DK - finale: Koji tim je najbolji u tenisu?

Selekcije Francuske i Belgije počinju danas borbu za trofej u Dejvis kupu.  Komšijsko finale! Francuzi u prednost zbog domaćeg terena i "dubine klupe".

Tenis 24.11.2017 | 12:30
DK - finale: Koji tim je najbolji u tenisu?
Finale se igra u Lilu, a u petak su na programu dueli Luke Puja i Davida Gofana, odnosno Žo-Vilfrida Conge i Stiva Darsisa.

Puj i Gofan otvaraju finale od 14 časova, a ovo će im biti četvrti međusobni duel. Sva tri prethodna su imali prošle godine, a sva tri su pripala Francuzu.

U prvom meču finala Dejvis kupa sastaju se 18. i 7. igrač na ATP listi. 

Puj je prvi duel dobio u Brizbejnu u januaru sa 2-1, potom je istim rezultatom slavio i u Madridu u maju, dok je najubedljiviji bio u septembru u Mecu sa 2-0.

"Prijatelji smo i siguran sam da ćemo ostati prijatelji i posle meča. Nikad nisam pobedio Lukasa pa ću pokušati da sada pronađem način. Neće biti lako, pre dve godine sam igrao prvi u finalu i bio sam iscrpljen. Ovaj put ću pokušati da budem opušteniji", rekao je Gofan.

Francuska se bori za jubilarni deseti trofej, a očekuje se da ima podršku petocifrenog broja navijača na fudbalskom stadionu Pjer Moroa.

Poslednji trofej su osvojili 2001, a u međuvremenu su gubili finala 2002. od Rusije, 2010. o Srbije i 2014. od Švajcarske. S druge strane, Belgijanci su dva puta poraženi u finalima, prvo daleke 1904, a poslednji put pre dve godine.

U konkurenciji dublova Francusku će predstavljati Pjer-Hju Erber i Rišar Gaske koji je zamenio Nikolu Maua, a za Belgiju Ruben Bemelmans i Žoris de Lor, koji se vraća posle operacije kolena koju je imao u septembru.

"Spreman sam 100 odsto", uverava Belgijanac.

Kraj je veoma uzbudljive teniske sezone koja je, barem što se pojedinačne konkurencije, tiče obeležena Federerovom i Nadalovom dominacijom. A sada je došlo na red da se stavi tačka i da se tradicionalno odigra finale Dejvis kupa čime će 2017. i definitivno biti gotova.

A u borbi za čuvenu salataru ovoga puta su se našli Francuska i Belgija.

Domaćinstvo je pripalo Galskim petlovima koji su u polufinalu savladali oslabljeni srpski tim. Višestruki, tačnije devetostruki osvajači ovog najprestižnijeg timskog takmičenja u tenisu gostoprimljivo su odabrali Lil (situiran na samoj granici s Belgijom) i stadion Pjer Moroa kao mesto gde će se od ovog petka do nedelje boriti najbolji igrači dve evropske države.

Gosti se s druge strane ne mogu pohvaliti titulalma u Dejvis kupu, ali su barem dva puta stigli do finala (2014, 2015). Trenutno Belgija ima najveću zvezdu finala, a to je David Gofan koji je prošlog vikenda izgubio bitku za titulu na završnom mastrsu u Londonu kada je nakon velike borbe poklekao pred Grigorom Dimitrovim. Prednost domaćina, osim domaćinstva, jeste iskustvo igranja na velikoj sceni, ali i „dubina klupe“. Takođe, Francuzi mogu već unapred da računaju na bod u igri dublova što mnogo znači.

Za podlogu u Lilu odabrana je tvrda, pošto najviše odgovara Žou Vilfredu Congi, ali i Nikoli Majuu i Pjeru Igu Erberu koji će najverovatnije igrati samo u paru

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar