Institut treba da se bavi presudom

Predsjendik SRS dr Vojislav Šešelj ocijenio je sramnom presudu i naveo da Vlada Republike Srbije, pogotovo Ministarstvo pravde, ne smiju da pasivno reaguju na izricanje presude Haškog tribunala generalu Ratku Mladiću. "Nije ovo kraj svih muka i problema i Srbije, i srpskog naroda i pogotovo Republike Srpske. Presuda je donesena potpuno protivpravno – sudsko veće nije ukazalo ni na jednu direktnu vezu između Ratka Mladića i zločina koji mu se pripisuju. Floskula o udruženom zločinačkom poduhvatu služi tamo gde nema dokaza da se dokazi proglase nepotrebnim", kazao je Šešelj.

Srbija 23.11.2017 | 14:36
 Institut treba da se bavi presudom
On je na konferenciji za novinare rekao da srpski radikali zahtevaju da Vlada Republike Srbije hitno formira naučni institut za proučavanje sudske prakse Haškog tribunala, da se zaposle mladi pravnici, najbolji studenti pravnih fakulteta iz Srbije – da se tamo obučavaju za naučni rad i kroz tu obuku za naučni rad da proučavaju sve haške presude.

"Srbija mora dati kvalitetan i stručan odgovor na sve ono što se dešavalo u Haškom tribunalu. Nisu dovoljne političke fraze. Lako je dezavuisati Haški tribunal političkim argumentima – važno je da se on suštinski dezavuiše pravnim argumentima. To nije teško, ali treba dobre volje i treba angažovati kvalitetne ljude koji će to uraditi", kazao je Šašelj.

Ono što je, kako kaže, sad u interesu Haškog tribunala – to je da Ratko Mladić što prije umre.

"NJima ne odgovara drugostepeni postupak, koji se možda neće okončati ni za dve, tri godine.

„Sve će učiniti da mu se što više pogorša zdravstveno stanje i da što pre podlegne, jer u tom slučaju oni nemaju potrebe da odgovaraju na primjedbe njegove odbrane. To je suština. Odbrana ima sada veliki broj argumenata za pobijanje prvostepene presude, ali ti argumenti ostadoše prazno slovo na papiru ako ne budu institucionalizovani kroz žalbeni postupak, ako se ne prinudi žalbeno veće da na njih odgovori. E, to je ono što su oni planirali da izbjegnu kod Slobodana Milošević. Planirali su i da Milošević umre prije nego što se okonča žalbeni postupak. Planirali su da Milošević umre odmah nakon što mu se saopšti presuda, ali su neku grešku napravili, našli su se u nekom raskoraku – on je umro ranije nego što su oni planirali i tako im je pokvario njihove namjere", kazao je Šešelj.

Po njemu, to će oni da urade i u Mladićevom slučaju, a nije nemoguće da isto urade i u Karadžićevom, iako je u Karadžićevom slučaju odbrana podnijela žalbu, ostalo je još dugo vremena do žalbene rasprave.

"Dakle, sve je smišljeno, sve je isplanirano precizno, a sa srpske strane niko na to ne odgovara ničim. Sad treba trezveno sve sagledati i reagovati na pravi način. Najvažnije je da ne sedimo skrštenih ruku“ - izjavio je Šešelj, navodeći da je on svoj stav iznio u javnost o nedostacima same presude i o nedostacima u dokazivanju onoga što je generalu Mladiću pripisano.

(BN)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Haris

23.11.2017 13:38

Hoćel više ove pantelije pocrkati

ODGOVORITE
Name

ŽIKA Ž

23.11.2017 14:01

GOSPODINE VOJISLAVE, SVAKA VAM ČAST NA KOMENTARU I SAVJETU. VI STE GROMADA OD NAUKE.

ODGOVORITE
Name

Petar

23.11.2017 14:06

Svaka čast. Samo na ovaj način i putem INSTITUTA se mogu srušiti presude Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Znamo da je HAG nepravedan prema Srbima ali nam je Šešelj pokazao da se i protiv nepravde može boriti znanjem i dokazima. Kažem da je nepravedan zbog toga što njegovi rezultati, to govore. Osnovno pravno načelo je da Tužilac treba dokazati nečiju krivicu, a ovdje kada su u pitanju SRBI pravni principi su izvrnuti naopačke, dakle optuženi mora dokazati da je nevin. Sudije nečiju namjeru za uništenje nacionalne skupine, koja je osnovni elemenat Genocida izvlače iz broja žrtava. Dakle nije bilo naredbe ni usmene ni pismene da se ubijaju borci iz Srebrenice i nikada Tužilaštvo nije predočilo Sudu istu, jer nije ni postojala. Svaka čast žrtvama svim ali veliki broj od preko 7000 stradalih Bošnjaka u Srebrenici je poginuo u borbama prilikom proboja prema Tuzli. Od 15000 muškaraca koji su po naredbi krenuli u proboj, koji je sam po sebi nasilan (PRO BOJ) oko 50000 je bilo naoružan dugim cijevima i oni su išli na početku kolone. O ovome postoje izjave preživjelih date istražnim organima FBiH koje se nalaze i u sudu u Hagu. Na ove nedostatke stručni tim advokata treba da ukaže Sudu u žalbenom postupku.

ODGOVORITE
Name

Lažno Ime

23.11.2017 15:13

O kakvim ti institutu pišeš? Kakv to Srpski institut,može srušiti medjunarodni institut?

Name

re

23.11.2017 17:49

I meni se svida ovaj predlog sa Institutom.

Name

Re petar

23.11.2017 21:16

Naravno da treba osnovati INSTITUT.

Name

yugosloven

23.11.2017 14:28

SESELJU PORAZI VUCICA SINOC NA FTV SVI SNIMCI VUCICA IZNAD SARAJEVA A ON SADA MIROTVORAC NEVINASCE

ODGOVORITE
Name

zika

23.11.2017 15:12

Iole ako ima obraza ne bi tako smio pricati Fuuuuj.I ja pripadam tom narodu ali istina mora pobjediti.

ODGOVORITE
Name

re

23.11.2017 17:57

Oko Srebrenice ima tone lazi.Koliko je ljudi poginulo s puskom u ruci,od ovih nad kojim je pocinjen navodni genocid?Tek preko hiljadu.Zlocin je samo streljanje vojnih zarobljenika,i svi mi vidimo da se ne da da istina pobjedi.