Нема повећања акциза на гориво

Савјет министара Босне и Херцеговине данас је утврдило модификовани Приједлог Закона о акцизама, који је усаглашен на нивоу министара финансија и премијера Федерације БиХ и Републике Српске, као и представника Савјета министара, а након низа обављених консултација и анализа, уз активну подршку и техничку експертску асистенцију делегације ЕУ.

Босна и Херцеговина 24.11.2017 | 18:34
Нема повећања акциза на гориво
Кључна измјена се односи на чињеницу да се не повећавају акцизе, осим на биогорива и биотечности, него се за 0,15 КМ повећавају путарине, при чему ће се прикупљена средства искључиво користити за изградњу аутопутева и за изградњу и реконструкцију свих других врста путева.

Новим законом повећање је само за 15 фенинга, са постојећих 10 на 25 фенинга, а постојеће акцизе на нафту и нафтне деривате уопште се не повећавају.

Само се за 15 фенинга повећава акциза на лож уље које се користи за погон мотора и уводи се акциза од 30 фенинга, једнако као сада за дизел, на биогорива и биотечности, да би се спријечиле досадашње злоупотребе везано за лож уље и биогорива.

Путарина од 25 фенинга је намјенског карактер и може се користити искључиво за изградњу аутоцеста, у износу од 20 фенинга и изградњу и реконструкцију других цеста 5 фенинга.

Све ово је експлицитно наведено у Приједлогу закона који је данас утврђен.

Акцизе на нафту и нафтне деривате, дизел и бензин, остају какве јесу.

Повећање путарине за 15 фенинга неће резултирати линеарним поскупљењем литра дизела или бензина за 15 фенинга, већ само 5-7 фенинга.

(Вијести.ба)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Дарко

24.11.2017 17:38

Па јели стварно мислите да је народ овца ,није сија него врат .Гориво поскупљује ,ха ха ха е мој СЗП..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

24.11.2017 17:59

Зовите како хоцете гориво поскупело ха ха

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.11.2017 18:16

Гдје су паре од акциза које сте прикупљали до сада? Смањите плате и број ухљеба уштедите ће те висе него икакве акцизе. Укинуте кантоне!!!! Колико коста један кантон годишње ? Премијер кантона !!!!!! Ма хајде!!! Какава је његова улога? Зашто нико не каже колико се пара потроши годишње за плате од ухљеба.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоол

24.11.2017 18:22

Новац може да се користи и за реконструкцију и поправке постојећих.Ста то знаци?Знаци да градње нових од тог новца нема него це трошити на крпљења и реконструкције а новац из буџета висе неће планирати за крпљења него це га трошити за своје плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Микан

24.11.2017 20:52

Па зашто мало не дигнете цијену плина?Само ударате по дизелу и бензину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ваздух

10.12.2017 20:18

Зато што је плин (ЛПГ/ЦНГ) еколошко горивно, које не загађује околину ни фракцију као бензин, још горе дизел.