ДК - финале: Који тим је најбољи у тенису?

Селекције Француске и Белгије почињу данас борбу за трофеј у Дејвис купу.  Комшијско финале! Французи у предност због домаћег терена и "дубине клупе".

Тенис 24.11.2017 | 12:30
ДК - финале: Који тим је најбољи у тенису?
Финале се игра у Лилу, а у петак су на програму дуели Луке Пуја и Давида Гофана, односно Жо-Вилфрида Цонге и Стива Дарсиса.

Пуј и Гофан отварају финале од 14 часова, а ово ће им бити четврти међусобни дуел. Сва три претходна су имали прошле године, а сва три су припала Французу.

У првом мечу финала Дејвис купа састају се 18. и 7. играч на АТП листи. 

Пуј је први дуел добио у Бризбејну у јануару са 2-1, потом је истим резултатом славио и у Мадриду у мају, док је најубедљивији био у септембру у Мецу са 2-0.

"Пријатељи смо и сигуран сам да ћемо остати пријатељи и после меча. Никад нисам победио Лукаса па ћу покушати да сада пронађем начин. Неће бити лако, пре две године сам играо први у финалу и био сам исцрпљен. Овај пут ћу покушати да будем опуштенији", рекао је Гофан.

Француска се бори за јубиларни десети трофеј, а очекује се да има подршку петоцифреног броја навијача на фудбалском стадиону Пјер Мороа.

Последњи трофеј су освојили 2001, а у међувремену су губили финала 2002. од Русије, 2010. о Србије и 2014. од Швајцарске. С друге стране, Белгијанци су два пута поражени у финалима, прво далеке 1904, а последњи пут пре две године.

У конкуренцији дублова Француску ће представљати Пјер-Хју Ербер и Ришар Гаске који је заменио Николу Мауа, а за Белгију Рубен Бемелманс и Жорис де Лор, који се враћа после операције колена коју је имао у септембру.

"Спреман сам 100 одсто", уверава Белгијанац.

Крај је веома узбудљиве тениске сезоне која је, барем што се појединачне конкуренције, тиче обележена Федереровом и Надаловом доминацијом. А сада је дошло на ред да се стави тачка и да се традиционално одигра финале Дејвис купа чиме ће 2017. и дефинитивно бити готова.

А у борби за чувену салатару овога пута су се нашли Француска и Белгија.

Домаћинство је припало Галским петловима који су у полуфиналу савладали ослабљени српски тим. Вишеструки, тачније деветоструки освајачи овог најпрестижнијег тимског такмичења у тенису гостопримљиво су одабрали Лил (ситуиран на самој граници с Белгијом) и стадион Пјер Мороа као место где ће се од овог петка до недеље борити најбољи играчи две европске државе.

Гости се с друге стране не могу похвалити титулалма у Дејвис купу, али су барем два пута стигли до финала (2014, 2015). Тренутно Белгија има највећу звезду финала, а то је Давид Гофан који је прошлог викенда изгубио битку за титулу на завршном мастрсу у Лондону када је након велике борбе поклекао пред Григором Димитровим. Предност домаћина, осим домаћинства, јесте искуство играња на великој сцени, али и „дубина клупе“. Такође, Французи могу већ унапред да рачунају на бод у игри дублова што много значи.

За подлогу у Лилу одабрана је тврда, пошто највише одговара Жоу Вилфреду Цонги, али и Николи Мајуу и Пјеру Игу Ерберу који ће највероватније играти само у пару

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар