i jest jedan od većih problema i pranje novca.

ODGOVORITE
Name

Musa

26.11.2017 12:24

Sta je nama svima od dividedi Bh Telekoma.

Name

Miladin

26.11.2017 12:55

U RS neka mi neko kaže koja ima dividendu? Strane firme prvo moraju uplaćivati na racun wIgokee , snsd-a.....i zato su pobjegle u F BiH

ODGOVORITE
Name

svejeisto

26.11.2017 15:12

Princip je isti. U Republici Srpskoj SNSD-u u FBIH SDA. Sustina je u porezu. U Kotor Varosi su smanjili takse i uveli jednostavnije i jeftinije administrativne procedure pa su firme dosle kod njih. Danas u Varosi nema posla samo za onog ko nece da radi. Ljudi iz B. Luke putuju gore da rade. To isto radi i entitetski nivo. Godinama su firme prebacivale sjedista u FBIH zbog poreza i procedura, sad se situacija malo okrenula. To je nasa zalost. Da smo pametni FBIH i Republika Srpska bi se dogovorile i uskladile procedure. Tako ne bi bilo bitno da li registrujes firmu u Varosi ili Sirokom a mnoge firme bi htjele doci. Samo kad bi se politicari dogovorili i pojednostavili procedure i eliminisali mogunosti za korupciju. Dok god moras da das reket lokalnom serifu da bi pokrenuo biznis ovde nema napretka. Da se to eliminise za 4 - 5 godina ne bi bilo nezaposlenih.

Name

blbl

26.11.2017 13:15

Ragužu je interes da maksimalno zastiti kockare iz hercegovine da ne placaju vise poreza.

ODGOVORITE
Name

Tiito

26.11.2017 13:44

U RS-u nema uopšte isplata dividendi. Pa samim tim nema se šta ni oporezovati. Npr. Prijedorčanka tj Gazdina kako je sada zovu. I još 1000 takvih u rs

ODGOVORITE
Name

Ilija iz Zvornika

26.11.2017 15:37

naprijed Srpska do 2020 samostalna pricjepljena Srbiji

ODGOVORITE
Name

Rep

26.11.2017 16:11

Aha

Name

Iliji

26.11.2017 16:58

"Pricjepljena" ? Protiv čega je cjepiš? Pa, pobogu brate jesi li ti uopšte pismen? Znaš li šta pišeš uopšte?

ODGOVORITE
Name

borac VSS

26.11.2017 20:05

Odavno vecu glupost nisam procitao.

ODGOVORITE