Институт треба да се бави пресудом

Предсјендик СРС др Војислав Шешељ оцијенио је срамном пресуду и навео да Влада Републике Србије, поготово Министарство правде, не смију да пасивно реагују на изрицање пресуде Хашког трибунала генералу Ратку Младићу. "Није ово крај свих мука и проблема и Србије, и српског народа и поготово Републике Српске. Пресуда је донесена потпуно противправно – судско веће није указало ни на једну директну везу између Ратка Младића и злочина који му се приписују. Флоскула о удруженом злочиначком подухвату служи тамо где нема доказа да се докази прогласе непотребним", казао је Шешељ.

Србија 23.11.2017 | 14:36
 Институт треба да се бави пресудом
Он је на конференцији за новинаре рекао да српски радикали захтевају да Влада Републике Србије хитно формира научни институт за проучавање судске праксе Хашког трибунала, да се запосле млади правници, најбољи студенти правних факултета из Србије – да се тамо обучавају за научни рад и кроз ту обуку за научни рад да проучавају све хашке пресуде.

"Србија мора дати квалитетан и стручан одговор на све оно што се дешавало у Хашком трибуналу. Нису довољне политичке фразе. Лако је дезавуисати Хашки трибунал политичким аргументима – важно је да се он суштински дезавуише правним аргументима. То није тешко, али треба добре воље и треба ангажовати квалитетне људе који ће то урадити", казао је Шашељ.

Оно што је, како каже, сад у интересу Хашког трибунала – то је да Ратко Младић што прије умре.

"Њима не одговара другостепени поступак, који се можда неће окончати ни за две, три године.

„Све ће учинити да му се што више погорша здравствено стање и да што пре подлегне, јер у том случају они немају потребе да одговарају на примједбе његове одбране. То је суштина. Одбрана има сада велики број аргумената за побијање првостепене пресуде, али ти аргументи остадоше празно слово на папиру ако не буду институционализовани кроз жалбени поступак, ако се не принуди жалбено веће да на њих одговори. Е, то је оно што су они планирали да избјегну код Слободана Милошевић. Планирали су и да Милошевић умре прије него што се оконча жалбени поступак. Планирали су да Милошевић умре одмах након што му се саопшти пресуда, али су неку грешку направили, нашли су се у неком раскораку – он је умро раније него што су они планирали и тако им је покварио њихове намјере", казао је Шешељ.

По њему, то ће они да ураде и у Младићевом случају, а није немогуће да исто ураде и у Караџићевом, иако је у Караџићевом случају одбрана поднијела жалбу, остало је још дуго времена до жалбене расправе.

"Дакле, све је смишљено, све је испланирано прецизно, а са српске стране нико на то не одговара ничим. Сад треба трезвено све сагледати и реаговати на прави начин. Најважније је да не седимо скрштених руку“ - изјавио је Шешељ, наводећи да је он свој став изнио у јавност о недостацима саме пресуде и о недостацима у доказивању онога што је генералу Младићу приписано.

(БН)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Харис

23.11.2017 13:38

Хоћел више ове пантелије поцркати

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЖИКА Ж

23.11.2017 14:01

ГОСПОДИНЕ ВОЈИСЛАВЕ, СВАКА ВАМ ЧАСТ НА КОМЕНТАРУ И САВЈЕТУ. ВИ СТЕ ГРОМАДА ОД НАУКЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Петар

23.11.2017 14:06

Свака част. Само на овај начин и путем ИНСТИТУТА се могу срушити пресуде Радовану Караџићу и Ратку Младићу. Знамо да је ХАГ неправедан према Србима али нам је Шешељ показао да се и против неправде може борити знањем и доказима. Кажем да је неправедан због тога што његови резултати, то говоре. Основно правно начело је да Тужилац треба доказати нечију кривицу, а овдје када су у питању СРБИ правни принципи су изврнути наопачке, дакле оптужени мора доказати да је невин. Судије нечију намјеру за уништење националне скупине, која је основни елеменат Геноцида извлаче из броја жртава. Дакле није било наредбе ни усмене ни писмене да се убијају борци из Сребренице и никада Тужилаштво није предочило Суду исту, јер није ни постојала. Свака част жртвама свим али велики број од преко 7000 страдалих Бошњака у Сребреници је погинуо у борбама приликом пробоја према Тузли. Од 15000 мушкараца који су по наредби кренули у пробој, који је сам по себи насилан (ПРО БОЈ) око 50000 је било наоружан дугим цијевима и они су ишли на почетку колоне. О овоме постоје изјаве преживјелих дате истражним органима ФБиХ које се налазе и у суду у Хагу. На ове недостатке стручни тим адвоката треба да укаже Суду у жалбеном поступку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лажно Име

23.11.2017 15:13

О каквим ти институту пишеш? Какв то Српски институт,може срушити медјународни институт?

Name

ре

23.11.2017 17:49

И мени се свида овај предлог са Институтом.

Name

Ре петар

23.11.2017 21:16

Наравно да треба основати ИНСТИТУТ.

Name

yугословен

23.11.2017 14:28

СЕСЕЉУ ПОРАЗИ ВУЦИЦА СИНОЦ НА ФТВ СВИ СНИМЦИ ВУЦИЦА ИЗНАД САРАЈЕВА А ОН САДА МИРОТВОРАЦ НЕВИНАСЦЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

зика

23.11.2017 15:12

Иоле ако има образа не би тако смио прицати Фууууј.И ја припадам том народу али истина мора побједити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

23.11.2017 17:57

Око Сребренице има тоне лази.Колико је људи погинуло с пуском у руци,од ових над којим је поцињен наводни геноцид?Тек преко хиљаду.Злоцин је само стрељање војних заробљеника,и сви ми видимо да се не да да истина побједи.