Жене дигле глас у Риму, Паризу...

Поводом Међународног дана борбе против насиља над женама, одржане су протестне шетње улицама Париза, Рима, Истанбула и других градова.

Свијет 25.11.2017 | 20:24
Жене дигле глас у Риму, Паризу...
У протестној шетњи у Паризу на стотине жена је марширало, а неке су позивале француског председника Емануела Макрона да појача средства која ће његове амбиције за промену учинити могућим, преноси АП.

Рафаел Реми Лелу из групе "Дер Феминизам" пожалила се током марша да Француска нема пуноправно Министарство за женске послове.

Жене су у шетњу кренуле убрзо након што је Макрон представио план за промену, како је рекао, француске сексистичке културе, којим ће се заштитити жене, а казнити злостављачи.

Шетње које обележавају овај дан одржане су и у другим градовима широм Француске, а активисткиње феминистичког покрета Фемен носиле су плакате на којима је писало "Освета жена" (wомен'с Вендетта и Фемале Ревенге).



Центром Рима такође су марширале жене међу којима су биле и оне које воде Сигурне куће за жене које беже од насилних мужева и момака.

Како АП наводи, жене врше притисак на посланике да посвете више пажње проблемима који се тичу жена, међу којима је финансирање склоништа и других институција које се баве проблемом злостављања жена.

На неким плакатима учесница у Риму писало је "Слобода да будем" и "Слобода да живим".

У Турској је, са друге стране, скуп за обележавање овог дана био забрањен.



Упркос томе, на стотине демонстраната се окупило и започело шетњу на главној пешачкој авенији у Истамбулу.

Демонстранти које су чиниле углавном жене, узвикивали су "Нећемо бити ућуткани" и "не плашимо се", а мањи скупови одржани су и у другим градовима у Турској.

Насиље над женама једно је од нај "проширенијих, присутнијих и поражавајућих" кршења права у свету, према подацима Уједињених нација.

Посматрачка група Фемисајд мап (ФемицидеМап) известила је да је најмање 1.915 жена убијено у Турској у претходних седам година, а да је у 995 случајева убица био љубавник или супружник жртве.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар