Nema povećanja akciza na gorivo

Savjet ministara Bosne i Hercegovine danas je utvrdilo modifikovani Prijedlog Zakona o akcizama, koji je usaglašen na nivou ministara finansija i premijera Federacije BiH i Republike Srpske, kao i predstavnika Savjeta ministara, a nakon niza obavljenih konsultacija i analiza, uz aktivnu podršku i tehničku ekspertsku asistenciju delegacije EU.

Bosna i Hercegovina 24.11.2017 | 18:34
Nema povećanja akciza na gorivo
Ključna izmjena se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju putarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Novim zakonom povećanje je samo za 15 feninga, sa postojećih 10 na 25 feninga, a postojeće akcize na naftu i naftne derivate uopšte se ne povećavaju.

Samo se za 15 feninga povećava akciza na lož ulje koje se koristi za pogon motora i uvodi se akciza od 30 feninga, jednako kao sada za dizel, na biogoriva i biotečnosti, da bi se spriječile dosadašnje zloupotrebe vezano za lož ulje i biogoriva.

Putarina od 25 feninga je namjenskog karakter i može se koristiti isključivo za izgradnju autocesta, u iznosu od 20 feninga i izgradnju i rekonstrukciju drugih cesta 5 feninga.

Sve ovo je eksplicitno navedeno u Prijedlogu zakona koji je danas utvrđen.

Akcize na naftu i naftne derivate, dizel i benzin, ostaju kakve jesu.

Povećanje putarine za 15 feninga neće rezultirati linearnim poskupljenjem litra dizela ili benzina za 15 feninga, već samo 5-7 feninga.

(Vijesti.ba)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Darko

24.11.2017 17:38

Pa jeli stvarno mislite da je narod ovca ,nije sija nego vrat .Gorivo poskupljuje ,ha ha ha e moj SZP..

ODGOVORITE
Name

Goran

24.11.2017 17:59

Zovite kako hocete gorivo poskupelo ha ha

ODGOVORITE
Name

Re

24.11.2017 18:16

Gdje su pare od akciza koje ste prikupljali do sada? Smanjite plate i broj uhljeba uštedite će te vise nego ikakve akcize. Ukinute kantone!!!! Koliko kosta jedan kanton godišnje ? Premijer kantona !!!!!! Ma hajde!!! Kakava je njegova uloga? Zašto niko ne kaže koliko se para potroši godišnje za plate od uhljeba.

ODGOVORITE
Name

Zool

24.11.2017 18:22

Novac može da se koristi i za rekonstrukciju i popravke postojećih.Sta to znaci?Znaci da gradnje novih od tog novca nema nego ce trošiti na krpljenja i rekonstrukcije a novac iz budžeta vise neće planirati za krpljenja nego ce ga trošiti za svoje plate.

ODGOVORITE
Name

Mikan

24.11.2017 20:52

Pa zašto malo ne dignete cijenu plina?Samo udarate po dizelu i benzinu.

ODGOVORITE
Name

vazduh

10.12.2017 20:18

Zato što je plin (LPG/CNG) ekološko gorivno, koje ne zagađuje okolinu ni frakciju kao benzin, još gore dizel.