Nema izbora u Njemačkoj

Generalni sekretar SPD Hubertus Hajl izjavio je da je ta stranka spremna za pregovore sa drugim partijama.

Svijet 24.11.2017 | 11:03
Nema izbora u Njemačkoj
Kako je rekao, na to je spreman kako bi se prekinuo politički zastoj nastao nakon neuspjeha kancelarke Angele Merkel da formira koalicionu vladu, prenosi Rojters.

Agencija navodi da bi ova odluka socijaldemokrata čini manje izvjesnim neophodnost održavanja novih izbora koji bi potencijalno mogli da poremete Njemačku kao ekonomski i politički najmoćniju zemlju u Evropi. 

Socijaldemokrati su ranije tvrdili da će otići u opoziciju nakon što su u septembru postigli najgori poslijeratni izborni rezultat. 

"SPD neće reći 'ne' razgovorima", kazao je Hajl novinarima nakon višečasovne diskusije održane među liderima socijaldemokrata. 

Rojters navodi da Hajl nije precizirao sa kojim strankama će SPD razgovarati, niti da li namjeravaju da budu u vladajućoj koaliciji ili bi samo podržali manjinsku vladu koju bi vodila Merkelova. 

Agencija podsjeća da su se socijaldemokrate našle pred rastućim pritiskom da odustanu od opozicionog stava kako bi obnovili "veliku koaliciju" sa Demohrišćanskom unijom Merkelove (CDU) i njenom bavarskom sestrinskom Hrišćanskosocijalnom unijom (CSU). 

SPD je bio u koaliciji sa Merkelovom do 2013, ali je novi lider socijaldemokrata Martin Ssulc izneo tvrdnju da ta stranka mora da poštuje volju birača i ode u opoziciju. 

Rojters navodi da se Merkelova suočava sa najvećom političkom krizom u karijeri pošto ne uspeva da formira trojnu koaliciju sa biznisu orijentisanom Partijom slobodnih demokrata i ekologiji okrenutim Zelenima.

(Tanjug)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Eha

24.11.2017 10:18

Vala, dosta je i Merkelove, vladala je duze od Helmuta Kola.

ODGOVORITE
Name

Kirija

24.11.2017 10:24

Od kako je Merkelova dosla na vlastcijena stanarina se udvostrucila. Prije 10-ak godina sam mogao iznajmiti stan za 4-clanu porodicu za 500-600 eu, sad be mogu ni za 1000. Treba da ode Merkelova. To su joj glasaci jasno porucili

ODGOVORITE
Name

DEGOTHIA

24.11.2017 10:47

MISLIM DA SE I TU MILE UMJEŠAO - BIĆE KANCELAR NEKO IZ SNSD-a... KAŽU DA ŽELJKA CVIJANOVIĆ IMA ŠANSE - DA IM PRODUŽI ŽIVOTNI VIJEK !

Name

za Kiriju

24.11.2017 10:53

Od kako je Merkelova na vlasti,Njemacka nikad jaca bila nije.U mom gradu su kirije iste.Mislim da ti imas druge razloge sto si protiv Merkel.Da Bog da,da u svakoj drzavi vladari budu poput Merkel,to bi sigirno za svijet bilo bolje.Ako one AFD fasiste prizeljkujes ,onda nesto sa tobom nije u redu,jer su generalno protiv stranaca,medju koje i ti spadas.