Апел папи да не благосиља Ђиро!

Палестинци су у отвореном писму апеловали на папу Фрању да одбије позив да благосиља Трку око Италије (Гиро д'Италиа) која наредне године почиње у Израелу.

Остали спортови 27.11.2017 | 18:30
Апел папи да не благосиља Ђиро!
Коалиција палестинских грађанских организација тражи од поглавара Римокатоличке цркве да се дистанцира од трке због "несрећног инсистирања да прикрије израелску војну окупацију и тешко кршење људских права".

Та коалиција је схватила да је премијер Израела Бењамин Нетањаху позвао папу да означи почетак следеће Трке која стартује у Јерусалиму. Писмо је објављено на сајту Међународног покрета за бојкот, деинвестирање и санкције Израелу и у њему се тврди да Влада Израела користи папин углед у сврху пропаганде да сакрије окупацију и изградњу насеља на "окупираној палестинској земљи, посебно у источном Јерусалиму". 

Уз то се нападају организатори због одлуке да се трка одржи у Израелу и тврди да примањем новца од Израела за надметање подржавају владу те земље и нелегалалну тврдњу о суверенитету над Јерусалимом. 

Гиро д'Италиа, једна од највећих светских бициклистичких трка, није до сада почињала изван Европе, а наредна ће бити 101. у историји. До сада је 11 пута стартовала изван Италије, али никада ван европског континента.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар