Opozicija kritikuje budžet za 2018.

Budžet grada Banjaluka za narednu godinu biće manji za čak sedam miliona maraka. Umanjenje budžeta neće uticati na plate zaposlenih, pa je predloženo povećanje plata za radnike u administraciji. To je bila glavna zamjerka gradske opozicije. Poručuju, da je novac trebalo preusmjeriti na grijanje i vodovod.

Republika Srpska 23.11.2017 | 21:11
Opozicija kritikuje budžet za 2018.
Opozicija u Banjaluci nije podržala Nacrt budžeta grada za 2018. godinu, jer će on biti manji za čak 7,2 miliona maraka u odnosu na ovu godinu. Ipak, za zaposlene u gradskoj administraciji nacrtom je predloženo povećanje izdvajanja za plate za čak million i 650 hiljada maraka.

„Smatramo da u okviru ovog budžeta treba izvršiti radikalnu preraspodjelu sredstava na pojedine stavke. Prije svega, umanjena su sredstva za pet miliona maraka, za Odjeljenje za saobraćaj i puteve i za Odjeljenje za komunalne djelatnosti. Mislim da je prioritet grada Banjaluke u 21. vijeku prije svega grijanje, vodovod, kanalizacija, putevi i mostovi. To je ono što mi tražimo”, rekao je Predrag Vulin iz Kluba Narodni odbornici.

Više novca za zaposlene u gradskoj administraciji neće podržati ni u Klubu ”Sloboda”. Ističu da se grad nalazi u problemima, počevši od rodbinskog zapošljavanja, do stalnih zaduženja i dugova koji postoje zahvaljujući novoj toplani.

“Ja sam govorio da će stara toplana i njihovi dugovi, i obaveze, i nova eko-toplana dovesti grad Banjaluku u tešku situaciju, jer mnogo novčanih sredstava se koristi kako ove godine, tako i u idućoj godini na otplate ovih potraživanja”, smatra Milenko Jaćimović.

Gradske vlasti predloženi Nacrt budžeta pravdaju izgradnjom tri nova vrtića, gdje će za plate 85 novih radnika biti izdvojeno oko 800 hiljada maraka. Poručuju da je budžet realan.

“Ovo je vrlo oprezno planiranje, ono ne predviđa dodatne poreze, niti bilo kakva dodatna opterećenja na privredu, što je veoma važno. Imamo sada kompletnu i jasnu sliku javnih finansija za narednih 10 godina, konačno nakon sređivanja finansijskog stanja u toplani, jer smo restrukturisali njihove dugove i garancije i sad znamo šta nam od stare toplane dolazi na naplatu”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Iz opozicije su najavili da će narednih dana razgovarati sa građanima, kako bi sa što jasnijim argumentima mogli da se odluče da li će podržati budžet ili ne.

Od sutra pa do prvog decembra, uslijediće javna rasprava o prijedlogu budžeta.



BN televizija

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

055

23.11.2017 20:50

Opozicijo kolaps je ako ne dozvolite akcize! Sta je Govedarica obecao Vucicu u vezi toga cucemo! Samo znam da nece dozvoliti da Dodik propadne!

ODGOVORITE
Name

neso bl

23.11.2017 20:51

Vi stvarno niste normalni,koja opozicija,pa svi se skupili iz te opizicije da naprave klub odbornika!

ODGOVORITE
Name

banja luka

24.11.2017 18:30

Gdje je ovdje bilo ko iz opozicije. Ako niste znali a vjerujem da ipak znate ni Vulin ni Jacimovic nisu opozicija nikakva. Mogli ste i Balabana staviti njega svejedno gurate...

ODGOVORITE