Нема избора у Њемачкој

Генерални секретар СПД Хубертус Хајл изјавио је да је та странка спремна за преговоре са другим партијама.

Свијет 24.11.2017 | 11:03
Нема избора у Њемачкој
Како је рекао, на то је спреман како би се прекинуо политички застој настао након неуспјеха канцеларке Ангеле Меркел да формира коалициону владу, преноси Ројтерс.

Агенција наводи да би ова одлука социјалдемократа чини мање извјесним неопходност одржавања нових избора који би потенцијално могли да поремете Њемачку као економски и политички најмоћнију земљу у Европи. 

Социјалдемократи су раније тврдили да ће отићи у опозицију након што су у септембру постигли најгори послијератни изборни резултат. 

"СПД неће рећи 'не' разговорима", казао је Хајл новинарима након вишечасовне дискусије одржане међу лидерима социјалдемократа. 

Ројтерс наводи да Хајл није прецизирао са којим странкама ће СПД разговарати, нити да ли намјеравају да буду у владајућој коалицији или би само подржали мањинску владу коју би водила Меркелова. 

Агенција подсјећа да су се социјалдемократе нашле пред растућим притиском да одустану од опозиционог става како би обновили "велику коалицију" са Демохришћанском унијом Меркелове (ЦДУ) и њеном баварском сестринском Хришћанскосоцијалном унијом (ЦСУ). 

СПД је био у коалицији са Меркеловом до 2013, али је нови лидер социјалдемократа Мартин Ссулц изнео тврдњу да та странка мора да поштује вољу бирача и оде у опозицију. 

Ројтерс наводи да се Меркелова суочава са највећом политичком кризом у каријери пошто не успева да формира тројну коалицију са бизнису оријентисаном Партијом слободних демократа и екологији окренутим Зеленима.

(Тањуг)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Еха

24.11.2017 10:18

Вала, доста је и Меркелове, владала је дузе од Хелмута Кола.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кирија

24.11.2017 10:24

Од како је Меркелова досла на властцијена станарина се удвоструцила. Прије 10-ак година сам могао изнајмити стан за 4-цлану породицу за 500-600 еу, сад бе могу ни за 1000. Треба да оде Меркелова. То су јој гласаци јасно поруцили

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДЕГОТХИА

24.11.2017 10:47

МИСЛИМ ДА СЕ И ТУ МИЛЕ УМЈЕШАО - БИЋЕ КАНЦЕЛАР НЕКО ИЗ СНСД-а... КАЖУ ДА ЖЕЉКА ЦВИЈАНОВИЋ ИМА ШАНСЕ - ДА ИМ ПРОДУЖИ ЖИВОТНИ ВИЈЕК !

Name

за Кирију

24.11.2017 10:53

Од како је Меркелова на власти,Њемацка никад јаца била није.У мом граду су кирије исте.Мислим да ти имас друге разлоге сто си против Меркел.Да Бог да,да у свакој дрзави владари буду попут Меркел,то би сигирно за свијет било боље.Ако оне АФД фасисте призељкујес ,онда несто са тобом није у реду,јер су генерално против странаца,медју које и ти спадас.