Мнангагва: Нова фаза демократије

Бивши потпредсједник Зимбабвеа Емерсон Мнангагва вратио се у земљу и очекује се да у року од 48 сати од јучерашње оставке Роберта Мугабеа положи заклетву за новог предсједника државе. Познат као немилосрдни политичар, Мнангагва ће замијенити Мугабеа, који је владао готово 40 година. Иако одушевљено дочекан по повратку из егзила, многи сумњају да је Мнангагва промјена која је потребна Зимбабвеу.

Свијет 22.11.2017 | 19:57
Мнангагва: Нова фаза демократије
Бивши потпредсједник Зимбабвеа, Емерсон Мнангагва, чија је изненадна смјена прије двије недјеље разљутила народ а њега приморала на бијег у иностранство, вратио се у земљу.

Мнангагва, који би у петак требало да замијени Роберта Мугабеа на месту шефа државе, рекао је грађанима окупљеним у Харареу да Зимбабве започиње "нову фазу демократије".

"Народ је рекао. Глас народа је глас Бога. Данас смо свједоци нове и развијене демократије", рекао је Мнангагва хиљадама присталица који су се окупили испред сједишта владајуће зимбабвеанске партије Зану-Пф, преноси Ројтерс.

У Харареу су га дочекале хиљаде присталица свих генерација, боја коже, политичких увјерења...

Наводе да се радују због доласка Мнангагве, да земља улази у љепшу будућност и истичу да су промјене најважније за младе.

Смјена Емерсона Мнангагве, чији је надимак "крокодил", због политичке безобзирности, подстакла је војску да прошле недјеље присили Роберта Мугабеа да оде с власти.

Док земља југа Африке живи своје "афричко прољеће", будући предсједник државе грозничаво настоји да политички јаз премости преговорима са владајућом партијом, опозицијом, војском.

"Захвалан сам војсци што је процес преноса власти протекао мирно", рекао је Мнангагва.

Он ће остати на мјесту предсједника Зимбабвеа до истека Мугабеовог мандата, односно до сљедећих избора, који ће бити одржани до септембра сљедеће године.

Ипак, сумња се да ће Мнангагва, политичар старих структура, моћи да стабилизује земљу, која је суочена са економским хаосом, у коме људи живе са мање од седам долара дневно.

Роберт Мугабе је у уторак поднио оставку на мјесто предсједника, а недјељу дана након што су војска и његови доскорашњи политички савезници преузели власт, како би окончали скоро четири деценије владавине Мугабеа. 

Извор: Тањуг

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Крокодил Балкански

23.11.2017 09:19

Код ових је оно”сидји Мурта да узјаше Курта”.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Додо

23.11.2017 09:21

Срби,хоћу власт до краја живота.Ниста испод тога не признајем.Сиктер.

ОДГОВОРИТЕ