Опозиција критикује буџет за 2018.

Буџет града Бањалука за наредну годину биће мањи за чак седам милиона марака. Умањење буџета неће утицати на плате запослених, па је предложено повећање плата за раднике у администрацији. То је била главна замјерка градске опозиције. Поручују, да је новац требало преусмјерити на гријање и водовод.

Република Српска 23.11.2017 | 21:11
Опозиција критикује буџет за 2018.
Опозиција у Бањалуци није подржала Нацрт буџета града за 2018. годину, јер ће он бити мањи за чак 7,2 милиона марака у односу на ову годину. Ипак, за запослене у градској администрацији нацртом је предложено повећање издвајања за плате за чак миллион и 650 хиљада марака.

„Сматрамо да у оквиру овог буџета треба извршити радикалну прерасподјелу средстава на поједине ставке. Прије свега, умањена су средства за пет милиона марака, за Одјељење за саобраћај и путеве и за Одјељење за комуналне дјелатности. Мислим да је приоритет града Бањалуке у 21. вијеку прије свега гријање, водовод, канализација, путеви и мостови. То је оно што ми тражимо”, рекао је Предраг Вулин из Клуба Народни одборници.

Више новца за запослене у градској администрацији неће подржати ни у Клубу ”Слобода”. Истичу да се град налази у проблемима, почевши од родбинског запошљавања, до сталних задужења и дугова који постоје захваљујући новој топлани.

“Ја сам говорио да ће стара топлана и њихови дугови, и обавезе, и нова еко-топлана довести град Бањалуку у тешку ситуацију, јер много новчаних средстава се користи како ове године, тако и у идућој години на отплате ових потраживања”, сматра Миленко Јаћимовић.

Градске власти предложени Нацрт буџета правдају изградњом три нова вртића, гдје ће за плате 85 нових радника бити издвојено око 800 хиљада марака. Поручују да је буџет реалан.

“Ово је врло опрезно планирање, оно не предвиђа додатне порезе, нити било каква додатна оптерећења на привреду, што је веома важно. Имамо сада комплетну и јасну слику јавних финансија за наредних 10 година, коначно након сређивања финансијског стања у топлани, јер смо реструктурисали њихове дугове и гаранције и сад знамо шта нам од старе топлане долази на наплату”, рекао је градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Из опозиције су најавили да ће наредних дана разговарати са грађанима, како би са што јаснијим аргументима могли да се одлуче да ли ће подржати буџет или не.

Од сутра па до првог децембра, услиједиће јавна расправа о приједлогу буџета.



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

055

23.11.2017 20:50

Опозицијо колапс је ако не дозволите акцизе! Ста је Говедарица обецао Вуцицу у вези тога цуцемо! Само знам да неце дозволити да Додик пропадне!

ОДГОВОРИТЕ
Name

несо бл

23.11.2017 20:51

Ви стварно нисте нормални,која опозиција,па сви се скупили из те опизиције да направе клуб одборника!

ОДГОВОРИТЕ
Name

бања лука

24.11.2017 18:30

Гдје је овдје било ко из опозиције. Ако нисте знали а вјерујем да ипак знате ни Вулин ни Јацимовиц нису опозиција никаква. Могли сте и Балабана ставити њега свеједно гурате...

ОДГОВОРИТЕ